Da li je važniji brend ili proizvođač?

* Rečenicu da se prilikom kupovine stolarije mora obratiti pažnja na svaki aspekt tog postupka treba ponavljati sve dok ne postane mantra svakog kupca. *

Kada treba da se kupi plastična stolarija…

To uputstvo neosporno je na mestu o kojoj god vrsti stolarije da se radi zbog vrednosti same investicije, ali kako u klasi energetski efikasne stolarije za stambene objekte najstariji “staž” ima plastična, deluje neophodno da se obraćanjem svima vama koji ste namerni da je kupite ili o tome makar razmišljate, vratimo na ovu temu. Jedno od najčešćih pitanja koja nam čitaoci postavljaju odnosi se na izbor brenda prozora i vrata, odnosno na to da li je marka stolarije koju su izabrali najvažniji faktor koji ujedno osigurava kvalitet?

Brend PVC stolarije je svakako vrlo bitan jer svedoči o tome koja firma je napravila sastavne komponente i iz koje zemlje vode poreklo. Situacija je otprilike slična kao sa dizajnerskom garderobom: planetarno poznati brendovi su, pokazalo se, ne samo oni za koje je čuo ceo svet, već oni čija traženost potiče od pruženog kvaliteta materijala i vrhunske tehnologije proizvodnje.

Moderna PVC stolarija
Moderna PVC stolarija

Iako nijedan sastavni deo ne treba potcenjivati jer je u mehanizmu i najmanji šraf bitan, složićemo se da su profil i staklo ključni. Profil i staklo moraju biti napravljeni od najkvalitetnijih materijala da bi na osnovu toga celina u vidu prozorske jedinice ispunila očekivanja po pitanju termoizolacije, uštede energije i posredno novca.

Ekstruzija visokokvalitetne PVC mase – PROFIL

Dobar profil je onaj dobijen ekstruzijom visokokvalitetne PVC mase u kojoj procentualno preovlađuje polivinil hlorid (idealno je da ima 93% udela), a ostatak, koji treba da je ispod 10% – aditivi za stabilizaciju smese, punila, sasvim mala količina plastifikatora i pigment ako je stolarija u boji. Osim sastava koji direktno utiče na obradivost sirovine, to jest svojstva PVC mase da bez problema poprimi traženi oblik zahvaljujući idealnom odnosu krutosti i elastičnosti, izgled i vek trajanja profila takođe zavise od kvaliteta obrade.

PVC stolarija, brend REHAU
foto: REHAU, senzor za detekciju provale

Ekstruder mora da bude kompletno tehnički ispravan (to se naročito odnosi na cilindar za istiskivanje profila), a matrice za oblik moraju biti bez ijednog oštećenja kako bi proizvodne operacije za ishod imale profil sa traženim brojem pravilno formiranih komora, koji je otporan na mehanička oštećenja i vremenske nepogode onoliko koliko se tvrdi da jeste. U svemu ovome nikako ne treba zaboraviti ni debljinu profila kao drugu najveću manjkavost loše stolarije. Naime, debljina zidova profila koja po EU standardima mora biti 3mm kod stolarije diskutabilnog porekla obično je, nažalost, smanjena za trećinu, a time automatski i njena energetska efikasnost.

STAKLO

* Osnovna funkcija stakla odvajkada je bila da prekriva najveći deo površine fasadnog otvora kao providna čvrsta barijera kroz koju se može videti spoljni svet. *

Da bi to bilo izvodljivo ono je moralo biti adekvatno obrađeno, a staklena ploča dovoljne debljine kako ne bi stalno dolazilo do pucanja – što od prevelike hladnoće ili toplote, što od fizičkog loma. Sa osavremenjavanjem sredstava i metoda toplotne zaštite objekata pooštreni su i zahtevi koji se stavljaju pred prozorsko staklo.

Termoizolaciono staklo
Termoizolaciono staklo

Umesto ručnog alata staklo se danas u milimetar precizno seče i obrađuje pomoću kompjuterizovanih CNC mašina, a za pravljenje moderne stolarije utvrđen je minimalni prag debljine panela od 4mm.

Osim običnog (float) stakla, zavisno od dominantne karakteristike postoje i razne druge vrste kao što je stopsol staklo koje sprečava prodor sunčeve svetlosti u unutrašnjost prostora i tako štiti enterijer i stanare od štetnog dejstva UV zraka, kaljeno i laminirano iz klase sigurnosnog stakla, te niskoemisiono staklo sa jednostranim premazom oksida metala za smanjivanje prolaska toplote kroz panel, koje svrstavamo u energetski efikasno.

