Alumil – Brend vrhunskog kvaliteta, tehnologije i estetike

Intervju: Stylianos Tsoktouridis, direktor kompanije Alumil YU Industry AD

Gradimo savršenstvo svaki dan

ALUMIL JE POSVEĆEN POBOLJŠANJU KVALITETA ŽIVOTA LJUDI UNAPREĐUJUĆI PERFORMANSE PROSTORA U KOJIMA BORAVE SA PROIZVODIMA VRHUNSKOG KVALITETA, TEHNOLOGIJE I ESTETIKE.

Danas, ALUMIL ima 12 fabrika u 6 zemalja. Svet se menja brzo i novi zahtevi se rađaju svaki dan. Moderne zgrade zahtevaju projektovanje i izgradnju sistema sa visokim standardima. Fokusirajući se uvek na specifikacije i zahteve najnaprednijih svetskih tržišta, ALUMIL je stvorio asortiman proizvoda koji uključuje inovativne proizvode i savršeno odgovara modernim potrebama gradnje. Potrebe njihovih kupaca vrlo su široke, a isto tako širok jeste i njihov portfolio proizvoda. Svaki od njihovih proizvoda dizajniran je sa jednom činjenicom: Kako ponuditi najbolje moguće rešenje i povećati vrednost za naše klijente.

U neprestanom razvoju globalnog okruženja, važno je uvek biti svestan ko smo, šta radimo i šta želimo da postignemo. Moto kompanije Alumil sa kojim se i mi iz redakcije poistovećujemo je „Gradimo savršenstvo“ i zajedno nastojimo svakodnevno da napravimo jedan korak bliže tome.

ALUMIL SMARTIA FC80 sistem konstrukcije ograda
ALUMIL SMARTIA FC80 sistem konstrukcije ograda

Takođe, veoma su posvećeni podršci proizvodnih procesa koji su naklonjeni prema životnoj sredini, sprečavanju i smanjenju zagađenosti, očuvanju energije, prirodnim resursima i potrošnim materijalima, traženju i razvoju alternativnih i obnovljivih izvora energije i najmanjeg mogućeg negativnog uticaja na okolinu.

Gospodin Stylianos Tsoktouridis je pre dve i po godine imenovan da sa punom odgovornošću rukovodi kompanijom Alumil YU Industry AD za ekstruziju aluminijuma sa sedištem u Novoj Pazovi, sa godišnjim kapacitetom od 15.000 tona proizvedenih i precizno obrađenih aluminijumskih profila kao i šest maloprodajnih filijala u Srbiji. S obzirom na trenutno dinamično i izazovno okruženje tržišta veoma nas je zanimalo iskustvo i sprovođenje poslovnih odluka u okviru kompanije ALUMIL u Srbiji te smo razgovarali sa njenim direktorom gospodinom Tsoktouridisom i zamolili da nam odgovori na pitanja.

Poštovani g. Tsoktouridis, Alumil ulazi u 20 godina poslovanja u Srbiji. Kako Vam danas izgleda Vaš put i pozicioniranje na našem i tržištima ex-Yu?

Od kako se osnovala Alumil YU Industrija, kompanija se neprestano širi i razvija. Za to vreme smo kreirali potpuno integrisan proizvodni, logistički i komercijalni objekat sa godišnjim kapacitetom od 15.000 t najsavremenijih, precizno projektovanih, površinski obrađenih aluminijumskih profila, koji se distribuiraju na srpsko i evropsko tržište. Takođe smo uspostavili šest prodajno-distributivnih centara na teritoriji Srbije. Kompanija je posvećena kreiranju doprinosa za održivi razvoj srpskog industrijskog sektora i svakodnevno radimo na postizanju ciljeva razvojnog plana zemlje. Lokalnu ekonomiju i zajednice podržavamo obezbeđivanjem više od 380 radnih mesta i stalnim uvećavanjem značaja kompanije izvozom na zapadnoevropska tržišta.

Kroz naše moderne proizvodne pogone i strogu kontrolu kvaliteta na celoj proizvodnoj liniji, obezbeđujemo stvaranje vrhunskih proizvoda visoke dodatne vrednosti. Kontinuirano istraživanje i razvoj, kao i tehnička podrška dovode do ponude jedinstvenih rešenja sa mnogim inovativnim karakteristikama, koja u potpunosti zadovoljavaju potrebe naših cenjenih kupaca.

foto: ALUMIL, aluminijumske pergole
foto: ALUMIL, aluminijumske pergole

Građevinarstvo je u našoj zemlji u velikoj ekspanziji. Da li će se po Vašem mišljenju ovaj trend rasta nastaviti?

