Zanatlije i građevinci počeli sa radom, fabrike od maja

Odmrzavanje ekonomije u Srbiji je krenulo. Na posao su se vratile zanatlije, ali je građevinska industrija je pozvana da krene punim kapacitetom. Najavljen je početak rada frizera i ugostitelja, a od maja bi mnogo aktivnije trebalo da krenu i mnoge fabrike. Procena je da bi najkasnije za tri nedelje oko 300.000 malih preduzeća i paušalaca trebalo da krene da radi „punom parom“.

Vlada Srbije donela je odluku o popuštanju mera, pa su u utorak počele da rade mnoge zanatlije automehaničari, vulkanizeri, obućari, krojači, radnje hemijskog čišćenja, knjižare, kao i zelene pijace. Tačnije, trenutno rade oblasti za koje se smatra da ne zahtevaju bliske kontakte, kao i sa onima kojima pružaju usluge. Početak rada frizerskih salona, salona lepote i teretana najavljen je za 27. april, ali samo u skladu sa propisanim merama zaštite.

Od 4. maja očekuje se da bude ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj, a potom i otvaranje tržnih i turističkih centara, hotela i banja. Prema prvim najavama, ugostiteljski objekti biće otvoreni između 3. i 10. maja uz propisanu distancu. Ipak, ukoliko stvari ne idu po planu i situacija se pogorša, ublažene mere biće povučene, najavljeno je ranije.

Velike fabrike u skladu sa partnerima u inostranstvu

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, fabrike će početi da rade od 4. ili 11. maja:“Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo“.