Nova zgrada RTV-a imaće toranj sa vidikovcem

Novo sedište Radio-televizije Vojvodine imaće solarne panele, kaskadne vodene površine i toranj sa vidikovcem. Radio-televizija Vojvodine je uz pomoć Vlade Srbije i Vlade Vojvodine, kao i Grada Novog Sada započela aktivnosti na izgradnji novog sedišta RTV-a koje će pružiti znatno bolje uslove za rad i objediniti sve programske celine na jednom mestu.

RTV zgrada maketa 06
RTV zgrada maketa 06

Autor prvonagrađenog rešenja na konkursu jeste arhitekta Riste Dobrijević i građevinski tehničar Dragoljub Ujević. Projekat je izradio Eurogardi Group iz Novog Sada a glavni projektant bila je arhitektica Zorica Florić Čanadanović. Maketu je izradio Ivan Obrovski. Materijali odabrani za zgradu RTV-a su metal, aluminijum, kamen i staklo iz razloga što su trajni, otporni na habanje i zahtevaju minimalna ulaganja u održavanje.U novoj zgradi biće smeštene televizijske, radijske, veb redakcije, kao i svi prateći poslovni i radni prostori. U zgradi od 17.530 kvadrata predviđena je izgradnja pet televizijskih i šest radijskih studija.U prizemlju je baza tri TV studija kao i Medija centar, restoran, kancelarijski prostor, ulazni foaje i garderoba. Na spratu je predvišen prostor za radio kao i poslovni prostor produkcije. Zgrada će imati i veliki atrijum kao i pasarelu za horizontalnu komunikaciju između blokova.

RTV zgrada maketa 12
RTV zgrada maketa 12

Treći sprat rezervisan za novinare deska i zaposlene u produkciji koji prave informativni program. Veliki Centralni desk za proizvodnju dnevnog programa uključuje i veb redakciju kao i radni prostor za 160 urednika i novinara. Na ovom spratu biće smešten i prostor za menadžment.Jedan deo krova rezervisan je za smeštanje mašinske opreme dok će jednim delom koristiti i zaposleni na zelenim površinama. Deo krova je zastakljen kako bi obezbedio prodor prirodne svetlosti i ventilacije. Projektom je predviđena i instalacija solarnih panela na krovu kako bi se smanjili energetski troškovi.

RTV zgrada maketa 11
RTV zgrada maketa 11

Cela lokacija za novu zgradu urađena je kao zelena oaza sa biljkama iz našeg podneblja. Ima više od 4.000 m2 otvorenog parkinga i 2.000 kvadrata garažnog prostora.Prilazni plato ulepšaće kaskadna vodena površina na glavnom pešačkom prilazu. Obezbeđen je i lak prilaz službenih i interventnih vozila i neometan pešački saobraćaj sa ulaznom rampom za pristup lica sa posebnim potrebama. Za mobilne ekipe projektovan je poseban, manji ulaz sa druge strane objekta.

Posebno je interesantan i TV toranj čijem vrhu se pristupa spiralnim stepenicama što bi posetiocima obezbedilo sjajan vidikovac i pogled na Novi Sad.

 

Izvor: Gradnja.rs

Foto: Igor Conić

Prethodni tekstOd starih rimljana do mobilnih telefona – I stakla su postala “pametna”
Sledeći tekstNajpoznatiji dizajner našeg vremena, Filip Stark