Koji je prozor vaše budućnosti?

Prozori su jedna od osnovnih potreba u kući. Oni ulepšavaju naše sobe, unose svež vazduh, čuvaju nas od kiše, i, kada se usaglase arhitektonski stilovi, u velikoj meri prozori poboljšavaju izgled kuće, kako spolja, tako i iznutra.

Ali, ako su vaši prozori puštali previše vazduha u prostorije tokom prošle zime, ostavljajući vas u rashlađenim sobama i zaglavljene u visokim računima, uzmite u obzir sledeće: nove visoke performanse izolacionih jedinica mogu da smanje troškove energije za skoro 25 odsto.

Dakle, sa dolaskom proleća, uvođenjem naprednije tehnologije u vaš dom, bićete pripremljeni za sledeću zimu.

Prednosti drvenih prozora

Ukoliko niste sigurni koju vrstu prozora da ugradite, preporuka su drveni prozori. Drvo je svetao, jak, i atraktivan materijal. Dobar je izolator, umerene cene, i uvek se može naći u neograničenom nizu oblika i profila. Plus, uz malo redovne nege, trajaće vam doživotno.

Stari drveni prozori
Slika 2 – Stari drveni prozori

Najveći problem je pronalaženje prave vrste drveta koja će najviše odgovarati vašem stilu kuće. To je sasvim dovoljno da vas glava zaboli.

Izbor zastakljivanja

Prozori koji sadrže samo jedan sloj stakla imaju vrlo malu zaštitu od toplote i hladnoće. Na tržištu ima različitih tipova zastakljivanja koji pružaju više izolacije i sigurnosti, i koji mogu da uštede vreme i novac na njihovo održavanje.

Prozori sa duplim staklom su efikasniji jer dodatno poboljšavaju toptlotnu provodljivost popunjavanjem prostora između stakala sa gušćim gasom, kao što je kripton ili argon.

Troduplo staklo na prozorima je najbolja odbrana od hladnoće, ali ono smanjuje svetlosni prenos i povećava troškove.

Zastakljivanje drvenih prozora
Slika 3 – Zastakljivanje drvenih prozora

Samočišćenje

Premaz titanijum-dioksid reaguje sa sunčevom svetlošću i olabavljuje prljavštinu, koja se ispira na kiši. Međutim, i dalje se prozori moraju očistiti sa unutrašnje strane.

Kada odlučite da zamenite svoje stare drvene prozore, budite svesni da oni neće biti ni blizu kvaliteta vaših nekadašnjih. Današnja mlađa drvena građa se ne može uporediti sa dugovečnošću starog drveta.

Ako novi prozori predstavljaju uvek bolju budućnost, onda su oni sigurno jedna dobra priča koju ne želite da propustite!