Savetujemo: zaštita drvene stolarije

Zimski period godine je idealan da do izražaja dođu svi poslovi u kući i oko kuće koje nismo završili, a planirali smo celo leto i spremali se, ali eto… nekako nam se desilo da naši drveni prozori i vrata dočekaju još jednu zimu, a nismo ih obnovili i osvežili. To važi i za gradske sredine jednako kao i za kuće i vikendice u divljoj prirodi, daleko od civilizacije – drvo se mora brižljivo zaštititi kako bi što duže trajalo.

Drvene površine se moraju bojiti ili štiti premazima jer ih vremenske prilike oštećuju, drvo stari pod dejstvom sunčeve svetlosti, površina patinira i postaje siva, a prljavština sve lakše prodire u dubinu. Atmosferska vlaga i padavine čine da drvo bubri, a da se onda prilikom sušenja znatno skuplja. Ove promene sadržaja vlage u drvetu dovode do tenzije koja može izazvati pucanje samog drveta. Buđ, sivkaste mrlje i gljivice truležnice se takođe javljaju usled visoke vlage. Truležnice, jasno, izazivaju truljenje pa drvo vremenom postaje beskorisno, a buđ i sivkaste mrlje su više estetski problem.

Kako se rešiti buđi, sivkastih mrlja i gljivica truležnica

Boja štiti drvo duže ako je ono dobrog kvaliteta i drvena vrata i prozori će duže trajati ako su nadstrešnice dovoljno široke, a oluci i odvodi postavljeni kako treba, baš kao i pragovi. Zima će dodatno iznuriti već dobro ispošćeno drvo mrazevima i velikom vlagom pa je proleće pravo vreme da prionete na posao i obavite ono što se dugo odlaže.

Ovo je možda i idealna prilika da umesto postojeće boje, stavite novu i osvežite svoju stolariju. Možda vam nove boje donesu novi pogled na svet. Kad birate boju, vodite računa o tome da na velikim površinama boje izgledaju svetlije i da zavise od udaljenosti sa koje ih posmatrate. U zgradama treba voditi računa o uklapanju u opšti izgled, da se ne bi desilo da vaši prozori jako štrče i narušavaju spoljni izgled cele zgrade. Kada je reč o kućama u prirodi, gledano izdaljine, tamne boje se više stapaju sa pejzažom, dok se svetle ističu na njemu. Na otvorenim i svetlim mestima, boje mogu biti svetlije, dok na tamnim obrisima šume tamnije boje obično izgledaju bolje. Naravno, i godišnja doba, dnevna svetlost ili vremenske prilike utiču na boju, pa gledajte da je lepo uklopite u pejzaž.

Nove boje donese novi pogled na svet

Pored nijanse, vodite računa o sastavu postojeće boje na drvetu kako bi bila kompatibilna sa novom koju nanosite. Drvo koje nameravate da bojite dobro pripremite, uklonite sve dotraje delove i staru boju koja više ne prianja, očistite od prljavštine i dobro operite, ako treba koristite sredstva za uklanjanje buđi i sivih mrlja i ostavite da se osuši. Eksere i druge metalne delove zaštitite antikorozivnim sredstvom pre nego što nanesete boju. Podrazumeva se da ste prethodno obavili sve neophodne popravke.

Nakon temeljnih priprema nanesite predpremaz, a onda boju za koju ste se odlučili. Svaki proizvođač ima svoje proizvode, pa bi bilo dobro da i predpremaz i boju kupite od istog kako bi sigurno bili međusobno kompatibilni i kako biste izbegli nepotrebne i neželjene komplikacije usled nepodudaranja hemijskog sastava ovih proizvoda dvaju proizvođača.
Iskustvo pokazuje da bi u bezbojne premaze trebalo dodati pigmente jer onda duže traju od bezbojnih.

Predpremaz za najbolju zaštitu drvene stolarije

U poslednje vreme se za izradu stolarije sve češće koristi i termički obrađeno drvo zbog svoje egzotične boje, ali bi i njega trebalo odgovarajuće zaštititi kako bi tu boju što duže zadržalo i kako bi se sprečilo pucanje usled izloženosti atmosferskim prilikama. Svi ozbiljniji proizvođači boja i lakova imaju odgovarajuće programe i za ovaj tip drveta.

Reparacija drvene stolarije

Nekoliko je stvari o kojima treba da vodite računa ukoliko ste se odlučili da posao oko reparacije drvenih vrata i prozora uzmete u svoje ruke i ne prepustite profesionalcima. Nakon što ste pažljivo odabrali boju, napravite plan rada, izračunajte koliko vam boje treba i kupite je u ozbiljnoj farbari. Proverite boju na malom uzorku pre nego što je kupite. Obavezno koristite odgovarajući i kvalitetan alat, jer u suprotnom rezultat neće biti zadovoljavajući bez obzira na kvalitet boje.

Zaštita koju nanosite traje godinama

Prilikom radova nosite odgovarajuću odeću i zaštitnu opremu, a okolinu i delove koje ne bojite zaštitite kako ih ne biste isprskali i uflekali bojom ili sredstvima za čišćenje. Uverite se da ste pripremu obavili dobro i da je površina zdrava, suva, čista i spremna za bojenje i to je najvažnije.

Čak i ako ste već koristili odabranu boju, pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu. Odvojite dovoljno vremena za bojenje stolarije, zaštita koju nanosite treba da traje godinama, pa nemojte žuriti, nanosite boju pažljivo kako sloj ne bi bio predebeo. Proverite da li je boja koju nanosite u dobrom stanju (ako nije dobro skladištena, videće se) i da li joj je istekao rok trajanja. Kad završite dobro očistite alat, možda će vam opet zatrebati.

Kada ste zadovoljni obavljenim poslom

Ako ste zadovoljni obavljenim poslom i ako su vaša vrata i prozori sinuli novim sjajem, razmislite da li biste mogli da se pobrinete i za horizontalne drvene površine poput drvenih podnih obloga na terasi ili tremu. Tokom kiše ili posle otapanja snega na ovim površinama se stvaraju lokvice i kroz pukotine u drvetu voda se apsorbuje u njegovu strukturu, pa drvo „radi“ i na kraju puca. A ako vas drži radni elean, trebalo bi zaštiti i sve drvene ograde i drveni nameštaj koji stoji napolju kako bi duže trajali.

Pošto ste se svojski naradili, ostaje vam samo da uživate u plodovima svoga rada i lepom vremenu…

Piše: Isidora Gordić