Sigurnosna vrata. Zašto ih većina proizvođača tako zove i kada ona to nisu?

Sigurnosna vrata predstavljaju prvu i glavnu zaštitu pri ulazu u naš privatni ili poslovni prostor, te od njih zavisi i celokupna bezbednost objekta. Međutim, pitanje je koliko ona istinski koštaju kada odgovaraju svim zahtevima jer se na tržištu cene mnogo razlikuju.

ULOGA VRATA – (I) NEKAD I SADA

Ulazna vrata čine svojevrsnu barijeru između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta. Ona su na neki način, i u nekom obliku, postojala još od početka čovekovog stacioniranog načina života. Bilo da su sačinjena od životinjske kože ili lišća, od drveta, metala ili stakla, skromnih dimenzija i nevešto konstruisana, ili pak raskošna i bogato ukrašena, fantastičnim kovanim detaljima ili vitražima – njihova je uloga suštinski bila i ostala ista – ona su naša veza sa spoljašnjošću i zaštita od nje.

Menjanjem načina života kroz vreme, kao i navika društva, a usled kontinuiranog tehnološkog napretka, menjaju se i ulazna vrata, kako u pogledu performansi materijala, tako i u smislu oblika, površine koju zauzimaju, boja, dezena, sistema zaključavanja ili pokretanja.

Metalna ručka za vrata
Metalna ručka za vrata

Danas se za ulazna vrata gotovo obavezno biraju sigurnosna vrata. Njih specifikuje veća težina od uobičajenih, izuzetan kvalitet izrade koji garantuje neprobojnost, okovi vrhunskog kvaliteta, neretko i prisustvo različitih brava. Ona moraju pružiti neupitnu sigurnost ljudima u objektu, kao i zaštitu imovine. Međutim, pitanje je: kako da znamo da su neka vrata zaista sigurnosna, ili naprosto nose taj epitet jer su za nijansu otpornija od običnih?

U SKLADU S VREMENOM

Vrata kao vid stolarije imaju svoju specifičnu evoluciju koja je išla uz napredak građevine i arhitekture, ali i uz potrebe samog čoveka. To se oličava kako u pogledu estetike, jer su ona uvek odraz modernosti vremena u kojem nastaju, tako i u aspektu korišćenih materijala, ali i potreba za zaštitom. Danas je potreba za sigurnošću možda i viša nega ikada, pa se ljudi, što s namerom, što nesvesno, i preko dana zaključavaju. Dešavaju se provale, krađe i različite neprijatnosti, koje u svakom trenutku treba izbeći, a ljude i imovinu zaštititi.

Međutim, posebno je potrebno imati sigurnosna vrata kada nismo kod kuće, bilo da smo odsutni nakratko, bilo u dužem vremenskom opsegu, a opreznost je naročito prisutna u većim gradovima. Čak i da smo neopravdano bojažljivi, ne treba reskirati jer sigurnost nema cenu.

Drvena ulazna vrata
Drvena ulazna vrata

VISOKI ZAHTEVI

Iako se za sigurnosna vrata vezuje pojam bezbednosti, odnosno to da su neprobojna, ona, kao ulazna vrata, treba da budu i izuzetan toplotni i zvučni izolator, energetski efikasna, kao i otporna na različite vremenske uticaje kojima bivaju kontinuirano izložena svojom spoljašnjom stranom. To znači da moraju biti i trajna, izdržljiva i postojana pred delovanjem i vetra i leda i kiše. Međutim, kako su i neizostavni deo fasade, veoma je važna i njihova estetska strana – mogu biti vrlo neobičan detalj ili pak bojom i dezenom sinhronizovana sa prozorima i ostatkom eksterijera, pri čemu ih treba uklopiti i sa unutrašnjim uređenjem.

