Solarna energija preko stilizovanih staklenih crepova

SolTech Energy, Svedska kompanija koja prodaje rešenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstveni način za grejanje domaćinstva koje se odnosi na krovne crepove napravljene od običnog providnog stakla, koje je lansirala pod nazivom SolTech Sigma. Ovi atraktivni krovni crepovi (na neki način ironično) daju krovu lep, skoro ledeno staklast izgled, sasvim neobičan i do sada neviđen proizvod. SolTech sigma se koristi za pojedinačna domaćinstva ili za visoke poslovne i stambene zgrade.

2009-te godine SolTech Energy system je dobio i zlatnu medalju medju devet nominovanih za jedan od “najatraktivnijih novih materijala” na Nordbygg Sajmu –u Štokholmu u Švedskoj.

Stakleni crepovi označavaju revolucionarni način interacije solarne energije u gradnju. Umesto tradicionalnih crepova koje se prave od betona ili gline, crepovi napravljeni od stakla, zako da omogućavaju sunčevim zracima da prodiru kroz njih, gde se i apsorbuje. Ceo system spojen je na električni ili grejni sistem u zgradi i tako omogućava grejanje cele stambene površine. Najveća prednost ovog sistema je što ne zahteva jako sunce da bi radio, što znači da radi i tokom manje oblačnih dana.

Zašto je SolTech Sigma sistem tako dobar? Prvo, crepovi su veoma praktični i lagani za upotrebu, jer su lakši od crepova koji su napravljeni od gline ili betona. Drugo, ovaj sistem je baziran na protoku čistog vazduha, a ne kao mnogo konkurentski proizvodi koji zagrevaju vodu i grenje je na bazi vrućih cevi koje se provlače kroz zidove ili van njih. Crepovi se instaliraju na crnom najlonskom platnu koje privlači sunčeve zrake, tj. na Sigma module. Sigma moduli imaju integrisanu i patentiranu noseću lajsnu koja maksimizira upijanje, ali obezbeđuje i laku instalaciju. Moduli povezuju krovnu porvšinu sa kompletnim solarnim sistemom. Generisana solarna energija se skladišti u SolTech grejnom akumularotu.

Crna boja privlači sunčeve zrake i vazduh počinje da cirkuliše. Vruć vazduh zatim greje vodu koja je u vezi sa sistemom za grejanje u kući preko akumulatora. Lepota celog sistema je u tome što štedi struju i tokom hladne zime ili noći jer ima mogućnost da skladišti toplotu ispod crnog najlon platna. Sistem se može uklopiti u bilo koji sistem grejanja koji radi po principu zagrevanja vode, kao sto je i centralno grejanje ili sistem protoka vruće vode. Najveća efikasnost se postiže kada je krov usmeren ka jugu, no i krov usmeren aka jugo-istoku ili jugo-zapadu rade veoma dobro. Otpimalan nagib krova varira u odnosu na lokaciju, ali uopšteno preporučuje se ugao između 30-60 stepeni za Evropu. Minimalan ugao ispod kojeg se ne preporučuje instalacija je 22 stepena. No, i ako vam je ugao ispod minimlanog preporučenog SolTech će otvoren da pronađe pravo rešenje za svaki pojedinačan slučaj kako bi ostvarena efikasnost bila maksimalna.

Minimalan ugao ispod kojeg se ne preporučuje instalacija

Svaka instalacija se posebno kreira za svaku zgradu. SolTech Sigma može biti instalirana na ceo krov ili samo na delove, u zavistnosti od potreba i želja korisnika. Kada se samo deo krova koristi za akumuliranje solarne energije, moguće je preostali deo krova prekriti SolTech Power sistemom, solarni električni sistem ili samo pasivnim staklenim creovima zbog estetičnosti i uniformnosti. SolTech Sigma ne nudi samo pametno rešenje za uštedu energije, već i krovno rešenje za produženim trajanjem. Sigurno se može zaključiti da je ovaj sistem i estetski nadmašio sve druge kolektore solarne energije na tržištu.

Instalacija

SolTech Sigma se postavlja slično kao i tradicionalni krovni pokrivač. No, da bi instalacija započela najpre treba očistiti krov od starih crepova, eksera i lajsni.

Instalacija SolTech Sigma-e

Kao i kod starog sistema, kreće se od podmetača. Ukoliko stari podmetač nije menjan više od 10 godina, bolje ga je zameniti u celosti. Ukoliko je noviji, potrebno je proveriti njegovo stanje, te popraviti na mestima koja to zahtevaju, a sve, naravno, prema reglativama koje propisuje Zakon o planiranju i izgradnji. Zatim se postvljaju lajsne. U odnosu na stari sistem, razmak između lajsni je drugačiji, kao i same dimenzije. Za optimalnu efikasnost i funkcionalnost izolacija se postavlja između lajsni. Lajsne omogućavaju da se smanje gubici, ali takođe i da se zaštiti podloga od izlaganja visokim temperaturama. Posebno dizajnirani apsorberi su smešteni izmešu lajsni i izolacije. Ovi apsorberi su rezultirali nakon dimaničnog istraživanja razvojnog sekora SolTech Enery-ja sa ciljem da se postigne otpimalna efikasnost, izolacija i proizvodni troškovi.

Posebno dizajnirani apsorberi

Apsorberi su konektovani na cevovod koji skuplja energiju iz apsorbera. Cevovod je smešten sa strane SolTech Sigma sistema i takođe se pokriva staklenim crepovima. Cevovod je povezan sa izolovanim cevima, koje spajaju SolTech Sigma sistem sa doalrnim kalemom u akumulatornom skladištu.

Stakleni crepovi su napravljeni od visoko providnog stakla sa veoma niskim nivoom gvožđe oksida. Crep ima oblik „duplog S“ veoma slične forme kao tradicionalni crep. Stakleni crepovi imaju superiornu trajnost i otpornost protiv korozije i sunčevog zračenja, znatno dužu od bilo kog tradicionalnog crepa. Test koji je sproveo švedski institut za beton i cement (CBI) pokazuje da su stakleni crepovi mogu podneti do 7 puta veći pritisak u odnosu na betonski crep. Dodatni benefit od ovih crepova je da u vreme snežnih dana dozvoljava snegu da lagano klizi sa krova. Kako je površina glatka, sa malo pomoći od sunca, sneg klizi sa krova bez ikakve pomoći.

Stakleni crepovi se polažu na krov gotovo isto kao i tradicionalni crepovi

Stakleni crepovi se polažu na krov gotovo isto kao i tradicionalni crepovi. Pakovani su kutije od po 5 komada, radi lakšeg i ergonomičnijeg rukovanja. Postavljanje započinje donjeg desnog ugla.

Kako je sve počelo?

U početnoj fazi SolTech Energy je tokom razvoja staklenih crepova sarađivao sa švedskom kompanijom za proizvodnja stakla Orrefors (https://www.orrefors.com/). Danas se ovi crepovi proizvode u Portugaliji, ali i dalje na bazi prvobitnog švedskog dizajna.
SolTech system generiše i do 350 kWh toplote na metar kvadratni, a u zavisnosti od klime, ugla pod kojim je krov instaliran.

Danas se ovi crepovi proizvode u Portugaliji

Nina Ostrogonac
www.spaghettidesignblog.com

Izvor slika: https://soltechenergy.com/