Kako organizovati higijenu na javnim mestima?

Slobodno se može reći da potreba savremenih ljudi za prilagodljivim i efikasnim sanitarnim rešenjima nikada nije bila veća. Sanitarni kontejneri, kao prenosive strukture namenjene pružanju higijenskih usluga, odgovaraju na ovu, sve veću potrebu.

U oblastima gde stalne građevinske sanitarije nije moguće postaviti, ili možda nisu praktične, te ekonomski održive, ovi kontejneri postaju ključna komponenta infrastrukture. Zapravo su takvi kontejneri postali nezamenljivi ne samo na gradilištima, već i na kulturnim i muzičkim događajima na otvorenom, kao i u privremenim naseljima i na mnogim drugim mestima.

Kao primaran razlog za njihovo korišćenje navodi se inovativnost, kao i činjenica da su sanitarni kontejneri zapravo svojevrsni spoj funkcionalnosti, prilagodljivosti i ekološke održivosti. Njihova sposobnost da brzo pruže osnovne sanitarne usluge na bilo kojoj lokaciji čini ih idealnim odgovorom na izazove sa kojima se suočavaju moderna društva u tranziciji.

Šta su sanitarni kontejneri?

Najjednostavnije bi bilo reći da su sanitarni kontejneri prenosive strukture namenjene pružanju higijenskih usluga, često u oblastima gde trajne sanitarije nisu dostupne ili praktične. Pogodni su za različite prilike, od gradilišta do velikih događaja i privremenih naselja.

Većina sanitarnih kontejnera izrađena je od visokokvalitetnih, izdržljivih materijala koji su otporni na vremenske uslove. Uz to, materijali poput plastike i nerđajućeg čelika često se koriste zbog svoje sposobnosti da se lako čiste i dezinfikuju. Uglavnom se razlikuju po veličini, od pojedinačnih jedinica do većih jedinica sa više toaleta i tuševa. Neki modeli imaju pregrade ili odvojene kabine kako bi pružili privatnost korisnicima. U osnovne karakteristike sanitarnih kontejnera spada i to što se neretko karakterišu kao kombinacija funkcionalnosti, izdržljivosti i prilagodljivosti.

U zavisnosti od potrebe, sanitarni kontejneri mogu biti opremljeni toaletima, umivaonicima, tuševima ili kombinacijom navedenog. Za ekstremne vremenske uslove, neki kontejneri sadrže sisteme za grejanje ili hlađenje kako bi se osigurao komfor korisnicima. U principu su tako dizajnirani da se lako postavljaju i premeštaju sa mesta na mesto, što ih čini idealnim za privremene lokacije.

Uz to, mnogi sanitarni kontejneri ne zahtevaju spoljne vodovodne ili kanalizacione priključke, već koriste rezervoare za vodu i sisteme za skladištenje otpada. Treba svakako napomenuti i to da postoje modeli koji su dizajnirani da budu pristupačni i osobama sa smanjenom pokretljivošću ili onima koje koriste invalidska kolica.

Sanitarni kontejneri – vrste

Najčešće se sanitarni kontejneri sa toaletima koriste na gradilištima i događajima i svakako su najviše u upotrebi upravo takvi modeli.

Tuš – kontejneri su idealni za kampove ili privremene radne lokacije, a postoje i kombinovani kontejneri, koji nude kombinaciju toaleta, umivaonika i tuševa. Postoje takođe i eko – toaleti, koji koriste biološki ili hemijski proces za razgradnju i neutralizaciju ljudskog otpada, smanjujući potrebu za kanalizacijom. Kako bi se zadovoljile različite potrebe korisnika, postoji širok spektar modela. I svi oni su dizajnirani tako da budu maksimalno funkcionalni, prilagodljivi i udobni, a svaka varijanta ima svoje specifične prednosti.

Kako se održavaju sanitarni kontejneri?

Od suštinske važnosti za bezbedno korišćenje sanitarnih kontejnera je i njihovo pravilno održavanje i čišćenje, a kako bi se osigurala njihova dugotrajnost, kao i higijenski standardi. Važno je redovno čistiti i dezinfikovati sve površine, da bi se sprečilo širenje bakterija i virusa. Isto tako je važno voditi računa i o redovnom pražnjenju i o odlaganju sanitarnog otpada iz kontejnera. Treba napomenuti i to da postoje kompanije koje su specijalizovane za čišćenje sanitarnih kontejnera.