Građevinski sektor u Srbiji ubrzano raste zbog tri glavna razloga: političke stabilnosti, povoljnog okruženja za investicije i povećanja lokalne tražnje. Prema dostupnim podacima, zabeleženo je da je BDP u sektoru građevinarstva Srbije porastao sa 78973.50 miliona dinara u trećem kvartalu 2021. na 93237.40 miliona dinara u četvrtom kvartalu 2021, uprkos negativnim predviđanjima zbog pandemije Korona virusa. Ostajemo optimisti sudeći po dinamici tržišta i verujemo da će se ovaj trend nastaviti i u 2022. godini.

Prema nekim procenama kod nas na tržištu posluje preko 20 kompanija koje se bave aluminijumskim sistemima, a sa druge strane tržište je sve zahtevnije. Kako se Vi borite sa trenutnim izazovima?

Srpsko tržište se menja velikom brzinom, savremeni objekti zahtevaju projektovanje i izgradnju sistema ograda po visokim standardima. Fokusirajući se na specifikacije i zahteve srpskog tržišta, ALUMIL je kreirao portfolio proizvoda koji obuhvata inovativne proizvode i savršeno odgovara potrebama moderne građevine.

Alumil YU Industry AD je posvećena pružanju adekvatnih rešenja svojim uvaženim kupcima i to na vreme i po konkurentnim cenama koje se postižu kontinuiranim ulaganjem u: proizvodne i distributivne kapacitete Srbije, zalihe proizvoda spremnih za isporuku, obučeno i stručno osoblje, integrisanu tehničku podršku, marketinške aktivnosti i izložbeni prostor. Svaki od naših proizvoda je vođen istim pitanjem: Kako ponuditi najbolje moguće rešenje i maksimizirati vrednost za naše kupce?

ALUMIL proizvodni centar u Srbiji
ALUMIL proizvodni centar u Srbiji

Vi ste, skoro tri godine direktor kompanije Alumil u Srbiji. Ubrzo nakon Vašeg dolaska dogodila se pandemija Korona virusa. Koliko je to uticalo na poslovanje brenda, ne samo kod nas već i u svetu?

Zaista, pandemijska kriza je bila veoma izazovan period za sva tržišta i uveliko je uticala na globalnu ekonomiju. Međutim, primenom prave strategije i usvajanjem novih standarda uspeli smo ne samo da održimo, već i da značajno povećamo broj zaposlenih, zadržimo ritam izvoza na zapadnoevropska tržišta i povećamo tržišni udeo u maloprodajnom sektoru kao i na velikim projektima ovog tržišta.

Ove godine Alumil YU je fokusiran na unapređenje tehničkih usluga svojim cenjenim kupcima, kao i na jačanje pokrivnosti tržišta kontinuiranim ulaganjem u obučavanje zaposlenih i razvoja sistema i proizvoda kako bi ispunili sve specifikacije i zahteve najnaprednijih tržišta širom sveta.

Proizvodnja aluminijuma / foto: ALUMIL
Proizvodnja aluminijuma / foto: ALUMIL

Svedoci smo velikih promena cena građevinskih materijala u post-covid periodu, kao i u momentu rusko-ukrajinskog rata. Kako je ova situacija uticala na vašu proizvodnju i plasman robe?

Tekuća godina postaje izuzetno izazovna u pogledu troškova materijala i energije uopšte, a ne samo za aluminijum. Konkretno u Srbiji doživljavamo kontinuirani rast vrednosti građevinskih projekata koji su započeti 2019. godine i nastavljeni u 2020. i 2021. godini. Ovaj trend će se nastaviti i u 2022. godini, što će uticati na tržište nekretnina i odraziti se na cenu po m² koja će biti prilagođena novom nivou troškova izgradnje na osnovu novih cena materijala. Pored toga, tržište postaje sve zahtevnije, a konkurencija sve jača što predstavlja još jedan izazov.