Brend GEALAN, profil SMOOVIO, PVC prozor
PVC stolarija, GEALAN-SMOOVIO

* Jedan renomirani brend stolarije podrazumeva dvostruko ili trostruko “pod konac” obrađeno staklo superiornih performansi, vrste koja će na najbolji način odgovoriti željama i potrebama klijenta u konkretnom slučaju.*

Sve manje od toga teško da se može svrstati u prvu ligu i opravdati ime (samim tim i cenu), jer nedovoljno debelo i termički neadekvatno tretirano sigurnosno staklo neće položiti sve ispite izdržljivosti, a stopsol i niskoemisiono staklo kompromitovanog ili nepravilno nanetog filma jednostavno neće vršiti svoju funkciju – dakle neće vam doneti obećani komfor stanovanja.

OKOV

Ako profil i staklo dele prvo mesto po važnosti za ocenu ukupnog kvaliteta brenda stolarije, onda titula vicešampiona svakako pripada okovu. Neometani rad i dugotrajnost mehanizma otvaranja i zatvaranja znači dug vek korišćenja elementa bez ikakvih intervencija i popravki. Poznati brendovi u svoje proizvode ugrađuju čelične delove propisane debljine, jačine i elastičnosti, sa neizostavnom površinskom zaštitom od rđanja.

Ovde govorimo o okovima uz koje u nekim slučajevima čak ide garancija o određenom broju ciklusa otvaranja i zatvaranja, s tim što u praksi to zapravo bude i znatno više. Suština benefita koje donosi izbor stolarije svetskog glasa jeste upravo potvrda da je sa najvišom ocenom prošla jako “surove” testove kojima ove proizvode podvrgavaju referentne laboratorije poput IFT instituta u Rozenhajmu, potvrda koja se ogleda u dodeli sertifikata kvaliteta neupitne validnosti.

Okov za stolariju
Okov za stolariju

Ono zbog čega se kao kupac ne možete apsolutno pouzdati samo u brend je druga strana jednačine zvane proizvodnja stolarije, a to je sklapanje. S obzirom da se za opremanje svakog stambenog ili poslovnog objekta naručuje stolarija prema na terenu uzetim merama, koja ima profile sa traženim brojem komora i traženu vrstu stakla, osim ako sami direktno ne uvezete gotove jedinice, vaše prozore i vrata napraviće neka domaća firma koja se bavi sklapanjem polugotovog proizvoda. Proizvođači stolarije su ti koji na veliko i malo nabavljaju profile, staklo, okove i ostale komponente brendova sa kojima imaju dogovor o ovlašćenoj prodaji, a zatim od tih komponenti praktično izrađuju svoju marku stolarije, i zato su krajnja adresa kada se postavlja pitanje njenog kvaliteta.

Vraćajući se na analogiju s odećom, kao što za dobru haljinu nije dovoljan vrhunski materijal već je neophodan i umešan krojač, isto tako sam brend nije i ne može biti dovoljan garant funkcionalnosti, delotvornosti i dugog životnog veka stolarije. Ugrađivanje okova u profil, ubacivanje stakla u ram uz pažljivo rukovanje kako se ne bi oštetilo, zaptivanje, montaža ručice, i na kraju postavljanje elementa u fasadni otvor – sve su to postupci koji se imperativno moraju pravilno obaviti. U suprotnom, novac uložen u kvalitetne delove praktično se može se smatrati bačenim jer za rezultat neće imati kvalitetnu celinu.

Koncepti kao što su pasivne kuće
Foto: profine Group

* Sve te postupke jasno definiše RAL sistem montaže, pa je to dobra smernica za biranje proizvođača: ukoliko želite da se u dovoljnoj meri osigurate u startu kao potencijalne opcije izdvojite samo one proizvođače koji rade prema RAL sistemu, a zatim među njima izaberite onog koji nudi dobru cenu ili dobre uslove otplate. *

Samo imajte na umu da nerealno niska cena najverovatnije predstavlja zamku iz koje se nećete osloboditi bez gubitaka i dugoročnih posledica, jer kvalitet niti je bio, niti će ikada biti jeftin.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar