Energetska efikasnost Veštačka ostrva koja rešavaju problem struje za 80 miliona ljudi

Veštačka ostrva koja rešavaju problem struje za 80 miliona ljudi

Ambiciozan projekat koji zajedničkim snagama planiraju da sprovedu Danska, Holandija i Nemačka podrazumeva izgradnju veštačkih ostrva u Severnom moru koja bi bila „nastanjena“ vetrenjačama i solarnim pločama koje bi u budućnosti uspele da obezbede električnu energiju za čak 80 miliona ljudi.

Belgijanci se odavno pripremaju da koriste snagu vetra za potrebe struje
Foto: Belgijanci se odavno pripremaju da koriste snagu vetra za potrebe struje

Danske i nemačke kompanije Tenet i Enerdžinet bi 23. marta u Briselu trebalo da potpišu ugovor povodom kreiranja odbora koji bi se posvetio ostvarenju ovog ambicioznog plana, a sve u prisustvu predvodnika evropske energetske zajednice, Maosa Šefkovića. Na ostrvu bi se nalazila luka, avionaska pista i domovi za zaposlene koji bi bili zaduženi za obezbeđivanje planiranih rezervi proizvedene energije. – Možda sada ideja o ovom ostrvu zvuči kao naučna fantastika, ali ono bi u budućnosti moglo da učini energiju nastalu iskorišćavanjem snage vetra mnogo jeftinijom – izjavio je Torben Glar Nilsen, tehnički direktor danske partnerske firme u ovom projektu. Energija proizvedena na ovim ostrvima bi bili prosleđivana Velikoj Britaniji, Norveškoj, Holandiji, Nemačkoj, Danskoj i Belgiji. – Energija koju proizvodi vetar i solarna energija se međusobno smenjuju u zavisnosti od godišnjeg doba: od proleća do jeseni je više sunca, a jesen i zima su po pravilu vetrovitiji – kaže Mek Krun, direktor Teneta.

Obala Dodžer u Severnom moru je idealno mesto za izgradnju ovih veštačkih ostrva zato što se nalazi na dobroj poziciji i okružuje je relativno plitka voda, a ima i idealan položaj u odnosu na vetrove, piše Indipendent.

Izvor: Blic

Prethodni tekstUčinkovita elegancija
Sledeći tekstPRESS GLASS – Novi distanceri sa termičkim mostom