Najomiljeniji materijal za spoljašnju stolariju

Drvo je materijal iz našeg prirodnog okruženja. Primena drveta u savremenom građevinarstvu se povećava i sve više dobija na značaju. Tehnički napredak, nova znanja i rastuća svest o prirodnoj sredini, otvaraju sve šire mogućnosti primene ovog omiljenog materijala.

Potvrđuje se da drvo može da ispuni postavljene zahteve mnogo kvalitetnije i dugotrajnije nego što se to mislilo. Sve to važi i za prozore, jer su savremenim tehnologijama i tehničkim rešenjima eliminisani raniji nedostaci. Adekvatna primena drveta obezbeđuje da savremeni prozori, osim visokog komfora stanovanja i korišćenja, budu i trajni.

Spoljašnja stolarija vašeg domaUticaj vetra i kiše se eliminišu savremenim tehničkim rešenjima za drvene prozora. Tehničko rešenje se zasnivaju na jasnom razdvajanju dve osnovne zaštitne funkcije prozora: zaptivanja za uticaj vetra i zaptivanja za uticaj kiše.
Zaptivke protiv prodora kišne vode se postavljaju u zoni najizraženijeg dejstva, sa strane i gore – na spoljašnjem preklopu okvira i krila. Na donjem delu se, specijalno konstruisanom šinom (okapnica), sakuplja sva voda koja se sliva niz prozor i odvodi napolje.

Tako voda ne prodire u preklope krila i okvira i ne dolazi do ugaonih spojeva koji su najosetljivija mesta na prozorima. Gumena zaptivka po celom obimu prozora, postavljena po srednjem preklopu krila i okvira sprečava produvavanje i obezbeđuje sigurnost prozora od uticaja vetra.

Drveni profili okvira i krila prozora su standardnih dimenzija i izrađuju se od domaćih vrsta mekog i tvrdog drveta, od troslojno lameliranih polufabrikata. Vekovna primena domaćih četinarskih vrsta mekog drveta, smreke, jele i bora, zatim hrasta, kao najzančajnijeg predstavnika tvrdih, lišćarskih vrsta, potvrđuje ispravnost i današnjeg izbora drveta kao osnovnog materijala za izradu prozora.

Omiljeni materijal - drvena stolarijaPovršina drvenih prozora deluje toplo i prijatno. Sve ankete koje su vršene sa korisnicima pokazuju da je drvo i dalje najomiljeniji materijal za spoljašnju stolariju. Da bi se obezbedila njegova trajnost, osim propisanog kvaliteta i obavezne vlažnosti drveta, neophodno je da završna obrada i površinska zaštita budu odabrani u skladu sa uslovima korišćenja i da se kvalitetno izvedu.

Savremeni sistemi za bojenje stolarije na bazi vodorazredivih supstanci obezbeđuju, sa jedne strane, otpornost stolarije na atmosferske i druge spoljne uticaje, a sa druge strane, doprinose očuvanju prirodne sredine upotrebom biološki razgradivih supstanci. Izbor tonova za bojenje stolarije je praktično neograničen, ali treba izbegavati izbor tamnih tonova za spoljašnju obradu, jer to doprinosi pregrevanju elemenata.

Prethodni tekstRazvoj poslovanja kroz “contract”
Sledeći tekstTermička izolacija profila