Tržni centar u Novom Sadu biće obložen solarnim panelima?

Enterijer tržnog centra sa velikim staklenim kupolama

Umesto teniskih terena na Bulevaru oslobođenja, gradiće se Novi Sad Shopping Mall površine 115 hiljada kvadratnih metara.

Po idejnom rešenju biroa HBRO iz Bukurešta, u Novom Sadu nići će novi tržni centar na parceli pored SPENS-a koja je investicionom fondu Nepi iz Južne Afrike prodata za 30 miliona evra.

Novi tržni centar biće amorfnog oblika, a interesantno je da će veliki deo fasade iz ulice Cara Lazara biti pod solarnim panelima. Naravno, ovo je samo deo idejnog rešenja a izrada idejnog projekta i urbanističkog rešenja tek sledi što ne znači da je ovo konačni izgled objekta.

https://youtu.be/x5WuW9aV9-k

Na video snimku može se videti interesantan detalj ulaska i izlaska u podzemnu garažu direktno iz srednje trake Bulevara oslobođenja.

Izlaz iz parkinga direktno na Bulevar oslobođenja
Izlaz iz parkinga direktno na Bulevar oslobođenja

Da će se raditi o energetski odgovornom objektu, pored solarnih panela svedoče i brojne zelene površine i sportski tereni na krovu. Tereni za tenis, košarku i mali fudbal biće smešteni odmah pored kafića i restorana na mnogobrojnim terasama.

Sportski tereni na krovu zgrade
Sportski tereni na krovu zgrade

Arhitekta Mihai Lucian Berceanu iz biroa HBRO zamislio je unutrašnjost tržnog centra u amorfnim oblicima sa brojnim otvorima i staklenim kupolama.

Enterijer novog tržnog centra u Novom Sadu veoma će ličiti na Mega Mall izveden u Bukureštu a koji je takođe u vlasništvu kompanije NAPI.

Mega Mall u Bukureštu
Mega Mall u Bukureštu
Mega Mall u Bukureštu
Mega Mall u Bukureštu

Tržni centar trebao bi da ima puno parking mesta, od onog podzemnog pa sve do parking mesta smeštenih na krovu. Na video snimku se može videti interesantan detalj ulaska i izlaska automobila iz podzemne garaže direktno u srednju traku Bulevara oslobođenja.

Idejno rešenje takođe podrazumeva i novo parterno uređenje oko prostora između SPENS-a i tržnog centra sa puno vodenih površina.

Solarni paneli na fasadi objekta
Solarni paneli na fasadi objekta

Izgradnja Novi Sad Shopping Malla trebala bi da počne sledeće godine, a otvaranje je predviđeno za 2019. godinu.

Izvor: www.gradnja.rs

Prethodni tekst5 znakova da je vreme za promenu prozora
Sledeći tekstPogledajte ubrzani snimak izgradnje tunela od 70m za samo jedan vikend