Najnoviji svetski hit su drvo-aluminijum prozori

Mora se konstatovati da je kontraefekat globalnog omasovljavanja na tržištu plastične stolarije (nešto manje i aluminijumske) došlo do evidentne hiperprodukcije i zasićenja i, što je još gore, pojave nekvalitetnih proizvoda sumnjivog porekla. Srećom po sve one koji vole drvo i rado ga koriste, to je nagnalo jedan broj proizvođača da se vrate ovom materijalu iz prirode, ali na jedan drugačiji i savremeniji način.

Najnoviji svetski hit trenutno su drveni prozori sa aluminijumskim ramom, izum italijanske kompanije koji se izrađuje po patentiranoj tehnologiji.

Ovaj proizvod za osnovu ima drveni prozor na koji se postavlja aluminijumski ram, tako da se sa unutrašnje strane zadrži starinski šarm drveta, a spoljašnju stranu krasi oštra lepota aluminijuma.

Na taj način dobija se stolarija koja je u materijalnom smislu zaista kombinacija drvo-aluminijum (u kojoj prevagu ima drvo), a ne aluminijumska stolarija sa površinskim efektom teksture drveta.

Aluminijum-drvo stolarija
Aluminijum-drvo stolarija

Prozori mogu imati od jednog do četiri krila koja nadalje mogu biti fiksna, sa ugrađenim okretno-nagibnim okovom (za klasično levo ili desno otvaranje po vertikalnoj osi i kipovanje), klizno-otklopnim (za klizno otvaranje i kipovanje) ili samo otklopnim okovom.

Broj krila, njihov raspored, veličina i tip okova usklađuju se sa željom i zamišlju klijenta, pri čemu je jedina preporuka proizvođača da širina jednokrilnog prozora ne prelazi 120 cm, a dvokrilnog 160 cm.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstZašto baš klizna vrata?
Sledeći tekstPotpuna inovacija na tržištu – Klizna vrata