Sigurnosne brave i cilindri

 U velikoj većini domova izgrađenih u Srbiji, sigurnost vrata je na nedovoljnom nivou. Sve češće sami stanari menjaju ulazna vrata, nakon godina boravka u stanu ili kući, radi pružanja odgovarajuće zaštite portalu doma. Pored samog odabira vrata, njihovog materijala, izdrživosti i kvaliteta, ključnu ulogu u sigurnosti doma igra ulazna brava i njeni elementi.

Bezbednost doma je neprocenjiva i nezamenjiva. Iako se na tome ne sme štedeti, pametno i racionalno ulaganje je uvek poželjno. Osnovni element zaključavanja vrata i obezveđivanja doma svodi se na bravu, koja svoje korene vuče još iz vremena Egipćana. Još u drevna vremena korišćen je sistem otvaranja i zatvaranja vrata pomoću ručice. Danas je taj sistem od presudne važnosti u sigurnosti doma i ključna je njegova bezbednost, odnosno nemogućnost provale.

Brava u vratima izrađuje se od čeličnog lima i od inoksa. Nakon ugradnje u vratno krilo, spolja se vidi samo čelo brave čijoj obradi se posvećuje posebna pažnja. Sigurnosna vrata zavise od kvaliteta šarki, kvake i brave.

Postoje i dodatne mere koje mogu da ojačaju vrata, i njihova sigurnost zavisi od vrste brava (kasa brava, brava sa kod ključem), broj tačaka zaključavanja, da li omogućava zatvaranje vrata u više pravaca – kada se razupiru u bočne ivice štoka, pod i betonski nadvratnik, materijala od koga su krilo i štok, od šarki koje igraju veliku ulogu u bezbednosti, i od kvaliteta i vrsti kvaka. Sigurnost same brave zavisi od njenog tipa i kvaliteta.

Razlikujemo brave sa jednom i sa više tačaka zaključavanja, gde naravno više tačaka pruža i veću sigurnost. Njihova prednost je i što krilo naleže bolje na štok i onemogućava krivljenje tokom vremena. Pored standardnih brava postoje i sigurnosne koje pružaju zaodovljavajući nivo bezbednosti.

Iako se načelno mogu ugraditi na obična vrata kakva svakodnevno srećemo, ipak je poželjno obratiti pažnju i na adekvatnu ispunu i materijal samih vrata. Da bi vrata pružila odgovarajuću zaštitu doma, potrebno je odabrati bravu koju je teško obiti ali i vrata koja su dovoljno izdržljiva.

Italijanski sistem sigurnosnih brava

Najčešći sistemi sigurnosnih brava su takozvani italijanski i nemački. Italijanski sistem je kod nas odomaćen pod tim nazivom zato što se uglavnom proizvodi u Italiji, a poznat je i kao H sistem. Služi za povećanje sigusnosti postojećih drvenih, PVC ili aluminijumskih vrata.

Sama brava uglavnom ima pet pokretnih štiftova, nosače šipki, četiri uspravne šipke i jednu vodoravnu i mogu imati čak devet tačaka zaključavanja. H sistem šipki naleže na unutrašnjost vrata i stoga je pogodnan za ugradnju i na vrata kojima se ne sme ili ne želi menjati menjati spoljni izgled.Montažu ovog sistema rade samo ovlašćeni servisi.

Takozvano nemačko rešenje podrazumeva jednu horizontalnu porprečnu bravu. Za potpunu sigurnost preporučljivo je dve poprečne – jedna ispod i jedna iznad kvake, i ovakav sistem je široko raširen u Nemačkoj.

Postoje tri opcije brave u smislu tipa ključeva. Sefovski, pumpa i cilindrični ključ, i ugrađuju se u zavisnosti od želje, proizvođača i ponuda na tržištu.

Za punu sigurnost vrata potrebno je imati kvalitetnu bravu i sve njene elemente

Za punu sigurnost vrata potrebno je imati kvalitetnu bravu i sve njene elemente. Na tržištu su najzastupljenije sigurnosne brave sa cilindrom ili sefovske, i većina se odlučuje za brave sa cilindrom. Sigurnosi cilindar (u koji ulazi ključ) mora biti kvalitetan. Uz ugradnju cilindra dobija se i set patentiranih ključeva, što garantuje nemogućnost njihovog kopiranja.

Radi pune sigurnosti cilindrična brava treba da ima protektor na vratima i veoma je važno da cilindrični uložak brave ne sme da viri sa spoljne strane jer se u tom slučaju lako lomi. Ukoliko je brava sefovska, prednost je teži sistem obijanja u odnosu na cilindar, ali se veliki ključ lako može kopirati pa je neophodno zaštiti ga od kopiranja. Kod cilindričnih brava ključ je patentiran. Prednost cilindrične brave je manja dimenzija ključa. Takođe, cilindri su zahvalniji za zamenu ukoliko dođe do gubljenja ključa.

Postoji više tipova samog cilindra koje karakterišu različiti elementi sigurnosti mehanizma. U zavisnosti od željenog nivoa sigurnosti bira se i tip, u odnosu na njegove karakteristike. Na sigurnost cilindra utiče broj elemenata u sistemu zaključavanja, broj rotirajućih diskova, materijal od kojeg je izrađen i njegova izdržljivost, ali ne smeju se zanemariti ni karakteristike i mogućnosti kopiranja ključa.

Biometrijske brave na otisak prsta

Pored klasičnih sigurnosnih brava, na tržištu postoje i biometrijske brave na otisak prsta koja potpuno iz upotrebe izbacuje metalni ključ, kao i elektromagnetne brave koje se otvaraju pomoću kartica, i još mnogo tipova dodatnih zaštita koje se uglavnom koriste u objektima drugih namena.

Naravno, uvek je pametno sprečiti svaki pokušaj provale i vizuelno bezbednija vrata su u startu sigurnija. Ugradnja brave više deluje u startu demotivišućepri pokušaju provale.

Prethodni tekstSaturn sat-inspirisan drugom planetom po veličini
Sledeći tekstJubilarni 40. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE