Prozor-Najvažniji deo vaše fasade

Privatnost i udobnost sopstvenog doma je uvek i svakom od nas na ceni. To u velikoj meri zavisi i od načina na koji naši zatvoreni prostori komuniciraju sa spoljnim svetom. Koliku količinu neophodne sunčeve svetlosti puštamo u dom, u kojoj meri smo izolovani od gradske buke i kako se zagrevaju i hlade naše prostorije, uveliko zavisi upravo od prozora, odnosno njihovog tipa. Kako odabrati odgovarajući?

Kako odabrati prozore?

Stolarija, bilo da je u pitanju spoljašnja ili unutrašnja, mora da zadovoljiti čitav niz funkcionalno – estetskih kriterijuma. Mnoge arhitekte složne su u tome da je prozor jedan od najvažnijh, ali i najkreativnijih delova fasade koji svojom veličinom i oblikom može ulepšati, ali nažalost i pokvariti njen izgled.

U unutrašnjosti kuće ili stana započinju još bitnije uloge prozora. Prozor kao funkcionalni element treba da zadovolji puno zahteva. Zvučna izolacija, toplotna izolacija, stabilnost, ekonomičnost i naravno estetsko uklapanje u elemente enterijera, neki su od zahteva koje pravilno odabrana stolarija treba da ispunjava.

Za spoljašnju se najčešće kao materijal koristi drvo, pvc, aluminijum ili kombinacija drvo – aluminijum. Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija, ali se zbog cene i kompleksnijeg održavanja danas sve ređe koristi. PVC stolarija našla je široku primenu zbog povoljnije cene u odnosu na druge materijale, i zbog praktičnog održavanja i zbog dobre otpornosti na spoljašnje uticaje.

Aluminijum se veoma često koristi u stolariji poslovnih objektata. I u stambenim objektima se koristi, ali više pristaje kombinacija aluminijuma na fasadi i drveta sa unutrašnje strane, čime se ostvaruje ugodniji ambijent od primene samog aluminijuma.

Stolarija, mora da zadovoljiti čitav niz funkcionalno - estetskih kriterijuma
Stolarija, mora da zadovoljiti čitav niz funkcionalno – estetskih kriterijuma

Prozori predstavljaju kontakt unutrašnjeg sveta sa spoljašnjim. Njihov kvalitet ogleda se i tome na koji način propuštaju poželjno iz spoljne sredine, a koliko nas brane od neželjenog. Naročito u dinamičnoj gradskoj sredini zvučna izolacija stolarije jako je bitna karakteristika.

Nivo buke uslovljen je i vrstom i pozicijom objekta. Srednji nivo izloženosti buke prosečnog objekta je 65-80dcb, dok je dozvoljen nivo u stambenom objektu 30dcb. Najjednostavnije jednostruko staklo smanjuje nivo buke za 30dcb, što najčešće nije dovoljno pa se primenjuju barem dvostruka stakla. Međutim, za kvalitet zvučne izolacije važan je prozor sa svim svojim elementima.

Što se tiče materijala, kod zvučne izolacije prednjače PVC prozori i aluminijumski, s obzirom na to da drvena stolarija „diše“, stoga može propuštati i buku. Ipak, odlična kombinacija su i alu – drveni prozori. Zapravo, nije toliko bitan sam materijal koliko najkritičnije tačke, a to su spojevi prozor – zid, krilo – okvir, kao i uglovi krila.

Prednost prozora i stakla kao materijala je propuštanje sunčeve energije u unutrašnjost objekta. Ipak, u vrelim letnjim mesecima od toga želimo da se zaštitimo, dok u hladnim zimskim težimo da sačuvamo svaki delić te energije.

Prednost prozora i stakla kao materijala je propuštanje sunčeve energije u unutrašnjost objekta
Prednost prozora i stakla kao materijala je propuštanje sunčeve energije u unutrašnjost objekta

Postoje dva načina gubitka toplote kroz prozore. Prvi je ventilacijski, odnosno kroz otvoren prozor. Drugi je transmisijski, i dešava se kroz zatvoren prozor. Zbirno i jedni i drugi ostvaruju preko 50% ukupnih toplotnih gubitka zgrade. Obično su desetak puta veći nego kroz zidove, i stoga su prvi na meti pravilne toplotne izolacije. U ukupnim toplotnim gubicima koji se dešavaju preko prozora, veilku ulogu nose i prozorski profili.

