Pasivna ventilacija vetrom

Ventilacija vetrom je vrsta pasivne ventilacije koji koristi snagu vetra da povuče vazduh kroz zgradu. Ona je najlakši, najčešći, i često najjeftiniji oblik pasivnog hlađenja i ventilacije. Uspešna ventilacija je određena visokom termičkom udobnosti i adekvatnim svežim vazduhom za ventilaciju prostora, dok ima malu ili nikakvu upotrebu energije za aktivno hlađenje i ventilaciju.

Strategija

Strategije za ventilaciju vetrom obuhvataju operabilne prozore, ventilaciju i otvore na krovu, kao i strukture koje imaju za cilj da odvode povetarac. Napredni sistemi obuhvataju automatizovane prozore ili otvore pokrenute termostatom.

Simulacija prolaska vetra kroz ventilaciju
Slika 2 – Simulacija prolaska vetra kroz ventilaciju

Ako vazduh prolazi kroz otvore koji su nastali kao rezultat ventilacije vetrom, onda zgrada ima prirodnu ventilaciju. Ako se vazduh kreće kroz otvore koji nisu nastali kao rezultat ventilacije vetrom, onda zgrada ima infiltraciju, ili neželjenu ventilaciju

Ključ dobre ventilacije vetrom

U cilju poboljšanja ventilacije vetrom, potrebno je da razlika pritiska između ulaznog i izlaznog vazduha bude maksimalna. U skoro svim slučajevima, visoki pritisci javljaju na ulaznoj strani zgrade a niske pritisci na izlaznoj strani.

Objekti mogu preusmeriti vetar na unakrsnu ventilaciju
Slika 3 – Objekti mogu preusmeriti vetar na unakrsnu ventilaciju

Lokalna klima može imati veoma vruće doba dana ili godine, a može biti i prilično hladna. U leto, vetar se obično koristi za snabdevanje onoliko svežeg vazduha koliko je moguće. dok zimi, ventilacija vetrom je smanjena na nivo dovoljan samo za uklanjanje viška vlage i zagađivača.

Unakrsna ventilacija

Prilikom postavljanja ventilacionih otvora, postavljaju se ulazi i izlazi za optimizaciju putanje vazduha kroz zgradu. Prozori ili otvori postavljeni na suprotnim stranama zgrade omoguċavaju povetarcu put kroz strukturu. Ovakva ventilacija se naziva unakrsnom. Unakrsna  ventilacija je najefikasniji oblik vetra ventilacije.

Unakrsna ventilacija
Slika 4 – Unakrsna ventilacija

Bolje je otvore ne postavljati tačno jedne preko puta drugih u prostoru. Ova činjenica daje efektivnu ventilaciju, što može izazvati hlađenje nekih delova sobe i njihovo provetravanje, dok preostali delovi prostorije ostaju nepromenjeni. Postavljanjem otvora prekoputa, ali ne I direktno suprotno, i jedni i drugi izazivaju vazduh u prostoriji da se meša, bolju distribuciju hlađenja i svež vazduh.

Nisu svi delovi zgrade orijentisani unakrsnom ventilacijom. Ali putanju vetra možemo usmeravati arhitektonskim karakteristikama, kao što su prozori, ograde, vegetacijom itd. Takve strukture u kojima se suočavaju suprotni smerovi na suprotnim zidovima, mogu samo pojačati efekte.