Pritom, svaki dan se stvaraju novi zahtevi. Naša strategija za rešavanje ovih izazova je da investiramo u našu vertikalnu integraciju proizvodnje, razvoj lokalnih objekata i obuku našeg osoblja kako bismo pružili još bolje usluge koje garantuju isporuku na vreme i po nižoj ceni, u odnosu na naše konkurente koji svoje proizvode uvoze od dobavljača koji su na velikoj udaljenosti.

Tržište aluminijuma je eksplodiralo i cene se menjaju iz dana u dan. Kakve su Vaše prognoze? U kom smeru će se kretati tržišna utakmica i na koji način savladavate izazove?

Opet, svedoci smo veoma izazovne ere. Fjučersi za aluminijum su se trgovali sa oko 3.600 dolara po toni krajem marta, mala razlika u odnosu na rekordni nivo od 3.966 dolara koji je postignut početkom meseca nakon što je australijska vlada objavila zabranu izvoza glinice i ruda aluminijuma u Rusiju. Australija isporučuje skoro 20% glinice Rusiji, ključnog sastojka za proizvodnju aluminijuma. Cene su dodatno porasle zbog rizika od nestašice usled pojačanog rusko-ukrajinskog rata, kao i otežanog transporta proizvoda.

Zalihe aluminijuma u skladištima LME-a (London Metal Exchange) bile su na 704.850 tona, što predstavlja najniži nivo od 2007. godine, dok su zalihe aluminijuma u skladištima u Šangaju pale za 4,2% na 333.823 tone krajem marta. Predviđa se da će sledeće godine cene aluminijuma porasti za 6% u odnosu na prethodnu godinu zbog velike potražnje u automobilskoj industriji, povećanih cena energenata, ali i zbog Kine koja planira da smanji svoju proizvodnju kako bi umanjila svoju emisiju CO2.

Reciklaža aluminijuma / foto: ALUMIL
Reciklaža aluminijuma / foto: ALUMIL

Kako bi rešio potencijalni nedostatak aluminijuma, Alumil je poslednjih nekoliko godina investirao u model cirkularne ekonomije. Uspostavljanjem najsavremenije livnice opremljene naprednom linijom za razdvajanje metala, u mogućnosti smo da recikliramo otpad od aluminijuma i proizvodimo aluminijumske gredice koristeći samo 5% energije u poređenju sa onom koja je neophodna za proizvodnju primarnih aluminijumskih gredica. Na ovaj način možemo dobiti Green Billet sertifikat za aluminijum koji se u daljoj fazi koristi za proizvodnju naših zelenih arhitektonskih proizvoda.

Ponovno upotrebljeni aluminijum ima dugoročni životni ciklus i podržava koncept održive životne sredine jer se na taj način mogu uštedeti velike količine energije i otpada. Konkretno u Alumil-u, više od 60% naših proizvoda se proizvodi od recikliranog aluminijuma. Primenom ove strategije obezbeđujemo sebi materijal, postajemo nezavisniji, ekonomičniji i stvaramo proizvod koji je ekološki prihvatljiv.

Za arhitekte se kaže da obožavaju aluminijum i da su velikim delom zaslužni za njegovu sve veću primenu u građevinarstvu. Kakav odnos imate sa arhitektonskim biroima i arhitektama uopšte?

Alumil blisko sarađuje sa svim arhitektonskim biroima u zemlji i inostranstvu. Kroz naše izložbene salone koji su dostupni u Beogradu, i u svim većim gradovima u kojima je Alumil komercijalno prisutan, izlažemo naše proizvode u pažljivo osmišljenom prostoru koji je kreiran da odgovori na savremene potrebe arhitekata, pružajući im uvid u personalizovana sistemska rešenja.

Pored toga, Alumil sponzoriše i učestvuje u velikim arhitektonskim događajima koji unapređuju naš brend, poboljšavaju odnos sa arhitektonskom zajednicom u širem regionu a, pre svega, na taj način se naglašava naša međunarodna ekspertiza.

Prisustvo Alumil-a na svim savremenim izložbama, kao brenda koji pruža arhitektonska rešenja, naglašava nameru kompanije da uvek bude na čelu napretka u bilo kojoj zemlji u kojoj posluje.

