Reč urednika: Da li je vreme novac?

Poštovani,

Godina iza nas će ostati upamćena po Korona virusu, po zatvaranju, po restrikcijama, po strahu od nepoznatog. Nekako mi se čini da su vodeće svetske ekonomije pretrpele veće gubitke, a da smo mi, osim početnog šoka u martu, poslovali na nivou očekivanog ili planiranog pre izbijanja virusa. Da li zbog toga što smo kao zemlja, u ne tako dalekoj prošlosti, imali mnogo većih problema i bili suočeni sa mnogo težom situacijom, ili zbog toga što je rast, naročito u Građevinskom sektoru, bilo teško zaustaviti. Planirani projekti su nastavljeni, novi su započeti, a cena kvadratnog metra stambenog prostora je rasla. Kako stvari stoje očekuje nas sličan scenario i u ovoj godini kada se radi o građevini i započetim i planiranim projektima. Jedino što niko od nas ne može ni pretpostaviti je kada ćemo se vratiti normalnom životu, bez maski i raznih drugih ograničenja i restrikcija.

Casopis Prozori i Vrata 35 februar
Specijalizovani građevinski časopis PROZORI&VRATA broj 35, februar 2021.

NOVO izdanje časopisa PROZORI&VRATA broj 35, februar 2021 listajte klikom na LINK

Šta smo naučili iz svega ovoga? Imam osećaj da smo svi primetili da vreme provedeno sa porodicom i prijateljima nema mernu jedinicu u novcu. Shvatili smo da nam tako malo treba da budemo srećni i ispunjeni i da unutrašnji mir nema cenu. Svi smo bili u konstantnom grču ili pod pritiskom da postignemo zacrtane targete, da obezbedimo rast preduzeća svake godine i da pomerimo granice. Nekako smo se izgubili u stalnoj jurnjavi i stresu. Nosili smo posao kući, dnevno provodili više vremena na telefonu nego u razgovoru sa najbližima, odlazili na spavanje sa mislima o poslu i planovima za sutra ili sledeći mesec, a budili sa na isti način. Svakodnevni stres nismo ni primećivali jer je postao deo nas i na momenat smo pomislili da je to normalno. Da li je? Trošili smo dragoceno vreme da bi zaradili novac koji smo kasnije trošili na stvari koje nam nisu potrebne. Svi smo bili u tom lancu, a onda se dogodilo zatvaranje celog sveta. Verujem da smo svi iz ovog ludila izvukli pouku i da ćemo više vremena provoditi sa najbližima u narednom periodu. Nadam se da ćemo manje vremena trošiti na telefonu i za računarom, a više u prirodi.

Mi iz redakcije smo uvek negovali i cenili ljudske vrednosti, a to nas je uz posvećenost našem poslu dovelo do pozicije na kojoj smo sada. Svakako će i naš „target” u ovoj godini biti da što više vremena provedemo sa našim klijentima i da se još bolje upoznamo jer izgleda da „vreme više nije novac”, vreme nam je ograničeno, a novca nekada ima više, a nekada manje. Uglavnom ga ima dovoljno, osim ako nemamo opet u planu trošiti vreme da bismo zaradili novac koji ćemo potrošiti na stvari koje nam nisu uopšte potrebne. Čuvajte svoje vreme.

Čitamo se i dalje…
S poštovanjem
Predrag Rađen, urednik izdanja

Predrag Rađen potpis