Projekat: Savremene tehnologije, materijali i duh današnjice

Postojeći objekat je imao dobru integrisanost u okruženje, može se reći dobro projektovan poslovni objekat. Ideja je bila unaprediti sam objekat u skladu sa savremenim tehnologijama, materijalima i u duhu današnjeg vremena. Glavna intervencija u projektantskom smislu je prizemlje.

Glavni ulaz je potpuno promenjen, otvoren i naglašen, čime je glavni gabarit još više došao do izražaja. Objekat kao da lebdi, ima karakter slobodnostojećeg objekta iako je u nizu i integrisan je u okolinu. Fasada je dupla, osim prozora postoje vertikalni i horizontalni brisoleji, čija je jedna polovina površine izbačena u vidu erkera, dok je druga ostala u ravni, čime je postignuta trodimenzionalnost same fasade.

Rekonstrukcija fasade, projekat: Bulevar 79, Remorker Architects
Objekat je dobio Nagradu grada Beograda za 2018. godinu iz oblasti arhitekture i urbanizma / foto: Miloš Martinović

U pitanju je južna fasada koja traži zaštitu od sunca što je dobijeno uvođenjem brisoleja, a igrom brisoleja fasada prelazi iz ravne u trodimenzionalnu. Peti i šesti sprat su naglašeni spajanjem u igri fasade izgleda kao da zgrada teži u visinu. Na fasadi postoje perforacije, na mestima gde su prozori. Osim što štite od sunca, prozori mogu da se otvaraju u celosti a da ne postoje ograde ispred prozora. U enterijeru te perforacije prave jako lepu igru svetlosti kao senka na podu.

Glavna površina fasade je urađena od fasadnih aluminijumskih panela debljine 3 mm sa ukrasnim perforiranim segmentima, kačenih na podkonstrukciju, po sistemu vetrene fasade. Deo fasade koji se naslanja na objekat opštine Zvezdara je obložen dekorativnim fiber cementnim fasadnim panelima Linea Equitone.

Aluminijumska stolarija je izvedena od profila proizvođača Reynaers, model Concept System 77. CS 77 sistem je visokoizolovani sistem prozora i vrata koji ispunjava visoke zahteve u pogledu toplotne izolacije, stabilnosti i bezbednosti. Performanse sistema u pogledu akustike, nepropusnosti vode i vazduha, otpornost na požar i metke zadovoljava najviše evropske standarde. Termički komfor je ostvaren u maksimalnoj mogućoj meri ugradnjom troslojnog niskoemisionog stakla.

Svetlosni komfor je obezbeđen uvođenjem dnevne svetlost putem dobro dimenzionisanih otvora na fasadi i umerenim zasenčenjem čime je u letnjem periodu obezbeđen maksimalni upad difuznog i minimalni upad direktnog sunčevog zračenja. Generalni izvođač fasade je Armont d.o.o.

Rekonstrukcija fasade, projekat: Bulevar 79, Remorker Architects
Rekonstrukcija fasade, projekat: Bulevar 79, Remorker Architects / foto: Miloš Martinović

Ovaj objekat je dobio Nagradu grada Beograda za 2018. godinu iz oblasti arhitekture i urbanizma. O nagradi, prilažemo citat iz zvaničnog saopštenja: Žiri u sastavu Nebojša Minjević dia, Milan Dimitrijević dia, profesor Vasilije Milunović dia, dr. Ljiljana Blagojević dia jednoglasno je dodelio nagradu sa sledećim obrazloženjem:

„Značenje doprinosa na stvaranju NOVOG lica koji je dosegnut ovim projektom i materijalizacijom, leži u „ključu“ kako tretirati značajan broj objekata koje je nužno rekonstruisati u delu ulične ravni harmonizacijom likovnog i tehničko-tehnološkog postupka. Ovo ostvarenje osim vrednosno drugačijeg urbanog „gesta“ otvara poglavlje višedecenijskog skoka starog u novo, na skoro laboratorijski kreativan način. Komisija je imala zadovoljstvo da bude učesnik pomeranja rezultata arhitektonskog postupka time što ističe značaj i uticaj koje su ovi mladi autori uspeli da uspostave i sprovedu, pa čak i nametnu.“

Naziv projekta: Bulevar 79
Lokacija: Beograd
Godina projektovanja: 2018.
Godina izgradnje: 2018.
Površina: 3600 m²
Autor: Remorker Architects
Projektanti: Marko Korošec, Dušica Totić, Milan Katić, Ivana Radović,
Miloš Milićević, Hristina Tošić, Darko Rašeta, Ana Brkić
Fotografija: Miloš Martinović