Pritom, održavamo saradnju sa vodećim univerzitetima i istraživačkim centrima u Srbiji, kao i u mnogim drugim evropskim gradovima, gde Alumil blisko sarađuje sa studentima osnovnih studija Arhitektonskog fakulteta kako bi se upoznali sa inovativnim sistemima i istakli prednosti energetske efikasnosti objekata koju obezbeđuju novi Alumil-ovi napredni EPD sertifikovani zeleni sistemi.

harmonika vrata
Foto: Alumil / SUPREME SF85

Šta je ono što vaš brend čini drugačijim, a mogu reći i superiornijim, u odnosu na konkurenciju na našem tržištu?

Naši jedinstveno napredni proizvodi.

Alumil proizvodi aluminijumske sisteme visokog kvaliteta koji su dizajnirani i razvijeni od strane Grupe za inovativno istraživanje i razvoj, a zatim testirani i sertifikovani od strane međunarodno akreditovanih instituta i laboratorija za sertifikaciju, kao što su ift Rosenheim (Nemačka), A.A.M.A. (SAD), Istituto Giordano (Italija), CSTB (Francuska), ATG (Belgija), EXOVA (Ujedinjeno Kraljevstvo) i mnogi drugi.

Istraživanje i razvoj su deo našeg DNK. Naši iskusni i posebno obučeni inženjeri dizajniraju nove sisteme i kontinuirano pronalaze inovativna tehnička rešenja.

U našim naprednim laboratorijama su u toku istraživanja sistema koji podrazumevaju odličan dizajn, vrhunske performanse i izuzetnu energetsku efikasnost. Korišćenjem najsavremenije opreme (npr. 3D štampači, CNC mašine) i zahvaljujući našem centru za napredno testiranje, uvek smo na čelu tehnološkog razvoja, uvek smo korak ispred.
Stoga, nije slučajno što naši proizvodi, koji su sertifikovani od strane najpriznatijih instituta širom sveta, mogu da zadovolje sve kriterijume i očekivanja kupaca.

Da li planirate neke nove investicije u Srbiji u narednom periodu?

Iako su u početku naši planovi usporeni zbog situacije sa Kovidom, i dalje ostajemo odlučni da više ulažemo u Srbiju kako bismo se kroz Alumil YU proširili dalje na regionalna tržišta bivše Jugoslavije, a ne samo povećali svoj tržišni udeo i prisustnost u maloprodaji i kao i u velikim projektima javnog i privatnog sektora. Naši planovi takođe uključuju prodiranje na zapadnoevropska tržišta, u industrije kao što je to automobilska, našim sofisticiranim, najsavremenijim, precizno projektovanim, površinski obrađenim i spremnim za upotrebu aluminijumskim proizvodima.

SUPREME S650 PHOS Eclipse
foto: ALUMIL / SUPREME S650 PHOS Eclipse

Jedna ste od retkih kompanija koja posvećuje veliku pažnju marketingu i možemo reći da ste najbolje pozicioniran brend u svojoj branši kod nas. Po mom mišljenju uspeli ste da približite aluminijumske sisteme i prosečnim građanima. Zbog čega smatrate da je prepoznatljivost brenda u toj meri važna?

Brendiranjem se postiže prepoznatljivost. Stvara se sposobnost potrošača da razlikuju naš brend u odnosu na konkurente. Drugim rečima, potrošači umeju da identifikuju Alumil proizvode po njihovim atributima i elementima dizajna. Alumil se ističe u sektoru arhitektonskih i aluminijumskih sistema kao jedan od najboljih širom sveta.

Alumil se fokusira na sledeća poboljšanja:

 • Svesti o brendu i snage reputacije
 • Pouzdanosti i dugoročne konzistentnosti
 • Korporativne odgovornosti u kategorijama:
  • Tržišta (kvalitet i cena proizvoda ili usluge)
  • Radnih odnosa (pravni i transparentni rad, radno okruženje i
   prakse)
  • Društva (sponzorstva, kulturne i društvene inicijative)
  • Životne sredine (zaštita životne sredine i ograničavanje
   negativnog uticaja na životnu sredinu).

Važno je napomenuti da je Alumil zadobio poverenje potrošača svojom doslednošću u kvalitetu i pouzdanošću, prepoznajući istovremeno značaj uloge kompanije u društvu gde delima ukazujemo apsolutno poštovanje prema ljudima i životnoj sredini.

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE – Milutina Milankovića 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs