Reč stručnjaka: Kako izabrati kvalitetan prozor?

Intervju:
P. Redakcija časopisa „PROZORI&VRATA”
O. Branislav Lj. Jovanović generalni menadžer prodaje „Axioma plus”

„Axioma plus“ je jedna od kompanija koja nije stajala sa radom uprkos globalnoj pandemiji. Oni su svoje poslovanje prilagodili novonastaloj situaciji i ostvarili u 2020. godini znatno bolji rezultat od postavljenog u redefinisanom godišnjem planu.

Konstantni rad na razvijanju proizvodnog asortimana, pozicionirali su ovu kompaniju iz Sremske Mitrovice u sam vrh na našem tržištu. Naime, „Axioma plus“ koja je članica poslovne grupacije „Mošić“ već deset godina na tržištu Srbije je ekskluzivni uvoznik i distributer brendova kao što su Profilink, Expalum, Rolka, Reiner…

Generalni menadžer prodaje kompanije „Axioma plus“ Branislav Lj. Jovanović
Generalni menadžer prodaje kompanije „Axioma plus“ Branislav Lj. Jovanović

Nas iz redakcije časopisa „Prozori&Vrata“ zanimalo je u kom pravcu se razvijalo, ali i dalje razvija poslovanje ove kompanije, kako su postavili poslovanje u odnosu na globalnu pandemiju, ali i kakvi su trendovi kada je u pitanju odabir kvalitetnog prozora, kako gledaju na subvencije države za zamenu stolarije… Odgovore na naša pitanja dao nam je gospodin Branislav Lj. Jovanović, generalni menadžer prodaje u kompaniji „Axioma plus”.

KADA SE NEKO ODLUČI ZA VAŠE PROIZVODE BIRA ISKUSTVO VREDNO 50 GODINA PROIZVODNJE PO VRHUNSKIM SVETSKIM STANDARDIMA. ŠTA ČINI PALETU PROIZVODA KOMPANIJE „ROLOPLAST MOŠIĆ”?

Poslovanje porodice Mošić ima izuzetno dugu tradiciju što našim klijentima sigurno uliva dodatno poverenje, a kompaniji je dalo odličnu poslovnu poziciju za konstantno širenje portfolija. U grupaciji posluje više firmi pa prema tome imamo različite kategorije proizvoda od kojih bi istakao „Roloplast Mošić” i „Axiomu plus” gde u ponudi možemo pronaći proizvode orijentisane u smeru B2B i B2C klijenata. U saradnji sa krajnjim korisnicima i investitorima nudimo sve vrste fasadnih elemenata, zaštite od sunca i insekata. Kada govorimo o poslovanju sa proizvođačima prozora i vrata preko svoje distributivne mreže u zemlji i regionu nudimo PVC profile, roletne, rolo komarnike, garažna vrata i to u vidu gotovog proizvoda ili repromaterijala.

Axioma plus je postavila prioritet ka povećanju kapaciteta centralnog lagera i poboljšanje ponude
Axioma plus je postavila prioritet ka povećanju kapaciteta centralnog lagera i poboljšanje ponude

GODINE USPEŠNOG POSLOVANJA POZICIONIRALE SU MOŠIĆ GROUP NA TRŽIŠTU SRBIJE. KAKVA JE ORIJENTISANOST KOMPANIJE NA IZVOZ U ZEMLJE IZ OKRUŽENJA?

Poslednje decenije smo uložili energiju i poslovne kapacitete u pozicioniranje na domaćem tržištu što je dalo željene rezultate i ostvarilo nam prostor za planiranje regionalnog širenja. Preko svojih partnera i distributera prisutni smo u zemljama regiona gde želimo da dodatno učvrstimo svoje pozicije i nadamo se boljim rezultatima. Naš dugoročan plan je povećanje obima poslovanja u zemljama regiona i nadamo se da smo definisali dobitnu strategiju što ćemo sigurno moći analizirati u trećem kvartalu tekuće godine.

POZNATO JE DA VAŠA KOMPANIJA VELIKU PAŽNJU POSVEĆUJE OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE I RAZVOJU EKOLOŠKIH STANDARDA. KOJE SVE AKTIVNOSTI TO UKLJUČUJE?

Kolege iz sektora razvoja i inovacija prate primenu ekoloških standarda u EU a one koji se tiču naše proizvodnje i poslovanja pokušavaju da implementiraju u svakodnevno poslovanje što često nije jednostavno ali znajući značaj za očuvanje životne sredine tom poslu se posvećuje posebna pažnja.

