Panel diskusija – izolacijom do energetskih pasoša

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije, UNS, i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, NUNS, a pod pokroviteljstvom kompanije Ceresit, sa velikim zadovoljstvom Vas poziva da prisustvujete i učestvujete na Panel diskusiji:

“Izolacijom do energetskih pasoša”

Sreda 31. oktobar 2012, u 11h
Udruženje novinara Srbije, UNS – Mala sala
Resavska 28/I , Beograd

Kako je sektor zgradarstva energetski najzahtevniji sektor u Evropi i Srbiji na koji se odnosi preko 40% ukupne potrošnje energije, u cilju unapređenja energetske efikasnosti, Republika Srbija je u skladu sa Direktivama EU donela Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada koji je stupio na snagu 30. septembra 2012.

Cilj panel diskusije jeste unapređenje informisanosti široke i stručne javnosti o značaju izolacije kao jedne od ključnih faktora energetske efikasnosti za svako domaćinstvo, privredu, kao i ukupnu efikasnost cele države. Tokom Panel diskusije učesnici će prezentovati primere dobre prakse i dati praktične savete za ostvarenje energetskih i finansijskih ušteda izolacijom.

Nedovoljna izolacija dovodi do povećanih toplotnih gubitaka zimi, pregrevanja prostorija leti, kao i do oštećenja koja nastaju usled kondenzacije. Poboljšanjem izolacijskih karakteristika zgrade, moguće je postići smanjenje ukupnih gubitaka energije u proseku za 40-80%. U Srbiji postoji oko 3 miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja energije od 150 do 200 kWh po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi između 50 i 70 kWh.

Na Panel diskusiji biće raspisan CEDEF nagradni novinarski konkurs pod pokroviteljstvom kompanije CERESIT na temu: “Izolacijom do energetskih pasoša”.

Konkurs će biti otvoren do 31. januara 2013. godine. Nagrada za najbolji prilog je studijsko putovanje u jedno od evropskih predstavništva kompanije Henkel CERESIT.
Na Skupu će govoriti:

Jovanka Arsić – Karišić, predsednik Upravnog odbora, CEDEF
Jovan Šarenac, direktor, Henkel CERESIT
Jasminka Pavlović, Načelnik odeljenja za građenje, Ministarstvo građevine i urbanizma
Prof. dr Milica Jovanović-Popović, profesor, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu
Maja Lakićević, direktor, Republička agencija za stanovanje

Uslovi konkursa:
Pravo na učešće imaju svi novinari/ke, odnosno medijske kuće koji su objavili radove u medijima na teritoriji Republike Srbije. Svaki ucesnik konkursa ima pravo da dostavi najvise tri priloga. U izbor ulaze novinarske forme: izveštaj, intervju, članak, reportaža, itd, a nagrada se dodeljuje za rad objavljen ili emitovan u periodu od 01.01.2012. do 31.01.2013. godine.

Prema ugovoru CEDEFa i kompanije pokrovitelja konkurasa, CEDEF se obavezuje da organizuje i sprovede sve aktivnosti u vezi sa nagradim medijskim konkursom, dok je kopmanija pokrovitelj u obavezi da realizuje nagradu.