Phillipsov prozor budućnosti

Svetla budućnost

U skladu sa evropskom elektronikom giganta Philips, demonstrira se različita tehnologija koja se integriše jedna u drugoj. Inteligentna primena svetlosti i tehnologija dovela je do razvoja „prozora budućnosti“.

Nove tehnološke aplikacije omogućuju korisnicima bolji i ugodniji ambijent u kome se mogu opustiti i odmoriti. Zar ne bi bilo fantastično da putujete kroz različite vremenske zone, a da se ne pomerite sa mesta? Zamislite da prostor u kome se nalazite, bilo javan ili prvatan, nije samo privremeni krov nad glavom, već putovanje čulima. I zamislite da ste u stanju da stimulišete vaša čula zvukom, svetlošću i slikama, danju i noču. Takav prostor postoji – soba sa specijalnim prozorima koji je čine svežom, energičnom i spremnom za naredni dan!

Prozor budućnosti
Slika 2 – Prozor budućnosti

Ključni detalji

Sistem se sastoji od 3 međusobno povezana koncepta. Daylight prozori  su prozori sa stavom, odnosno, ličnim raspoloženjem. Kontrolom veštačkog i  prirodnog svetla za personalizovanu upotrebu, poboljšava se sam izgled i osećaj ambijenta. Dnevno svetlo je u interakciji sa prozorom koji može da stvori sliku. Veštačko svetlo suzbija pospanost i podiže energetski nivo.

Inovativni pristup kontrolisanju svetlosti
Slika 3 – Inovativni pristup kontrolisanju svetlosti

Ovaj inovativni pristup kontrolisanju svetlosti koristi LCD tehnologiju koja pruža funkcionalnost i umetnički dojam prozoru prostorije. Prikaz slika koje se smenjuju ili samo fiksne slike, blokira pogled ka spoljašnošću pružajući sličnu ili totalno drugačiju sliku od očekivane.

Primena

Daylight prozori se koriste u različitom okruženju: kancelarijama, bolnicama, školama, soprtskim halama i u domaćem, kućnom okruženju.

Phillipsov koncept modernog prozora
Slika 4 – Phillipsov koncept modernog prozora

Predivna inovacija. Dnevna svetlost se dobija na zahtev i čini da se osećamo kao da možemo sve kontrolisati