5 znakova da je vreme za promenu prozora

Svakoj kući su u jednom trenutku potrebni novi prozori i stolarija. Evo kako možete znati kada je pravo vreme za taj poduhvat…

Iako vaša kuća zapravo ne može da vam kaže kada joj je potrebno renoviranje, ona će vam dati znake kad god da nešto nije u redu – a prozori na vašem domu su posebno komunikativni. Iako oni ne traju zauvek, kvalitetni, dobro održavani prozori mogu trajati i više od 20 godina, ali, mnogi faktori utiču na njih. Ako su vaši prozori stari nekoliko decenija, obratite pažnju na njih i vidite da li pokušavaju da vam kažu da je vreme da ih zamenite. Otkrivamo vam pet znakova koji govore o tome da je pravi trenutak za promenu vaše prozorske stolarije.

1. Oštećeni su, izvitopereni ili polomljeni

Ponekad, umesto skupocene zamene prozora, svoj oštećeni prozor možete popraviti. Ako vaš prozor ima manji problem, poput istrošene izolacione trake ili pokvarenog mehanizma, popravka je definitivno najbolja opcija. Zamena oštećenog, izvitoperenog ili polomljenog prozora je uvek poželjniji izbor kada je kvar veći. Da li se vaši prozori magle? Da li ispod njih prolazi promaja? Da li se lepe kada ih otvarate i zatvarate? Da li se sami zatvaraju? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja da, vrlo verovatno morate razmisliti o zameni vaših prozora.

2. Želite da smanjite račun za struju

Prozori tokom zime stvaraju toplotu propuštanjem svetlosti, ali, prozori kroz koje prolazi promaja, mogu biti uzrok 10 do 25 % većeg računa za struju. Ako želite da smanjite račun i sigurni ste da prozori mogu biti vaš jedini uzrok, onda razmotrite opciju kupovine novih. Ono što može biti dodatna pogodnost je veća vrednost vaše kuće, ukoliko razmišljate o prodaji.

Ipak, morate znati da nisu svi prozori isti i da je veoma važno uzeti u obzir vaše specifične potrebe. Jedan faktor koji će posebno uticati na izbor prozora jeste vaša lokacija. U zavisnosti od klime područja u kom živite, izolacioni prozori variraju u formi, ali i ceni.

Sistem provetravanja s iskorištavanje otpadne toplote (rekuperator)
Pojava kondenzacione vlage na prozorima

3. Vašem domu je potrebno preuređenje

Prozori su jedan od najvažnijih elemenata u domaćinstvu – ako oni izgledaju istrošeno, i vaša kuća će poprimiti takav izgled. Ako je izbledela samo boja vaših prozora, onda ih lako možete popraviti jednostavnim farbanjem stolarije. Ipak, ako vidite oštećenja na staklima, onda morate razmotriti zamenu. Takođe, možete se odlučiti da promenite oblik prozora u svom domu, jer često na taj način možete kreirati udobniji enterijer i poboljšati protok vazduha u svom ambijentu. Ako stavite veće prozore, onda ćete imati više prirodne svetlosti, što ima svoje estetske i zdravstvene dobrobiti.

4. Preživeli ste snažnu oluju

Ako živite u delu u kom su oluje česta pojava, onda ste verovatno spremni na činjenicu da su oštećenja prozora nešto što se veoma lako može dogoditi. Zapravo, ako živite u delu u kom postoji dosta drveća sa velikim granama ili gde često padaju obilne kiše i grad, onda znate da su do sada vaši prozori istrpeli dosta ogrebotina i manjih, naizgled nevidljivih oštećenja. Svako mikro oštećenje koje na prvi pogled ne vidite može prouzrokovati brže pucanje prozora, gubitak izloacionih mogućnosti i slabljenje kvaliteta stakla. U tim slučajevima, oduprite se porivu da sami nešto popravljajte i kada vam se ukaže prilika, zamenite svoje prozore, što je preporučljivo barem jednom u deset godina.

prozori često mogu biti odgovorni za prekomeran gubitak toplote iz prostora

5. Renovirate staru kuću

Ako ste kojim slučajem kupili neku staru, oronulu kuću, koja vam na prvi pogled deluje kao da ima kvalitetne prozore, pozovite stručnjaka da to proveri. I sami možete videti u kom su stanju prozori na toj kući – ako vidite bilo koje oštećenje, morate ih zameniti, pa makar i naškodili njenom ruralnom šarmu.

Izvor: www.gradnja.rs