Otvorite vrata budućnosti

Nove komunikacione tehnologije u kombinaciji sa inovativnim materijalima će u budućnosti proširiti I unaprediti kvalitet hotelskih objekata.

BLE tehologija

Tehnologija budućnosti za “pametne hotele” je poznata kao Bluetooth Low Energy (BLE) i poseduje nove standarde u bežičnom prenosu podataka sa inteligentnih sistema i elektronskih visit karti. Uz pomoć mobilnih ključeva, BLE će uvesti veliku transformaciju u jednostavnoj operaciji čekiranja u hotelima širom sveta.

Sistem vrata sa BLE tehnologijom
Slika 2 – Sistem vrata sa BLE tehnologijom

Prilikom rezervacije, hotel šalje mobilni ključ za gosta kao potvrdu koja potom obezbeđuje pristup samom hotelu, sobi ili kancelariji. Sve što treba gost da uradi jeste da postavi svoj smart uređaj u oblasti sistema gde se signal može detektovati – u oblasti sistema za zaključavanje.

Hoteli koji rade bez prijema i nemaju ograničenja radnog vremena – idealni su za ovu tehnologiju jer nude veću pogodnost za goste i omogućuju veću uštedu za smeštaj.
BLE takođe pruža i novo viđenje estetike, novu arhitektonsku formu vrata – bez brava i ručki.

Vrata hotelskih soba

Kombinacija dizajna, tehnologije i komunikacije u cilju poboljšanja boravka u hotelima, prema rečima Jirgen Lamers-a, direktora kompanije Samsung Chemical Europe, omogućila je da zajedničkim snagama sa poslovnim partnerima, naprave prototip hotelske sobe, bez vratnog rama koji je integrisan u dizajn zida. Uz pomoć svetlosnih efekata, gostima se prikazuju vrata kada im se približe.

Vrata bez brave
Slika 3 – Vrata bez brave

Kao dodatna opcija, nudi se mogućnost ispisivanja poruke kao što su “Ne uznemiravaj” ili “Room service” i sl. na svetlećm panelima postavljenim u hodniku ispred sobe.

Materijal od kojeg su ova “vrata” napravljena je termoplastičan, koji se može oblikovati kad se zagreje na temperaturu do 180 stepeni, a čine ga aluminijum-hidroksid sa akrilnom smolom. Zahvaljujući ovom homogenom materijalu, vrata se lako održavaju i čiste.