Kako izabrati PVC prozor?

PVC prozor je onaj za koji važi da ima najbolji odnos cene i kvaliteta, što u prevodu znači da će zadovoljiti potrebe vašeg doma u smislu energetske efikasnosti i to po najnižoj mogućoj ceni koja zadovoljava pomenutu komponentu.

Ipak, činjenica je da postoje razlike između PVC prozora i da većina ljudi ne zna da izabere onaj bolji. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da nađete najbolji za svoj dom.

PVC stolarija
PVC stolarija

1. Na prvom mestu da objasnimo da laiku ne može biti vidljivo golim okom da li je njegov PVC prozor kvalitetan. Štaviše, čak i arhitekte ne bi mogle ovako nešto da odrede bez da se rukovode cenom kao pokazateljem. Zbog svega pomenutog najpovoljnije za vas bi bilo da za ovo angažujete stručnjaka koji će ispratiti proces od prodaje do ugradnje, pa i servisiranja samog prozora.

2. Drugo pitanje je kako pronaći proizvođača/distrubutera za kojeg može da se kaže da je kvalitetan i da možete da mu prepustite ovu stavku u vašem domu. Postoji više izvora koji bi vam mogli ovako nešto potvrditi. Prvi je preporuka prijatelja pod pretpostavkom da vam prijatelj neće preporučiti nešto na čemu je on pogrešio ili pak pohvaliti prozor kojim je zadovoljan, koji ne duva i koji, u završnici, neće napraviti ogromne račune za električnu energiju. Osim preporuke možete konsultovati i stručne portale jer se dobar brend prozora oglašava na ovakvim mestima, objavljujući referentne objekte, pa i komentare svojih korisnika.

3. Obratite pažnju na kvalitetne profila okove, staklo, izbegavajte no name brendove, zatražite sertifikat koji izdaje ovlašćena ustanova i nemojte se rukovoditi cenom (naprimer, ne možete kupiti kvalitetan dvokrilni prozor dimenzija 180x100mm ispod 150 eura a da možemo da kažemo da je kvalitetan).

profine Group - PVC stolarija
profine Group – PVC stolarija

4. Imajte u vidu da prozor ugrađujete jednom u 20/30 godina, odnosno to je stavka koja će najverovatnije sačekati sledeću generaciju, pa je jasno da je važno da prozor koji će biti u vašem domu toliki dugi period.