Veštačka ostrva koja rešavaju problem struje za 80 miliona ljudi

Ambiciozan projekat koji zajedničkim snagama planiraju da sprovedu Danska, Holandija i Nemačka podrazumeva izgradnju veštačkih ostrva u Severnom moru koja bi bila „nastanjena“ vetrenjačama i solarnim pločama koje bi u budućnosti uspele da obezbede električnu energiju za čak 80 miliona ljudi.

Belgijanci se odavno pripremaju da koriste snagu vetra za potrebe struje
Foto: Belgijanci se odavno pripremaju da koriste snagu vetra za potrebe struje

Danske i nemačke kompanije Tenet i Enerdžinet bi 23. marta u Briselu trebalo da potpišu ugovor povodom kreiranja odbora koji bi se posvetio ostvarenju ovog ambicioznog plana, a sve u prisustvu predvodnika evropske energetske zajednice, Maosa Šefkovića. Na ostrvu bi se nalazila luka, avionaska pista i domovi za zaposlene koji bi bili zaduženi za obezbeđivanje planiranih rezervi proizvedene energije. – Možda sada ideja o ovom ostrvu zvuči kao naučna fantastika, ali ono bi u budućnosti moglo da učini energiju nastalu iskorišćavanjem snage vetra mnogo jeftinijom – izjavio je Torben Glar Nilsen, tehnički direktor danske partnerske firme u ovom projektu. Energija proizvedena na ovim ostrvima bi bili prosleđivana Velikoj Britaniji, Norveškoj, Holandiji, Nemačkoj, Danskoj i Belgiji. – Energija koju proizvodi vetar i solarna energija se međusobno smenjuju u zavisnosti od godišnjeg doba: od proleća do jeseni je više sunca, a jesen i zima su po pravilu vetrovitiji – kaže Mek Krun, direktor Teneta.

Obala Dodžer u Severnom moru je idealno mesto za izgradnju ovih veštačkih ostrva zato što se nalazi na dobroj poziciji i okružuje je relativno plitka voda, a ima i idealan položaj u odnosu na vetrove, piše Indipendent.

Izvor: Blic