Ponosni smo na aktivizam naših zaposlenih u akcijama koje se tiču lokalne zajednice u oblasti zaštite i održavanja životne sredine i uvek se trudimo da podržimo sve inicijative koje su u skladu sa korporativnim principima.

KOMPANIJA „AXIOMA PLUS“ JE ČLANICA POSLOVNE GRUPACIJE „MOŠIĆ“. EKSKLUZIVNI JE UVOZNIK I DISTRIBUTER BRENDOVA POPUT PROFILINK, EXPALUM, ROLKA, REINER… U KOM PRAVCU SE RAZVIJALO I RAZVIJA POSLOVANJE?

„Axioma plus” se razvila iz odeljenja nabavke firme Roloplast pre dvanaest godina prepoznavši prostor koji se ukazao na tržištu u snadbevanju materijalom proizvođača PVC i ALU fasadne stolarije i roletni. Detaljnom analizom potreba klijenata pronašli smo adekvatne proizvode i ozbiljne partnere među kojima je prvi bio Profilink koji je prisutan kroz našu saradnju jedanaest godina na tržištu regiona a čije poslovanje i poslovni standardi su mnogo uticali na razvoj našeg distributivnog centra mentorstvom i jasnom dugoročnom strateškom saradnjom. Uvećavanjem palete proizvoda „Axioma plus” je širila mrežu partnera gde ste najznačajnije pomenuli Expalum, Rolku i Reiner čiji kvalitet odlično znaju naši saradnici i sa kojima svake godine beležimo rast plasirane robe na tržištima na kojima zastupamo njihove interese.

Profilink je prisutan kroz našu saradnju jedanaest godina na tržištu regiona
Profilink je prisutan kroz našu saradnju jedanaest godina na tržištu regiona

Profilink logo

SA KAKVIM IZAZOVIMA SE SUOČAVATE NA POZICIJI GENERALNOG MENADŽERA PRODAJE KOMPANIJE „AXIOMA PLUS“?

Ovo je vrlo izazovna godina po svakom osnovu poslovnih aktivnosti koje obavljam. Najveći među njima jeste sigurno pronalaženje balansa između potreba klijenata i obezbeđivanja proizvoda kroz logistiku kada je u pitanju distribucija ili inoviranje kada je u pitanju kreiranje proizvoda sa našim poslovnim parterima.

KAKVA JE SITUACIJA NA TRŽIŠTU REPROMATERIJALA? KOLIKO ĆE POSKUPLJENJE PVC PROFILA, KAO I ČELIKA, UTICATI NA FINALNU CENU PROZORA?

Tržišna kretanja su vrlo dinamična sa svakodnevnim promenama cena svih materijala koji su potrebni u našoj poslovnoj grani i ostvaruju veliki uticaj na smer poslovnih aktivnosti. Usmerili smo mnogo energije u planiranje nabavke, kontrolu lagera i informisanje ključnih kupaca kako bi sami mogli da pažljivo planiraju izlazne cene svojih proizvoda i vreme važenja ponuda ka klijentima. Prema informacijama sa tržišta cena prozora je već promenjena kod velikog broja proizvođača a siguran sam da to nije jedino poskupljenje u ovoj godini nego će se i to ubrzo menjati.

Axioma Plus - snadbevanje materijalom proizvođača PVC i ALU fasadne stolarije i roletni
Axioma Plus – snadbevanje materijalom proizvođača PVC i ALU fasadne stolarije i roletni

KORONA VIRUS OBELEŽIO JE 2020. GODINU U CELOM SVETU. KAKO JE UTICAO NA POSLOVANJE VAŠE KOMPANIJE?

Pandemija koja nas je pogodila je ukazala na neke nedostatke u načinu poslovanja i poslovne organizacije, ali smo to brzo prevazišli stvoreći nove procedure koje su primenom uvećale kompanijske kapacitete. Ukupan rezultat prošle godine je bio znatno bolji od postavljenog u redefinisanom godišnjem planu koji je vanredno urađen u martu 2020. na početku pandemije. Mislim da ćemo kao društvo iz ovoga izaći jači, organizovaniji i pažljiviji po pitanju poslovnih poteza i dugoročnih planova.

ČINJENICA JE DA SE MNOGO POSLOVA ZAVRŠAVA NA SAJMU. IPAK, ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE U SRBIJI, ALI I REGIONU, PONOVO JE OTKAZAN SAJAM GRAĐEVINARSTVA. KOLIKO ĆE TO UTICATI NA VAŠE POSLOVANJE?