POSEBNE ODLIKE

Sigurnosna vrata se izrađuju od različitih materijala, uobičajeno drveta, PVC-a ili aluminijuma. Sva su masivna i načelno veće površine od klasičnih vrata, a mogu biti i dodatno ojačana metalnim šipkama ili pločama ili pločama od medijapana. Ono što ih takođe posebno odlikuje jesu i posebne sigurnosne brave. Danas se one mogu pokretati na više načina, na primer, kako mehanički, pomoću ključa, tako i uz pomoć elektronike ili pak preko aplikacija na telefonu, ukucavanjem šifre, ostavljanjem otiska prsta itd. Štaviše, na jednim vratima se može naći više različitih brava, čime se sigurnost intenzivira.

Crna ručka za vrata
Crna ručka za vrata

Pored svih odlika kojima su ona specijalizovana i pouzdana, ne treba zaboraviti da sigurnosna vrata moraju biti pažljivo i stručno ugrađena kako bi u potpunosti odgovorila zahtevima koji se pred njih postavljaju. Između ostalog, to podrazumeva i posebno vođenje računa o pragovima i štokovima.

VIŠE MODELA

Na tržištu postoji širok dijapazon modela, koji se razlikuju kako u pogledu sigurnosnih aspekata, tako i po obliku, boji, dezenima i materijalima. Naime, ona bivaju jednokrilna ili dvokrilna, zaobljena, različitih boja, dezena, materijala i njihovih kombinacija, te su neretko u kombinaciji sa staklima, obložena ogledalima. Mogu imati i neke neobične načine pokretanja i nesvakidašnji dizajn, dok je mogućno i izrađivanje po meri i želji korisnika, a u skladu sa prostorom čije će biti deo. Poseban ujedno i funkcionalni i estetski element jesu i brave, koje osim vrhunskog kvaliteta, mogu biti izuzetno atraktivnog ili neobičnog dizajna. Dakle, proizvođači su posvećeno radili kako na razvoju performansi materijala, tako i na dizajnu ovog fasadnog elementa tako da ona danas apsolutno oduševljavaju.

Postavljanje ručke na vratima
Postavljanje ručke na vratima

SERTIFIKATI I ATESTI

Vrata koja se zovu sigurnosna i koja to istinski jesu moraju takođe posedovati i specijalizovane sertifikate i ateste, na primer o protivprovalnosti. Time je njihova uloga garantovana, kao i bezbednost koju pružaju. Pored toga, ona su izrađena od materijala vrhunskog kvaliteta, sa dodatnim ojačanjima, specijalizovanim bravama, koja su odlikovana okovima najvišeg kvaliteta, a koji obezbeđuju lagano pokretanja – ulazna vrata se svakako mnogo puta dnevno otvaraju i zatvaraju. Uzevši sve u obzir, sasvim se logično nameće pitanje u vezi sa njihovom cenom. Brendirana i pouzdana sigurnosna vrata uobičajeno koštaju od nekoliko stotina do oko čak i dve hiljade evra, u zavisnosti od materijala, proizvođača, te uvek treba preispitati ukoliko vidimo cenu koja je minimalno viša u odnosu na obična vrata.

ULAGANJE U BEZBEDNOST

Tržište je slobodno i svaki proizvođač ili prodavac želi da plasira svoj proizvod. Međutim, kada želimo da uložimo svoj novac u sigurnosna vrata, moramo tačno znati šta ona uistinu predstavljaju, koje ih tipične performanse odlikuju, šta treba da očekujemo i koliko to košta. Uvek nam u pomoć mogu priskočiti stručni časopisi ili portali, a i samom pretragom po internetu možemo doći do veoma korisnih informacija. No, i bez obzira na to što za kvalitetna ulazna vrata, koja će nam biti branik i zaštitnik veoma dugo, treba izdvojiti ponekad i pozamašnu sumu novca, treba sve vreme da imamo na umu da ulažemo u svoju bezbednost, bezbednost svoje porodice, kuće ili nekog drugog privatnog objekta.

Prethodni tekst10. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2023 – ift Rosenheim Hrvatska
Sledeći tekstAluminijum stolarija na rezidencijalnim objektima