Petrovaradinskim fasadama vraćen stari sjaj

Kućama u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave vraćen je stari sjaj, ali radovi na obnovi fasada još uvek nisu kompletirani.

U maju 2017. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture započeo je opsežan projekat na obnovi 21 fasade u Petrovaradinu s ciljem da revitalizuje izgled Podgrađa, što je deo šireg projekta pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Petrovaradin, obnovljene fasade

Iako su prve dve faze radova, koja su obuhvatile obnovu oštećenih elemenata uličnih fasada, restauraciju i konzervaciju malterske plastike, stolarije i vajarskih figura svetaca u nišama pročelja, završeni još krajem novembra, mi smo odlučili da Podgrađe posetimo sada kada bi se uverili u kvalitet izvedenih radova.

Zelene, žute i roze fasade deluje živopisno i daju nagoveštaj kako je ovaj barokni gradić nekada izgledao.

Obnavljenje fasada nije završeno

Prvi utisak je da Podgrađe Petrovaradinske tvrđave sada izgleda daleko lepše i bolje. Fasadama 11 kuća u Beogradskoj ulici i na Trgu Vladike Nikolaja vraćen je stari sjaj pa oko posmatrača odmah upija bogat kolorit koji se sa njih pruža. Zelene, žute i roze fasade deluje živopisno i daju nagoveštaj kako je ovaj kraj nekada izgledao. I kada se zagledate u detalje, kao što su figure svetaca ili malterska plastika, jasno se vidi visok stepen posvećenosti filigranskim detaljima.

Koliko je posao dobro urađen najviše se vidi na spoju kuće koja je obnovljena i one koja nije. Razlika je očigledna pa ostaje da sačekamo naredne faze obnove fasada kako bismo mogli da uživamo u kompletnoj slici.

Plan je da se sve fasade obnove do proleća, a ostaje da se vidi kada će ovaj deo grada postati pešačka zona čime će Novosađani i turisti moći da sagledaju ovaj kraj iz prave perspektive.

Pitanje je koliko će ove fasade ostati dugo lepe kada se zna koliko je Beogradska ulica saobraćajno opterećena i da izduvni gasovi i prljavština s asfalta brzo mogu da vrate na fasade staro sivilo.

Plan je da se sve fasade obnove do proleća
Plan je da se sve fasade obnove do proleća

Detalji koji kvare utisak

Ono što moramo da primetimo jeste da pojedine fasade još uvek nisu potpuno završene pa tako na jednoj kući fale ciglice, na drugoj visi reflektor noćne rasvete, dok na trećoj fale vrata (koja su zamenjena lažnim i iscrtana su kako će tačno izgledati što je potez vredan pohvale). Verujemo da je to sve deo završnih radova i da će svi oni nedostaci biti otklonjeni do proleća.

Izvor: www.gradnja.rs