Pripremite se za zimu – izolacija prozora i vrata…

Zima nam se ubrzano približava, grejanje već uveliko radi, izvadili smo zimske jakne i zimsku garderobu…

Ukoliko već niste to učinili, krajnje je vreme da pripremite vaš dom za hladno vreme.

Ukoliko se grejete na drva ili ugalj, velika je verovatnoća da ste već opskrbljeni dovoljnom količinom ogreva za zimu. Peći bi trebalo da su već uveliko u pogonu.

Izolacija prozora i vrata je važan element kada govorimo o toploti kuće ili stana

Izolacija prozora i vrata je važan element kada govorimo o toploti kuće ili stana. Ukoliko su vam prozori stari i produvavaju, trebalo bi da razmislite o zameni stolarije, a pošto to naravno nije tako jednostavno i zahteva malo veće finansijsko ulaganje, možete potražiti druga rešenja.

Jedno od rešenja za ovaj problem je izolacija prozora trakom za dihtung. Ova traka može da se kupi u bilo kojoj farbari ili nekoj „Uradi sam“ prodavnici. Traka je sunđerasto-gumena, ima samolepljivi deo, tako da se lako nanosi na delove oko prozora koji su kritični. Nije skupa, i sami vrlo lako možete završiti ovaj posao. Ovo je možda najjednostavnije i najjeftinije moguće rešenje. Ako su vam ipak prozori u većoj meri propali, ova traka ne može baš da potpuno odradi posao, ali možete probati u svakom slučaju.

Jedno od rešenja za ovaj problem je izolacija prozora trakom za dihtung

Drugo moguće rešenje može biti dihtovanje silikonom. Ovakav način dihtovanja je praktičan kada je dihtovanje trakom nemoguće zbog različitog razmaka između okvira i štoka prozora, ili vrata od terase. Ako je kod vas to slučaj, možda nećete na nekim mestima moći da zatvorite prozor ili vrata, a na nekim vam traka neće biti dovoljna. U ovom slučaju će silikon kod vas možda bolje odraditi posao. Za ovaj projekat biće vam potrebna prijanjajuća folija koja se koristi u domaćinstvu za pakovanje namirnica, selotejp, makaze ili skalpel i akrilni silikon. Postupak je takođe jednostavan a rezultati vas mogu iznenaditi. Prvo što morate odraditi jeste da očistite u potpunosti ram odnosno okvir prozora.

Skinite svu nečistoću, da bi silikon mogao dobro da se drži

Skinite svu nečistoću, da bi silikon mogao dobro da se drži. Zatim foliju zalepite na štok od prozora. To ćete uraditi tako što ćete zalepiti selotejp na nekoliko mesta na početak folije dok je u rolni, i drugi deo selotejpa zalepiti za početak štoka od prozora (ili vrata, zavisi šta radite). Onda krenite da odmotavate foliju dok ne dođete do ivice štoka, i odsecite je oštrim makazama ili skalpelom. Ponovite postupak duž svakog dela gde je potrebno dihtovanje. Ovo radite da biste zaštitili taj deo od silikona, i da se prozor ne bi potpuno zalepio. Zatim uzmite silikon i na ram od prozora počnite da nanosite silkon. Istisnite onoliko koliko mislite da će biti dovoljno. Kada završite ceo prozor, zatvorite ga. Ostavite da se suši 24 sata. Posle toga samo odstranite skalpelom višak silikona koji je iscurio. Vaš dihtung je gotov.

 Zatim uzmite silikon i na ram od prozora počnite da nanosite silkon

Postoji još rešenja koja nisu tako povoljna i za koje će vam možda biti potrebna profesionalna pomoć. Kao na primer dihtovanje vrata i prozora aluminijumskim lajsnama drvene stolarije. Ovo može biti odlično rešenje ali nije baš najpovoljnije. Postoji i dihtovanje nalivanjem tečne gume na prozore i vrata. Ovakva guma ima odličan efekat, tako da osim vetra i hladnoće na neki način dobijate i izolaciju od buke i ostalih spoljnih uticaja. Za ovo takođe postoje profesionalno opremljeni majstori koje možete pozvati da vam odrade posao.

Za koji god način da se odlučite, izolacija je jako važna, jer će vam kuća biti toplija, a računi će se smanjiti, i vi ćete biti zadovoljniji.

Izvor: mojenterijer.rs