Kako postaviti dijagnozu i popraviti krovni prozor koji prokišnjava

Problemi koji postoje kod vertikalnog zastakljivanja se umnožavaju kod kosog: viši nivoi UV zračenja, pojava vode pregrađivanjem nižih ivica nagnutih prozorskih okvira ili pregradama između krova i gornjeg dela prozora.

Profesionalci su bezbroj puta naišli na probleme sa krovnim prozorima i drugim oblicima kosog prozorskog zastakljivanja. Srećom, mnogi novi proizvodi i sistemi su razvijeni tako da smanjuju šanse za ugradnju grešaka koje vode do strukturalnih oštećenja ili čak do curenja kontaminirajućeg otpada unutar zgrada.

Curenje

Curenje na krovnim svetlarnicima, bez nadzora, može dovesti do skupog oštećenja strukture, truljenja krovnog pokrivača i drvenih greda, kao i pojave buđi na izolaciji. Vlasnici zgrada imaju problema sa tačnim određivanjem mesta curenja. Ponekad se jednostavno prospe krovni cement preko svega da bi se utvrdila tačna pozicija – pristup je ružan, ali efikasan.

Prokišnjavanje i procurivanje krovnih prozora
Slika – Prokišnjavanje i procurivanje krovnih prozora

Dijagnoza stvarnog curenja

U zatvorenom prostoru, potrebno je pažljivo pratiti pojavu vodenih mrlja unutar zgrade, i naći njihovu najvišu tačku. Curenja će biti na nivou ili iznad od tog mesta.

Rekonstrukcija krova i krovnih prozora
Slika – Rekonstrukcija krova i krovnih prozora

Slika curenja pokazuje mrlju koja je na vrhu plafona – ovo curenje ne izgleda kao da dolazi iznutra, tako da se sumnja da je ova mrlja uzrokovana curenjem sa gornjeg stakla samog rama ili curenjem usled kondenzacije.

Procurivanje plafona

Isecite mali otvor na plafonu. Ako plafon procuri, postoji šansa da je izolacija plafona mokra. U ovom slučaju, osim ako mrlja nije trivijalne veličine, može se smanjiti otvor u blizini curenja kako bi se istražila šupljina krova sa vidljivom buđi ili mokrom izolacijom.

Ukoliko je plafon procureo u većoj meri, potrebno ukloniti oštećenu suvu gradnju u potpunosti, izvaditi vlažnu fiberglas izolaciju i očistiti šupljinu plafona. Potrebno je ostaviti plafon otvoren na neko vreme, kako bi se temeljno osušio.

Ukoliko se curenje pojavi oko rama stakla i postane vidljivo iz unutrašnjosti, onda je najmanji problem zaptivanje stakla.

Napolju, na krovu, pregledajte sva vidna oštećenja kao što su otvoreni šavovi i oštećenja krova. Pri tome, treba voditi računa o mogućnosti bezbednog pristupa krovu, kako ne bi došlo do fatalnih ishoda. Takođe, potrebno je potražiti dokaze od prethodnih pokušaja popravke.

Dijagnoza krovnih prozora