Za sve one koji nisu išli na časove fizike

DONOŠENJE odluke & kupovina

Novembar je mesec kada smo već uveliko zaboravili letnje kuliranja i veliki raspust i već se e vratili u jesenju rutinu. Ukoliko imate školarce ili ste to iskustvo preboleli, jasno vam je o čemu pričam. Sa druge strane i sami ste nekad bili korisnik velikog vaspitnog sistema i znate koliko je teško sesti u klupu i skoncentisati se na tematiku. Veoma često iz tog, a u toku školske godine i drugih opravdanih i neopravdanih razloga, imali ste izlete sa časova. U školskoj terminologiji poznatije kao bežanje sa časa. Nikad lepša i slađa kafa, zar ne? Još se sećate tog ukusa, sigurna sam. Koju godinu ili deceniju kasnije kada ste u kupovini naleteli na neke termine iz hemije ili fizike zaključujete da ste na nekim časovima baš i mogli ostati. Ono što je sigurno, matematika funkcioniše i znate koliko je Perici potrebno novca da bi kupio jedan PVC prozor.

Inoutic, PVC stolarija
Inoutic, PVC stolarija

Međutim, problem nastaje kada Perica (u narodu poznata persona) ode u prodavnicu i shvati da nije baš puno lakše kupiti PVC prozor kada imaš, nego kada nemaš novca.

Da, sada Vi verovatno sa osmehom na licu razgovarate sa monitorom ili telefonom i negodujete na ovu moju izrečenu misao. U redu, razumem Vas. Ali biću slobodna da Vas pitam koliko puta Vam se desilo da odete da kupite neki aparat za kuću i nakon razgovora sa prodavcem imate utisak da u najmanju ruku kupujete poslednje space čudo. Model ovaj, funkcija ona, bezbroj skraćenica i brojeva, koji ukoliko se dopune kojim engleskim terminom, Vi ste spremni samo za infuziju. Od kupovine nema ništa.

* Šta u tom slučaju raditi? Prvo shvatiti da živimo u brzom vremenu gde se stvari nekada i na dnevnom nivou menjaju i prihvatiti činjenicu da odlazak u kupovinu nije laganica i relax tretman, nego ozbiljna stvar za koju se treba pripremiti. Naravno stepen informisanosti bitno se razlikuje ukoliko idete da kupite cipele ili u Pericinom slučaju PVC prozor. *

Koji su to termini i oznake na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora PVC stolarije?

PVC POJMOVI ZLATA VREDNI

Iako velika ponuda na tržištu znači i veće mogućnosti sa aspekta kupca, suština je pronaći kvalitetnu stvar koja će rešiti problem. A da biste rešili problem, neophodno je malo se upoznati sa osnovnim pojmovima proizvoda koji kupujete.

Prilikom kupovine PVC stolarije, kao osnovni razlog kupovine navodi se dotrajala drvena stolarija i potreba za dugoročnim rešenjem, koje će smanjiti troškove održavanja, troškove grejanja, hlađenja i stvaranje mirnijeg i ugodnijeg kutka za život i rad.

1. KOEFICIJENT TOPLOTNE PROVODLJIVOSTI STAKLA – Ug

Verovatno Vam je poznato da se najveći odliv energije u nekom objektu dešava preko prozora i to negde oko trećine od ukupnog gubitka energije. Nimalo naivno. Koliko će jedan prozor ili vrata propuštati toplote zimi i primati leti zavisi od kvaliteta stakla i njegovih izolacionih osobina. Što je staklo bolje i što mu je izolacija veća, koeficijent toplotne provodljivosti je manji. Znači birate PVC stolariju sa što manjim Ug. Kao merilo, uzima se evropski standard po kome Ug ne sme biti viši od 1,4 Wm2/K, dok je u nekim zemljama, kao što su Švedska, Nemačka i susedna Slovenija, maksimalno propisani koeficijent 1,2 Wm2/K. Prevedeno na najjednostavniji jezik znači da bi se neki prozor ili vrata smatrali kvalitetnim bitno je da prolaz toplote bude do 1,4 wata na površini od 1m2 stakla za 1⁰K razlike između dva prostora (spoljašnjeg i unutrašnjeg). Jednostavno, ne može jednostavnije.

* Za Vas je najbitnije da zapamtite – manji Ug veća vrednost prozora ili vrata. *

Inoutic, PVC stolarija
Inoutic, PVC stolarija

2. KOEFICIJENT PROVODLJIVOSTI PROFILA – Uf

Sastavni deo svakog PVC prozora ili vrata pored stakla je i PVC profil. Koeficijent toplotne provodljivosti profila zapravo i samo ime kaže jeste količina toplote ili hladnoće koju će profil propustiti. Što je ovaj koeficijent niži, kvalitet PVC profila i same stolarije je veći. Da li će neki PVC profil propuštati više ili manje energije zavisi od: debljine profila, broja komora, jačine i debljine pregradnih zidova.

* Pored Ug koeficijenta, Uf je drugi koeficijent koji je poželjno da bude
što niži. *

profine Group
Foto: profine Group

3. KOEFICIJENT TOPLOTNE IZOLACIJE PROZORA – Uw

U zavisnosti od stepene toplotne provodljivosti profila i stakla određuje se i stepen toplotne provodljivosti samog prozora. Drugim rečima, što su koeficijenti toplotne provodljivosti stakla i profila niži, veća je i izolacija samog prozora. Vrlo logično, zar ne?!

* Zaključak, birajte PVC stolariju čiji je koeficijent toplotne izolacije veći. *

Iako je na početku delovalo prilično konfuzno i komplikovano, kada se malo udubite shvatite da ni svi ovi brojevi, oznake i formule i nisi tako strašni. Naprotiv, oni nam daju smernice kako da, u zavisnosti od potrebe, pronađemo najbolji mogući proizvod koji će rešiti naše probleme na najbolji način. Sve to postići ćete tako što ćete izdvojiti vreme i upoznati se sa osnovnim osobinama proizvoda koji Vam je potreban. Naravno, za svako šire objašnjenje i preporuku, sasvim je uredu da pitate prodavca. Ali, da biste znali šta da pitate, morate imati iole neko predznanje o proizvodu koji kupujete, odnosno njegovim osobinama.

GEALAN - dizajn za PVC prozore u arhitekturi
Sustav GEALAN-KUBUS® – novi dizajn za PVC prozore u arhitekturi

Nadam se da posle ovog teksta znate sa kakvim predznanjem se ide u kupovinu PVC stolarije. Mada, moram vam priznati, ovo je deo koji nas podseća na fiziku, ali postoje i bitni PVC pojmovi koji imaju veze sa hemijom, o kojima ćemo u nekim od narednih tekstova.

Do tada, naučite periodni sistem elementa po Mendeljejevu. Šala, naravno. Samo me malo ponela atmosfera iz davno napuštene školske klupe.

Autor: Snežana Trtica Graovac, novinar