Vrata na čudnim mestima u vašem domu

Svakodnevno se koriste vrata koja su vertikalna, u različitim formama tipa: kliznih, klasičniih, bindiranih, vrata savremenog dizajna itd., koja su izrađena od najrazličitijeg materijala. Ono što je sigurno, da se ne tako često možete susresti sa vratima koja su položena horizontalno, koja najčeše vode u podrum.
Mistična vrata u podu
Slika 2 – Mistična vrata u podu

Namena prostorija u podu

Međutim, ova krajnje inovativna i nadasve funkcionalna vrata, smeštena u podu prostorija u kojima svakodnevno boravite, vode ka ostavama i prostoru specifične namene. To mogu biti prostori namenjeni vašim cipeliama – tzv. cipelarnici, skriveni firžider, vinski podrum ili kolekcionarska prostorija, namenjena ostrašćenim skupljačima dragocenih i emotivnih predmeta. Što se tiče vinskog podruma, održava savršenu temperaturu vina.

Vinski podrum
Slika 3 – Vinski podrum

U svakom slučaju, svrha ovih prostorija u vašem podu je jedinstvena i vrlo korisna. Vrata se ugavnom otvaraju sa spoljašnje strane, gde vas spiralne stepenice vode u dubinu.

Garderober u podu
Slika 4 – Garderober u podu

Poneka vrata u podu mogu imati zastrašujuću namenu i voditi u prostorije koje su nekad korišćene kao podzemne tamnice, žrtvenici itd. Tako zgrade iz 1800 u Engleskoj sadrže prostor u podu koji vodi do podzmne tamnice. Stepenice i zamršeni prolazi u zgradi koja je nekad služila kao manastir vode do oltara za žrtvovanje. Ovaj jezivi istorijski spomenik, da ga tako nazovemo, danas predstavlja i ima mnogo topliju i zabavniju ulogu.

Podrum vina
Slika 5 – Podrum vina

Skriveni prostori u kući daju mističnu notu prostoru, stanu ili kući. Idealno su mesto za odlaganje stvari koje ne znate gde biste stavili.