Žao mi je što je otkazan Sajam građevinarstva koji je u prošlosti zauzeo značajno mesto u jačanju brenda Roloplast i promociji brendova koje zastupamo pa stoga Beogradski sajam smatramo strateškim partnerom sa čijim menadžmentom imamo, slobodno mogu reći, prijateljske odnose, a nadam se da će im što pre biti omogućen neometan način poslovanja.

Sajmovi su značajni za direktan kontakt tokom kojih se prepoznaju potencijali za novu ili poboljšanje postojeće saradnje ali smo svi u poslovanju bili usmereni na online platforme kako bi održali nivo poslovnih aktivnosti i u tome smo uspeli. Radujem se novim sajmovima i nekom boljem vremenu pošto mi se svakako novi trendovi online sajmova koje je započeo R+T u Nemačkoj nije posebno dopao, dugoročni proizvodi kao što su svi vezani za građevinarstvo zahtevaju poverenje, a na to mnogo utiče kontakt i razgovori koji se najbolje vode na direktnim sastancima.

KAKVI SU VAM PLANOVI ZA BUDUĆNOST?

Mošić grupa stvara dugoročnu strategiju razvoja u dva osnovna smera, kroz aktivnosti Roloplast Mošić čija je orijentacija povećanje kapaciteta proizvodnje fasadne stolarije namenjene tržištu zapadne Evrope, a „Axioma plus” je postavila prioritet ka povećanju kapaciteta centralnog lagera i poboljšanje ponude gde možemo pomenuti aktuelne pregovore sa potencijalnim novim strateškim partnerom iz zapadne Evrope čiji proizvodi bi upotpunili naš asortiman, a zajednička investicija mnogo uticala na uvećanje vrednosti brenda grupacije.

KO SU VAŠI KUPCI U SRBIJI? KAKAV JE TREND KUPOVINE DANAS KOD NAS?

Naši klijenti su firme koje žele da ponude kvalitetan proizvod po prihvatljivim cenama. Sarađujemo sa firmama različitih kapaciteta i zajedno sa svima njima smo angažovani od početka do kraja projekta da bi našom zajedničkom energijom krajnji korisnik dobio proizvod koji je definisao prilikom odluke za kupovinu.

Ukoliko uporedimo proizvode pre pet godina i danas evidentna je promena estetski i funkcionalno. Iz ugla dizajna aktuelne su oštrije ivice i mnogo veći udeo profila u drugim bojama u odnosu na beli prozor, a funkcionalno u cilju što bolje zvučne i toplotne izolacije koriste se profili veće ugradne dubine u koje može da se postavi staklo paketa preko 50 mm što ostvaruje izuzetne rezultate. Kombinacije materijala pvc, aluminijum i drveta sa dodatnim uticajem inovativnih rešenja digitalizacije pametnih kuća stvara nove pravce u razvoju čija će masovna primena stvoriti skroz nov trend u industriji.

U POSLEDNJE VREME STALNO SE NAMEĆE PITANJE KAKO IZABRATI KVALITETAN PROZOR. ŠTA JE VAŠ PREDLOG ZA NAŠE ČITAOCE?

Najznačajnije je uraditi dobru analizu partnera čije prozore će izabrati. Ukoliko uzimamo u obzir da je u pitanju long-term proizvod treba odvojiti vreme za informisanje kod lokalnih proizvođača ili prodavaca koji će najbolje moći da odgovore na njihove zahteve i da pruže servis i uslugu u najkraćem mogućem roku. Ne treba napraviti grešku i odlučiti se prema zvučnom imenu brenda neke sirovine pošto je sam prozor skup elemenata i značaj treba da bude finalna izrada i poverenje koje proizvođač nudi.

NAJAVLJENE SU SUBVENCIJE DRŽAVE ZA ZAMENU STOLARIJE.
ŠTA MISLITE KOLIKO ĆE SE LJUDI ODLUČITI NA OVAJ PODUHVAT?

Subvencije su svakako pohvalne i neophodne uzimajući u obzir ukupno stanje stambenih i poslovnih objekata u domenu energetske efikasnosti u zemlji i nadam se da će što veći broj ljudi pronaći način da to realizuje. Mislim da će u dužem vremenskom periodu uticati na povećanje interesovanja za adaptaciju čime se ostvaruje višestrani interes a sigurno će imati uticaj na povećanje ukupnih rezultata poslovne grane.

Hvala na ukazanom poverenju kroz učešće u ovako značajnoj rubrici Vašeg časopisa i veliki pozdrav za Vaš tim.

Axioma plus logo

AXIOMA PLUS d.o.o.
Marka Aurelija b.b.
22000 Sremaska Mitrovica
office@axiomaplus.com
www.axiomaplus.com