Kako da izvučete najbolje iz Vaših brava?

Nažalost, većina brava koje se koriste na spoljašnjim vratima privatnih kuća predstavljaju lak izazov za provalnike. Pojedini proizvođači, međutim, imaju dobar izbor brava za porodice koje žele da se osećaju bezbedno u svojim kućama.

Unapređene cilindrične brave

Poboljšane cilindrične brave dolaze sa pojedinačnim ili dvostrukim cilindrima. Ove brave nemaju rezu ili dugme na koje se mogu okrenuti samo sa ključem ubačenim u bravu. Vijak je pokretni deo brave koji klizi unutar vrata. Jednostrane brave se otvaraju ključem sa spoljašnje strane  i uz pomoć dugmeta sa unutrašne strane. Obostrane brave se otvaraju ključem sa obe strane.

Unapređena cilindrična brava
Slika 2 – Unapređena cilindrična brava

Samo pravi eksperti mogu postaviti ove brave jer zahtevaju savršeno poravnavanje. Vrlo su bezbedne za stanovanje i izrađene su od teških metala otpornim na  rezanje. Međutim, ukoliko se ključ izgubi, ne postoji način da bilo koa druga varijanta ključa otključa vrata, već de ona moraju skidati a čitav sistem zaključavanja mora se zameniti.

Tipovi brava na tržištu
Slika 3 – Tipovi brava na tržištu

Pravi okvir

Ne zaboravite da brava ne može da odradi svoj posao ukoliko nije postavljena na čvrsta vrata. Ukoliko vrata nisu standardne veličine (ako su u pitanju neka starija vrata), ne treba pokušavati instalirati unapređenu cilindričnu bravu ukoliko se ne uklapa pravilno. Jedino kvalifikovani bravari mogu postaviti ovu bravu na tanka vrata ili stara drvena, nepravilnog oblika.

Siguran život uz adekvatnu bravu
Slika 4 – Siguran život uz adekvatnu bravu

Živimo u svetu u kome je bezbednost narušena, i otuda potreba za bravama. Moderna tehnologija je dovela do promena u izradi brava, tako da postoji veliki broj različitih brava na tržištu. Svaki tip ima svoje prednosti i mane, a njena upotreba varira.
Imajući ovo na umu, sigurno će te se odlučiti baš za ovu opciju brava, koje će Vam obzbediti mirne snove i ugodniji život.

Prethodni tekstPosle kiše nije sunce, već pranje prozora
Sledeći tekstStaklo – Nekada prestiž, danas svakodnevnica