Nezavisno od vrste materijala od kojeg se izgrađuju moraju osigurati: dobro zaptivanje, prekinuti toplotni most u profilu, jednostavno otvaranje i nizak koeficijent prolaska toplote.

Prozor kao funkcionalni element treba da zadovolji puno zahteva
Prozor kao funkcionalni element treba da zadovolji puno zahteva

Aluminijum je konstrukcijski materijal i aluminijumske prozore karakteriše velika postojanost oblika. To je od izuzetne važnosti kod velikih dimenzija prozorskih okvira, i upravo zato su najčešći izbor u poslovnim objektima koje često krase veće prozorske površine. Takođe, poseduju i veliku postojanost na vremenske uticaje. Ne stare i laki su za održavanje. Estetski su lako uklopivi, što čini još jedan plus za primenu na modernim poslovnim objektima. Na raspolaganju je veliki izbor boja za istu cenu. Poređenja radi, kod drugih materijla, PVCa ili drveta, cene mogu biti veće i za 30-40%. Iako su u startu skuplji, sve više kupaca prilikom ulaganja traži aluminijske prozore kao investiciju na duži period , i izbegavaju jeftiniji PVC.

Prednost Alu stolarije je što možete biti sigurni 30-50 godina u njenu postojanost, bez ikakvih promena i čak i bez posebnog održavanja. Međutim, kako metali dobro provode toplotu, odnosno loši su toplotni izolatori, aluminijumski prozori imaju lošija izolacijska svojstva. Poboljšanje toplotnih i zvučnih karakteristika vrši se uvođenjem aluminijumskog profila sa termo-prekidom, tzv. termo mostom. Aluminijum je izuzetno osetljiv na prisustvo soli u vazduhu (efekat galvanskog članka) koje može da izazove pojavu izbijanja soli na površini aluminijuma, ali i to se poboljšava zaštitnim premazima. Kod prozora od aluminijuma posebnu pažnju posvetite kvalitetu obrade spojnih mesta profila – uglova.

Naravno, svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Tako PVC prozori imaju bolju toplotnu zaštitu od aluminijskih. Ono po čemu se najbolje kotiraju na tržištu je naravno i cena, koja je niža od aluminijskih i drvenih. PVC profili su vodeći materijal za izradu građevinske stolarije u razvijenom svetu. Samo u Nemačkoj je, tokom poslednjih pet godina, oko 55% prozora napravljeno od PVC profila, 20% od drveta, isto toliko od aluminijuma, i 5% od kombinacije raznih materijala.

PVC je zahvalan materijal, neosetljiv na vlagu uz odlične termo-izolacione osobine. Primenom PVC porofila za izradu stolarije se dobijaju građevinski elementi koji praktično ne zahtevaju nikakvo održavanje za razliku od drvene stolarije.

Aluminijumske prozore karakterise velika postojanost oblika
Aluminijumske prozore karakterise velika postojanost oblika

Održavaju se veoma jednostavno, upotrebom meke krpe i blagog sredstva za čišćenje. Takođe, PVC prozore nije potrebno ni farbati. Kod kvalitetnih prozora ove vrste boje su veoma postojane i otporne na atmosferske uticaje i UV zračenje. Važna osobina PVC profila je i njihova fleksibilnost. Proizvode se u različitim oblicima i veličinama i praktično je moguće proizvesti svaki oblik prozora, bilo pravougaon, trouglast, lučni, ovalan ili okrugao. To je od naročitog značaja pri renoviranju starih zgrada kada je važno da fasada ostane vizuelno nepromenjena.

Zahvaljujući većem broju komora (5-6 komora), PVC profili zajedno sa kvalitetnim niskoemisionim staklom, kvalitetnim zaptivkama i okovom, postižu vrhunsku termo i zvučnu izolaciju. Ovi profili dolaze sa raznih strana i različitog su kvaliteta. Treba biti obazriv i oko toga. Atestirani PVC koji stiže iz zapadne Evrope je potpuno zdravstveno ispitan i ispravan.

