U Banatu zelenom energijom“ snabdevaće se 200.000 domaćinstava

U južnom Banatu, gde vetrovi duvaju gotovo svih 365 dana, za dve do tri godine trebalo bi da bude podignuto ukupno 186 vetrogeneratora.

Iz njih će se „zelenom energijom“ snabdevati oko 200.000 domaćinstava. Vrednost tih investicija je skoro milijardu evra, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u Srbiji, pišu Večernje novosti. Vetroparkove grade investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije, koji su posle opsežnih merenja, započetih pre deset godina, utvrdili da je taj region najpovoljniji za ulaganja. Prvi ekološki kilovati električne energije odatle su počeli da se distribuiraju putem EMS pre dve godine, kada je italijanska „Fintel energija“ pustila u rad dve turbine u selu Izbište, kod Vršca. Ista firma tamo sada gradi vetropark „Košava“ sa 20 turbina, čija je vrednost 120 miliona evra.

U Alibunaru od lane rade četiri turbine koje je belgijska firma „Elisio“ podigla tik uz međunarodni put Beograd — Vršac — Temišvar. Za septembar je najavljeno puštanje u rad još 21 turbine istog investitora. Uskoro bi i belgijsko-holandska kompanija „Vindvižn“ trebalo da počne podizanje 58 turbina, a „Balkan elektrik“ pet. U susednoj opštini Kovin, Arapi uveliko dižu vetropark „Čibuk 1“, sa predviđenih 57 turbina koje će koštati 290 miliona evra.

Izvor: novosti.rs