5. konferencija DAN PROZORA 2018 u znaku protivprovalnosti

Časopis “Prozori&Vrata” i ove godine medijski sponzor ove jedinstvene manifestacije

5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018 – ift Rosenheim Hrvatska je veliki godišnji skup proizvođača građevinske stolarije i propratne industrije, održan 13.03. u hotelu Antunović u Zagrebu u organizaciji institucija ift Hrvatska i ift Rosenheim Nemačka kao krovno evropsko ispitno i sertifikacijsko telo.

Skup je i ove godine okupio preko 220 učesnika iz 9 zemalja regije i to Nemačke, Austrije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Učesnici skupa su bili proizvođači prozora i vrata, strukturalnih fasada, stakla, okova, dobavljači profila, dobavljači materijala za ugradnju, projektanti i arhitekte kao i predstavnici medija. Cilj konferencije je predstavljanje inovativnih proizvoda i unapređenje proizvodnje sa naglaskom na kvalitet i trendove kako tržišne tako i zakonodavne. Dan je bio prožet stručnim i aktuelnim temama.

5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018
5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018

Tako je u jutarnjem bloku nakon uvodnih reči organizatora gospodina Hrvoja Komca ispred ift Hrvatska i gospodina Rolanda Fischera ispred ift Rosenheim Nemačka, bilo govora o standardizaciji okova za prozore i vrata i trendovima u području protivprovalnosti, pravilnoj ugradnji protivprovalnih prozora u najzastupljenijoj klasi RC2 o kojima je govorio gospodin Stefan Ude iz ift Rosenheim. Nakon toga je usledila demonstracija načina provale prozora i poređenje protivprovalnosti dvaju različitih prozora, bez klase RC2 i sa klasom RC2. Svojevrstan Live Show prezentovao nam je uvek interesantan Konrad Querengaesser kao glavni ispitivač protivprovalnosti prozora u institutu ift Rosenheim.

5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018
5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018

Nakon pauze za kafu i polusatnog druženja sa sponzorima same manifestacije, usledila je vrlo interesantna tema Lene Tarubarove iz ift Rosenheima koja je predstavila znak kvaliteta “ift Q znak” kao dodatnu potvrdu kvaliteta kako samog proizvoda, odnosno prozora, tako i fabričke kontrole proizvodnje kao preduslov za CE označavanje. Naravno bilo je govora i o mogućnosti sufinansiranja preduzetničkih projekata sredstvima EU o kojima je, na ovom događaju, govorio g. Igor Bobek ispred Hrvatske Gospodarske Komore.

U popodnevnom bloku, ove godine, bile su predviđene sve aktelnije teme strukturalnih fasada koje su predstavili sledeći uvaženi gosti i domaćini: gospodin Alexander Riemer – Alukönigstahl GmbH Austrija, gospodin Zlatko Franolić – KFK d.o.o. Zagreb i gospodin Goran Tešić – AluK Tim d.o.o. i Intelligent Technologies and Design d.o.o. Rijeka. Kroz svoja inovativna rešenja u polju strukturalnih fasada podelili su sa prisutnima iskustva i izazove stavljenih pred njih na sve zahtevnijim stranim tržištima.

5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018
5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018

U vezi sa ovom temom stručnjaci iz ift Rosenheima ispričali su učesnicima i posetiocima šta sve ift Rosenheim kao institucija odrađuje na priznavanju sertifikata i izveštaja na tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018
Hrvoje Komac, ift Hrvatska i Marijan Brlečić, Gealan

Tokom celog dana je bilo vremena za međusobne razgovore, razmenu iskustava, dijalog i sastanke. Partnerski odnos i podršku prema ovoj branši pokazali su i brojni sponzori koji ne samo da itekako prate svetske trendove nego i nude rešenja i odgovore na sve postavljene projektne izazove, to su: Gealan, Alphacan, Inoutic, Rehau, Aluplast, Alukö-nigstahl, Profine Croatia, Veka AG, Würth, Heroal, Ilsad, Roto, Euro Roal i LB.Profile, Alumil, Rolka, časopis Prozori i vrata, uz podršku Hrvatskog Drvnog Klastera i Hrvatske gospodarske komore. Celu konferenciju moderirao je Marijan Kavran iz Drvnog Klastera koji je zanimljivim i interaktivnim vođenjem držao fokus na temama.

Što se tiče našeg, gore pomenutog časopisa „Prozori&Vrata“, sa ponosom pominjemo da učestvujemo u ovoj manifestaciji već 3. godinu za redom i da i smo svedoci pozitivnih pomaka, kako u samoj manifestaciji i njenoj organizaciji, tako i u shvatanju našeg brenda i potrebe za istim u ovoj sferi građevinskog sektora.

Naš časopis od početka beleži rast, a na ovom mestu promovisali smo najnovije izdanje kako srpske, tako i hrvatske redakcije. Ono što je zaista primetno je zapažanje stručne javnosti o potrebi ovakve vrste časopisa kao sistemske edukacije na prostoru ovog regiona. I oni su nas prepoznali, od kvaliteta štampe koja im uvek skrene pažnju, do stručnih tekstova i izveštaja sa sajmova i događaja koji i služe da se ljudi iz ove sfere nađu i razmene iskustva. Naš zadatak i jeste da marketinški prezentujemo proizvode kompanija iz ove sfere građevinartsva i naša potpuna posvećenost njihovoj kampanji i rad na njihovim prezentacijama i idejama je nešto što nas, čini se, izdvaja i stavlja na visoko mesto kod naših klijenata. Sve pomenuto, verujemo, razlog je, što se broj klijenata iz broja u broj rapidno povećava, a oni sa kojima smo počinjali saradnju pre tri godine i dalje su svojim oglasima prisutni u našim izdanjima.

5. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2018
Predrag Rađen, urednik časopisa PROZORI&VRATA

Nakon ove pete po redu konferencije, organizatori skreću pažnju na rekorde u vidu posete i primetan porast interesa vezan za sigurnost, a time i protivprovalnost prozora, ne samo zbog ispunjenja projektnih i zakonskih okvira već i prepoznatljivosti proizvođača na tržištu. Isto tako održivost kvaliteta i njeno konstantno podizanje kroz fabričku kontrolu proizvodnje postalo je nužna i nezaobilazna stavka u svakoj ozbiljnoj kompaniji fokusiranoj na što bolje pozicioniranje na tržištu.

Ono što su još istakli je činjenica da su aluminijumske strukturalne fasade, itekako, bitan segment kako na inostranim tržištima tako i u Hrvatskoj. Učesnicima je zakazan sledeći susret za mart 2019. godine.