Tržni centar u Novom Sadu biće obložen solarnim panelima?

Umesto teniskih terena na Bulevaru oslobođenja, gradiće se Novi Sad Shopping Mall površine 115 hiljada kvadratnih metara.

Po idejnom rešenju biroa HBRO iz Bukurešta, u Novom Sadu nići će novi tržni centar na parceli pored SPENS-a koja je investicionom fondu Nepi iz Južne Afrike prodata za 30 miliona evra.

Novi tržni centar biće amorfnog oblika, a interesantno je da će veliki deo fasade iz ulice Cara Lazara biti pod solarnim panelima. Naravno, ovo je samo deo idejnog rešenja a izrada idejnog projekta i urbanističkog rešenja tek sledi što ne znači da je ovo konačni izgled objekta.

https://youtu.be/x5WuW9aV9-k

Na video snimku može se videti interesantan detalj ulaska i izlaska u podzemnu garažu direktno iz srednje trake Bulevara oslobođenja.

Izlaz iz parkinga direktno na Bulevar oslobođenja
Izlaz iz parkinga direktno na Bulevar oslobođenja

Da će se raditi o energetski odgovornom objektu, pored solarnih panela svedoče i brojne zelene površine i sportski tereni na krovu. Tereni za tenis, košarku i mali fudbal biće smešteni odmah pored kafića i restorana na mnogobrojnim terasama.

Sportski tereni na krovu zgrade
Sportski tereni na krovu zgrade

Arhitekta Mihai Lucian Berceanu iz biroa HBRO zamislio je unutrašnjost tržnog centra u amorfnim oblicima sa brojnim otvorima i staklenim kupolama.

Enterijer novog tržnog centra u Novom Sadu veoma će ličiti na Mega Mall izveden u Bukureštu a koji je takođe u vlasništvu kompanije NAPI.

Mega Mall u Bukureštu
Mega Mall u Bukureštu
Mega Mall u Bukureštu
Mega Mall u Bukureštu

Tržni centar trebao bi da ima puno parking mesta, od onog podzemnog pa sve do parking mesta smeštenih na krovu. Na video snimku se može videti interesantan detalj ulaska i izlaska automobila iz podzemne garaže direktno u srednju traku Bulevara oslobođenja.

Idejno rešenje takođe podrazumeva i novo parterno uređenje oko prostora između SPENS-a i tržnog centra sa puno vodenih površina.

Solarni paneli na fasadi objekta
Solarni paneli na fasadi objekta

Izgradnja Novi Sad Shopping Malla trebala bi da počne sledeće godine, a otvaranje je predviđeno za 2019. godinu.

Izvor: www.gradnja.rs