Pogled nikad nije bio ovako dobar!

Prozori su se mnogo promenili u poslednjih 60.tak godina. Predstavljamo Vam nekoliko inovacija koje postavljaju značajne tačke duž tog vremenskog okvira. U današnje vreme, prozori se uzimaju zdravo za gotovo, kao gotov i fino dekorisan element, ali tokom godina razvijala se tehnologija prozora: od dizajna, sastava, toplotnih svojstava i proizvodnih procesa ugrađivanja i restauracije, da bi se danas doveli maltene do savršenstva.

Ravno, prozirno staklo

Do ideje ravnog providnog stakla došlo se sasvim slučajno. Gledajući tanjir koji pluta u sudoperi, jedan čovek je došao do ideje da tečno staklo potopi u kadu rastopljenog kalaja. Nakon određenog vremena staklo se vadi i polira. Ovaj proboj iz pedesetih godina bio je važan korak ka današnjim energetski efikasnim prozorima. Ravno, prozirno staklo se sada koristi na svim prozorima.

Izolaciona stakla

Izolaciono staklo je patentirano još 1865. godine. Prve verzije su se sastojale od dva panela zavarenih na ivicama sa vazdušnim međuprostorom. Vrlo brzo je ovo staklo uživalo upotrebu na oko 90 odsto prozora.

Izolaciona stakla
Slika 2 – Izolaciona stakla

Obloženi prozori

Kaširani ili obloženi prozori se uvode krajem 1960.-ih. Ovi prozori kombinuju tradicionalni izgled drveta sa unutrašnje strane i dobro zaštićenu spolašnju stranu koja odoleva svim vremenskim uslovima.

Obloženi prozori
Slika 3 – Obloženi prozori

Zakrivljeni prozori – prozori u obliku svoda

Zakrivljeni prozori su tradicionalni, ručno rađeni u malim trgovačkim radionicama. Oko 1980. godine, potražnja na tržištu podstekla je “Marvin” da razvije proizvodnju ovih prozora. Sa svojim iskustvom u proizvdnji čamaca,”Marvin” je primenio svoje znanje u konstruisanju zakrivljenih prozora. Ovi pozori se načešće primenjuju na istorijskim građevinama, ali zahvalujući njima, bukvalno se promenilo lice dizajna moderne kuće.

Zakrivljeno staklo
Slika 4 – Zakrivljeno stakloZakrivljeno staklo

Postoji još mnogo vrsta stakala i prozora na tržištu danas, i sve je teže načiniiti prvi korak – odlučiti se za jedan. Bez obzira za koju god da se odlučite varijantu, zagarantovano dobijate bar 10 puta bolji užitak u prostoriji i pogledu iz nje – i to zahvaljujući jednom edinom elementu – prozoru!

Prethodni tekstDa li bakterija može da bude materijal budućnosti?
Sledeći tekstUkrasi na vašim vratima, da ili ne?