Vlaga intenzivno oštećuje drvo, i dobar drveni prozor mora biti biti veoma dobro impregniran, što ga čini i skupljim
Vlaga intenzivno oštećuje drvo, i dobar drveni prozor mora biti biti veoma dobro impregniran, što ga čini i skupljim

PVC međutim ima dimenzijskih ograničenja po pitanju statičkih opterećenja koja može podneti. Da bi se ojačali u njih se dodatno ugrađuju metalna ojačanja sa antikorozivnom zaštitom. Ta ojačanja daju prozoru potrebnu masu i stabilnost, zbog toga treba izbegavati PVC prozore u čija krila nisu postavljena ojačanja. Polemiše se oko njihove ekološke ispravnosti, dok ih neki ubrajaju u ekološki najprihvatljivije, drugi im ozbiljno zameraju štetne uticaje po okolinu u njihovoj proizvodnji.

Drvo je tradicionalni materijal za prozore i ako se pravilno održava može trajati dosta godina
Drvo je tradicionalni materijal za prozore i ako se pravilno održava može trajati dosta godina

Drvo je tradicionalni materijal za prozore i ako se pravilno održava može trajati dosta godina. Prilikom požara njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi nikakve otrovne plinove. Kod upotrebe ovog materijala, od velike je važnosti odabir ispravnog zaštitnog sredstva. Ekološki su najpovoljnije zaštite na bazi smola i firnisa.

Kao prirodan materijal, karakteriše ga velika sposobnost upijanja vlage. Usled toga može doći do menjanja dimenzija i oblika, što za prozor nikako nije dobro. Vlaga intenzivno oštećuje drvo, i dobar drveni prozor mora biti biti veoma dobro impregniran, što ga čini i skupljim.Treba imati na umu i da kvalitetna drvena stolarija zahteva često i konstantno održavanje, odnosno poliranje, šmirglanje i farbanje.

Kod ovog materijala problem čine vremenski uticaji, čije je efekte moguće ublažiti oblaganjem aluminijumom, ali to znatno povećava i cenu. Naravno, drveni kao prirodni materijal daje toplinu svakom enterijeru, i upravo da bi se to postiglo važno je da budu izrađeni od kvalitetnih vrsta drveta. U slučaju odabira ovog materijala, jako je preporučljivo da se odlučite za kvalitetno drvo, odnosno prozorske okvire od masivnih vrsta drveta, a ne od lamerilanih elemenata u slojevima.

Prozori su najvažniji deo vaše fasade
Prozori su najvažniji deo vaše fasade

Odabir prozorskog okvira vrši se u odnosu na ono što želite da postignete, šta vam je bitno a šta možete i prežaliti, pošto svaki materijal ima svoje i prednosti i mane. Ono što definitivno treba izbeći je međurešenje. Dešava se da, u želji da se izabere nešto trajnije od drveta ali da se ne izdvoji više novca, se odluči za PVC prozor niže cene. Samim tim su i sumnjive karakteristike tog profila. U tom slučaju, siguran pogrešan korak je i da ovaj prozor pokušate da ugradite sami. Neizbežno je da će se vrlo brzo deformisati, a o kvalitetnoj izolaciji nema ni govora.

Pri odabiru prozora obavezno treba imati na umu da greške prilikom odabira prostora za naš životni prostor stvaraju mnogo problema sa kojima se kasnije suočavamo. Veoma je bitna pravilna ugradnja jer je prozor važan faktor u toplotnoj izolaciji. Greške mogu dovesti do stvaranja mostova čime dolazi i do gubitka toplote. Takođe, dobra ugradnja sprečava propuštanje vlage sa strane.

Ukoliko odaberemo sada kvalitetnu stolariju i na pravilan način je ugradimo, sigurno ćemo eliminisati dodatne troškove u budućnosti.

Prethodni tekstGuglovanje – najoriginalniji ofis prostori
Sledeći tekstTehničke karakteristike materijala