Lepota celine je u detaljima – kvake za ulazna vrata

Obzirom da je na vratima spolja vidljivo samo čelo brave koje obavija rozeta, ovu komponentu mogli bismo nazvati tehničkom, dok je kvaka već element koji nemalo može doprineti njihovom ukupnom izgledu. Kvake prema obliku i položaju u odnosu na četvrtku delimo na simetrične i asimetrične, a od materijala „u igri“ su aluminijum, nerđajući čelik, plastika i mesing.

Plastične kvake prave se samo kao simetrične, a primenu nalaze uglavnom u trgovinskim ili određenim javnim objektima zbog estetike koja je za stambeni prostor skromna i nedopadljiva. Ne računajući plemenite metale koji su običnom svetu apsolutno nedostupni, mesing je jako dugo bio znak prestiža i imućnosti. U neku ruku je to i danas, ali za ljubitelje one pomalo „razmetljive” verzije klasike.

Kvaka zanimljivog dizajna
Kvaka zanimljivog dizajna

Savremene tendencije mnogo više se okreću elementima metalik sive boje koji deluju elegantnije, minimalistički jednostavnih linija i oblika. Jedan od sve popularnijih modela među novitetima je kvaka u formi poluge u paru sa pljosnatom (četvrtastom ili okruglom) rozetom od inoksa koja štrči svega 2 mm i može se ugraditi gotovo u ravni vrata.

Ponuda svakako uključuje sve moguće varijacije na temu četvrtastih, valjkastih, zarubljenih kupastih i ovalnih kvaka, kao i kombinaciju kugle spolja i neke kvake iznutra.

O kvalitetu kvake možemo suditi na osnovu kvaliteta okova, o kome nam svedoči garancija funkcionalnosti prema standardu DIN EN 1906. Postoje dve klase postojanosti kvaka, gde u klasu 6 spadaju one sa srednjim intenzitetom korišćenja u stambenim objektima, a u klasu 7 one sa visokom učestalošću upotrebe van stambenog prostora.

Garancija se odnosi na broj ciklusa za period od četiri godine, pri čemu jedan ciklus podrazumeva otvaranje i zatvaranje, a standard se smatra zadovoljenim ako za ovaj period kvaka klase 6 izdrži sto hiljada ciklusa, a klasa 7 dvesta hiljada ciklusa bez kvarenja. Neki od najrenomiranijih proizvođača idu i koji korak dalje nudeći 182 500, odnosno 255 500 radnih ciklusa na period od 10 godina.

Savremene kvake ne bismo mogli tako nazivati da ne idu u paru sa izuzetno praktičnim i zanimljivim hi tech dodacima.

Među njima bi se mogao izdvojiti sistem sa tajmerom za merenje vremena koje planirate da provedete u prostoriji, koji memoriše vaš ili broj telefona neke druge osobe. Nakon određivanja vremenskog intervala i zatvaranja vrata, pritiskom na dugme za aktivaciju uz zvučni signal i sa zadrškom od 30 sekundi počinje da teče vreme.

U slučaju da se predomislite pa promenite dužinu vremenskog perioda ili odustanete od aktivnosti, sistem će se oglasiti jačim zvučnim signalom, a nakon toga pozvati ubeleženi broj telefona. Inicijalna ideja bila je da se ovaj sistem koristi na vratima od kupatila, ali bi primenu itekako mogao naći i u podrumskim prostorijama, ostavama ili magacinima, te u domaćinstvima sa decom, starijim ili hendikepiranim osobama, kojima se lako dešavaju nezgode.

Zanimljiva je i dizajnerski vrlo neobična konkavna brava sa fluorescentnim prstenom koji svetli u mraku, a služi za otvaranje i zatvaranje vrata. Do sada smo viđali šifrovane brave, ali ne i šifrovane kvake. Umesto kontrolne table, brojčanik poput onog na Samsonite koferima nalazi se na kvaki, a ulazak u prostoriju biće vam omogućen samo biranjem tačne četvorocifrene kombinacije.

Otvorite vrata otključavanjem Libre vašim pametnim telefonom
Otvorite vrata otključavanjem Libre vašim pametnim telefonom

Biometrijske brave poboljšane su konstruisanjem kvake sa integrisanim skenerom otiska prsta, koji je ugrađen u sam rukohvat i tako omogućava otključavanje i istovremeno otvaranje vrata jednim tečnim pokretom ruke.

Autor teksta: Jelena Mitrović, dipl. novinar