Sigurnosna vrata i rešetke – Obezbedite se

Sigurnosna vrata i rešetke imaju veoma široku upotrebu, koriste se kako na privatnim tako i na javnim objektima. Međutim, iako imaju mnoštvo uloga, njihova primarna funkcija je da zaštite prostor i posed od obijanja i provala. Pojedina ojačana vrata ili prozori služe kao zaštita od požara ili imaju neku drugu zaštitnu funkciju, ali je ojačanje najčešće prisutno radi zaštite poseda.

Sigurnosna vrata i rešetke dolaze u mnogo oblika i njihov dizajn kao i tehnike i tehnologije pomoću kojih vrše svoju funkciju su različite. Odabir pravog sistema najviše zavisi od funkcije prostora na kojem će ova vrata biti ugrađena. Poslovni prostori i javne zgrade mogu „čuvati“ različite vrste podataka i imovine od privatnih prostora i zahtevaju drugačiji pristup od privatnih prostora i samim tim drugačije sisteme.

Kada se govori o sigurnosnim vratima i sistemima ovo se može odnositi na mnogo različitih načina „osiguravanja“ prostora. U prvom redu to su raznovrsne brave i drugi sistemi nadogradnje koji dodatno osiguravaju sama vrata. Tu su, zatim, specijalna ojačanja koja su deo samih vrata; uz ova ojačanja se najčešće javlja poseban sistem brava koje su takođe posebno ojačane. Uz sama vrata ili prozore mogu se javiti i rešetke kao elementi koje čine prostor bezbednim, a u poslednje vreme se može primetiti trend ugradnje sigurnosnih panela, posebno na komercijalnim objektima. Ovi paneli su pokretni tako da se mogu otvoriti tokom radnog vremena i zatvoriti kada se i sam poslovni prostor zatvori.

Dalje, vrlo popularan, a možemo reći i efikasan način zaštite prostora od krađe i provala je alarmni sistem koji bi detektovao eventualni upad na posed. Alarmni sistem je direktno povezan sa vratima i prozorima i aktivira se u slučaju neželjenih posetilaca. Brave su prva stavka kod osiguravanja vrata i prozora. Jača i pouzdanija brava uvek će pružati bolju zaštitu od obične brave. Nažalost, uz bolji kvalitet brave često ide i njena viša cena.

Sigurnosna vrata / Sigurnosne brave

Međutim, prilikom odabira brave za vrata za privatni ili poslovni prostor se u potpunosti isplati uložiti u kvalitet. Brave se mogu naći ne samo na vratima već i na prozorima, međutim, brave na prozorima su malo drugačije od brava za vrata. Ipak, funkcija im je potpuno ista: omogućavaju da se prozor zaključa i na ovaj način štite od provala. Mora se naglasiti da brave za prozore nisu česta pojava i da se ovaj vid osiguranja mnogo češće javlja na vratima, dok se na prozorima češće koriste druge metode.

Sigurnosna vrata sa alarmnim sistemom, pametne brave
Sigurnosna vrata sa alarmnim sistemom, pametne brave

Osim brava na samim vratima vrata mogu imati i dodatne brave u vidu lanca ili manje brave, koja se po potrebi može ugraditi na originalna vrata. Danas su u svetu veoma popularne elektronske brave koje pružaju izuzetnu sigurnost, a otvaraju se pomoću šifre koja se ukucava u samu bravu ili se aktiviraju pomoću uređaja kao što je pametni telefon. Ovakav vid osiguravanja može pružiti dodatnu sigurnost u smislu kontrolisanja pristupa prostoru na daljinu.

Sigurnosna vrata / Sigurnosno staklo

Vrata koja mogu da ponesu epitet sigurnosna gotovo uvek imaju dodatna ojačanja unutar samog panela ili konstrukcije vrata. Ova ojačanja se često ne odnose samo na jačinu i otpornost materijala koji se koristi za izradu panela, već i na sam mehanizam otvaranja i zatvaranja vrata kao i bravu i konstrukciju rama u koji su ovakva vrata ugrađena.
Ukoliko se na sigurnosnim vratima pojavljuju stakleni delovi ili su cela vrata izrađena od stakla, što je često slučaj na poslovnim zgradama, u većini slučajeva će se za element koristiti specijalno staklo. Ovo specijalno staklo je najčešće ili kaljeno ili na neki drugi način ojačano.

Danas je tehnologija ojačanja stakla na veoma visokom nivou tako da se samom materijalu dodaju specijalni elementi i on se obrađuje na specijalne načine, kako bi bilo otpornije na udarce i ponašalo se na određen način u slučaju lomljenja ili razbijanja. Međutim, pored ovih modernih tehnologija staklo može biti ojačano i dodavanjem specijalne čelične rešetke u sam stakleni panel prilikom izrade. Ovakvo staklo je kod nas bilo vrlo popularno do pre nekoliko decenija, a i danas se nalazi u upotrebi i najčešće ga možemo sresti kod liftova. Ono se takođe koristi i kod sigurnosnih vrata, posebno na vratima gde nije potrebna vidljivost i gde estetika ne igra glavnu ulogu – u industrijskim objektima, na primer.

Sigurnosne rešetke

Sistemi specijalnih brava i ojačanja se ne odnose samo na vrata već i na prozore, iako se na prozorima češće javljaju drugi načini osiguravanja elementa od provala i obijanja, pre svega ojačano staklo i rešetke.

Sigurnosne rešetke za prozore
Sigurnosne rešetke za prozore
Sigurnosne rešetke za prozore
Sigurnosne rešetke za prozore

Rešetke su veoma stari način osiguravanja prostora od provala. One se javljaju kako na vratima tako i na prozorima i veoma su popularan vid osiguravanja, pogotovo prozora. Rešetke mogu doći u mnogo boja i mogu biti dizajnirane na mnogo načina. Materijal koji se za njih koristi je metal – obično ili kovano gvožđe. Rešetke pružaju mnoštvo pogodnosti: prilikom odabira rešetki može se odabrati jeftinija ili skuplja varijanta – skuplja varijanta je najčešće ona od kovanog gvožđa. Zatim, rešetke se veoma lako mogu izraditi po meri određenog prostora i njihove dimenzije mogu relativno lako biti prilagođavane, kao i njihov dizajn. Rešetke od kovanog gvožđa imaju posebnu čvrstinu i na našem tržištu one često imaju određenu dozu luksuza što je, naravno, praćeno cenom. Ovakve rešetke za vrata i prozore su najčešće ručno izrađene.

Sigurnosna vrata, Foto: Kömmerling
Sigurnosna vrata, Foto: Kömmerling
Sigurnosna vrata, rešetke na ulaznim vratima
Sigurnosna vrata, rešetke na ulaznim vratima

Sigurnosna vrata i rešetke služe najčešće da odbrane prostor od neželjenih posetilaca – provala i obijanja. Međutim, ovakvi sistemi takođe mogu imati i druge funkcije kao što je protivpožarna funkcija itd. Na našem tržištu postoji veliki broj kako sigurnosnih vrata tako i rešetki tako da je napraviti izbor u osiguranju prostora relativno lako, bilo da se radi o privatnom ili poslovnom prostoru. Međutim, naše tržište tek očekuje sigurnosne elemente kao što su elektronske i pametne brave. Pitanje je samo, koliko će ovakav vid osiguranja prostora biti dobro primljen od strane domaćih korisnika.

Piše: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstPASIVNE KUĆE za mirnu budućnost
Sledeći tekstDodeljene su zlatne medalje MTP Gold Medal – BUDMA, Poljska