Prostor za opušanje i uživanje tokom cele godine – Veranda

Veranda je mesto gde možemo da boravimo tokom čitave godine ne razmišljajući da li je napolju vejavica, kiša ili tropska vrućina. Veranda je mesto za odmor, opuštanje, ali i okupljanje porodice, druženje. Mnogim umetnicima je veranda prostor u kojem rade i stvaraju svoja umetnička dela.

Veranda ili verandah (s portugalskog Varanda) je natkrivena otvorena galerija ili nadstrešnica. Reč se obično koristila za balkone kabina velikih brodova kruzera ili hotela. Može se opisati i kao otvorena, natkrivena galerija sa stubovima koncentrisana oko nekog središnjeg prostora.

Veranda nas asocira na more

Pojam veranda datira još iz davne 1850. godine i kolonijalnih zgrada Australije i Novog Zelanda. Queenslander je stil stambene izgradnje u Queenslandu u Australiji, koja je prilagođena suptropskim klimama, a odlikuje se velikim verandama, često filigranskog stila.

Viktoijanska filigranska arhitektura stambenih i poslovnih objekata imala je „čipkaste“ ukrase fine izrade od kovanog, livenog gvožđa ili drveta. Kreolski Townhouse u New Orleansu, Louisiana je isto veoma poznata po izrazitom korišćenju verande.

Veranda nas asocira na more, Mediteran, ali isto tako i na planinsku kuću za odmor. Međutim sve više gradskih objekata ima svoju verandu, svoju oazu za odmor prepunu cveća. Ljudi menjaju svoje navike iz prošlosti, prestaju da prave skladište potrebnih i nepotrebnih stvari na terasama i počinju da ove prostore oplemenjuju, oživljavaju kreirajući od njih multifunkcionalan prostor koji se zaista može koristiti cele godine.

Verandu treba oplemeniti cvećem i zelenilom koje daje posebnu lepotu ovim prostorima

Ako pogledamo zgrade i kuće u komšiluku sve je manje „običnih“ terasa, a sve više onih koje su natkrivene, zastakljene i na kojima se boravi, radi, odmara. U vreme kada je savremeni čovek izložen stresu i kada ne stigne da ode u prirodu da se odmori, dobro osmišljen prostor verande može biti dobra zamena.

Veranda je jedan savršeni kutak stana ili kuće

Nekada je konstrukcija verande bila uglavnom drvena sa krovom prekrivenim crepom. Ovakve verande su se retko zatvarale, ali nisu mogle da se intenzivno koriste u zimskom periodu.

Nedostatak ovakvih prostora je bila smanjena količina svetlosti i toplote zbog krovne površine bez prozora. Primena savremenih materijala omogućila je da verande, u današnje vreme, budu maksimalno funkcionalne, a ujedno i atraktivne s obzirom na slobodu projektovanja i dizajniranja svih detalja.

Konstruktivan sklop se izrađuje od PVC-a, drveta, metala, a krov verande i bočne strane sa prozorima i vratima od stakla, pleksiglasa ili PVC providnih folija. Ovako ograđen i natkriven prostor se može kompletno zatvoriti ili otvoriti po potrebi pružajući kompletan komfor korisnicima.

Prostor za opušanje tokom cele godine

Prozori i vrata na konstrukciji se lako otvaraja, a neki korisnici se odlučuju za klizne staklene panele postavljene celom visinom koji omogućavaju maksimalno provetravanje. Najbolji primeri su svakako bašte ugostiteljskih objekata koje imaju staklene panele ili PVC providne folije koje su montažno demontažne.

Nekada je konstrukcija verande bila uglavnom drvena sa krovom prekrivenim crepom

Prethodnih godina postavljalo se pitanje grejanja i hlađenja ovih prostora, jer zastakljeni prostori ili prostori koji su pokriveni PVC providnim folijama lako kreiraju efekat staklene bašte, ali i ti problemi su rešeni postavljanjem različite opreme za ventilaciju i hlađenje, žaluzina, zavesa i baldahina ispod same nadstrešnice.

Verandu treba oplemeniti cvećem i zelenilom koje daje posebnu lepotu ovim prostorima, a opet ne umanjuje koristan prostor za boravak, rad, druženje. Neki hedonisti se upuštaju u malo smelije varijante, pa u prostoru verande postavljaju i hidromasažne kade, fontane, jezerca, sve zavisi od inventivnosti i raspoloživog prostora.

Svaka terasa može postati veranda ako odlučimo da sklonimo sve one stvari koje smo godinama skladištili na njoj misleći da je ostava. Nakon raščišćavanja terase lako je osmisliti prostor i izabrati tip konstrukcije i materijal za ispunu bočnih strana i nadstrešnice.

Veranda od drvetaVažno je napomenuti da ako želimo napraviti udoban i funkcionalan prostor moramo ispoštovati i zahteve hidro, termoizolacije i odvodnjavanja sa krovne površine verande. Ako se ispod prostora verande ne nalazi grejan, već slobodan prostor potrebno je pod termo i hidroizolovati pre postavljanja završne podne obloge i pre postavljanja konstrukcije verande. Kvalitetno urađena izolacija sprečava gubitak toplote.

Veranda je „mala kuća“ i odvodnjavanje sa nadstrešnice je važna stavka prilikom projektovanja ovog prostora. Uzimajući u obzir klimatske uslove, opterećenje od snega, količinu padavina potrebno je predvideti horizontalne i vertikalne oluke kako ne bi došlo do zadržavanja vode ili procurivanja konstrukcije.

Veranda je jedan savršeni kutak stana ili kuće koji ako se dobro osmisli i uredi može doneti zadovoljstvo čitavoj porodici i preneti bar na kratko planinski ili mediteranski ambijent u vaš životni prostor.

Piše: Melanija Pavlović dipl.ing.arh

Prethodni tekstSigurnosna vrata – Čuvar vaših vrednosti i intime
Sledeći tekstGuglovanje – najoriginalniji ofis prostori