Reč urednika: časopis „Prozori+Vrata“ i domaća arhitektura…

Mi u redakciji časopisa Prozori+Vrata uvek smo bili dosledni u ostvarivanju zacrtanih ciljeva i trudili se da svaki segment naše medijske platforme bude maksimalan. Znate da smo vizual i format časopisa menjali tri puta za 10 godina rada, a od ove godine časopis se štampa na ekološkom papiru jer smatramo da svima nama ekološki pristup mora biti primaran u poslovanju. Nekolicina vodećih svetskih usko-stručnih izdanja pred svoje čitaoce takođe stiže na ekološkom papiru i time šalju sliku da su nam resursi na planeti ograničeni i da moramo razmišljati u tom pravcu. Dobar deo naših klijenata koja se bavi proizvodnjom pvc profila koristi reciklirane materijale i na taj način kupcima šalje sliku „think green“.

Od ovog broja uneli smo određene promene u samom sadržaju vašeg omiljenog časopisa. Kao što možete primetiti rešili smo da malo više prostora posvetimo arhitektama i da prezentujemo određene projekte sa fokusom na fasade i fasadne otvore. Svest o ulozi arhitekte i drugih inženjera na realizaciji ili izgradnji objekata kod nas se polako menja i većina investitora shvata važnost i potrebu za stručnim licima iz segmenta arhitekture koji sve više dolaze do izražaja. Svedoci smo sve većeg broja fenomenalnih javnih i privatnih projekata koje potpisuju naše arhitekte, a o nekima ćete moći više da čitate i u ovom broju.

Trudićemo se kao i do sada, da celokupan sadržaj i časopis Prozori+Vrata bude unikatan i kreiran za potrebe našeg časopisa tj. Vas, naših čitaoca, bez kopiranja stranih projekata ili stručnih časopisa. Smatramo da kod nas postoji mnoštvo fenomenalnih projekata koji zavređuju i medijsku pažnju i da im je svakako mesto na stranicama ovog časopisa.

Časopis „Prozori+Vrata”, broj 42, novembar 2022. kao ONLINE izdanje možete čitati klikom na LINK

Nezaobilazna tema u poslednjih 6-7 meseci je rast cena energenata, sirovina, repromaterijala i gotovih proizvoda u Građevinskom sektoru. Cene energenata su i dalje visoke, a stanje se menja iz dana u dan i smatram da skoro nismo imali neizvesniju situaciju i da ne možemo ni pretpostaviti šta nas čeka na početku sledeće građevinske sezone. U razgovoru sa klijentima iz Srbije i Hrvatske se oseti doza optimizma jer smo zajedno u zadnjih 30-ak godina preživeli razne kritične situacije, od ratova, inflacije, raznih ekonomskih kriza, pa nam svima zajedno ratni sukob između Rusije i Ukrajine deluje kao nešto što smo u nekoj meri već desilo, a ekonomije su opstale ili su se razvijale iz godine u godinu.

Totalno drugačije reakcije imam u razgovoru sa klijentima iz Zapadne Evrope, koji su prilično uplašeni i skeptični i po prvi put u svojim karijerama ili životima nisu u situaciji da mogu uraditi biznis plan, ne za pet godina, već ni za godinu dana unapred i to ih veoma brine. Ipak, meni je i to razumljivo, jer posmatrajući zapadne ekonomije koje od 1945. godine imaju konstantnu tendenciju rasta, danas po prvi put imaju poteškoće u poslovanju i neizvesnu poslovnu situaciju.

Vreme jeftinih energenata na kojima se zasnivala zapadna proizvodnja su očigledno prošlost. Možemo samo da se nadamo da će se rusko-ukrajinski sukob završiti te da ćemo tada imati jasniju situaciju, kada se radi o određenim repromaterijalima i ceni energenata.

Verujemo da će vam se dopasti promene i blagi zaokret naše uređivačke politike i da ćete nas i dalje čitati sa istim žarom.

Čitamo se i dalje…
Predrag Rađen, osnivač i urednik izdanja

Predrag Rađen potpis

Prethodni tekstKvalitetne zavese za kupatilo i cena u skladu
Sledeći tekstPosetili smo Evroazijski sajam prozora, vrata i stakla u Istanbulu