Naslovna Energetska efikasnost

Okovi i energetska efikasnost

Andrea Pauzenberger |Energetska efikasnost|apr 8, 2019
Okovi za ALU stolariju, klizna balkonska vrata

Bez dobrog bravljenja nema UŠTEDE

Prilikom biranja stolarije za vaš dom ili poslovni prostor treba obratiti veliku pažnju na vrstu profila i stakala koja su u nju ugrađena. Pored ova dva elementa koji direktno određuju kvalitet, klasu i efikasnost prozora i vrata, treći vrlo bitan i uticajan faktor je pokretački mehanizam, odnosno okov. Okov je pre svega komponenta koja međusobno povezuje profil i staklo paket čineći sa njima kompletnu konstrukciju prozorske jedinice. Kako istovremeno diktira operacije otvaranja i zatvaranja, doprinosi provetravanju prostora i zaštiti od provale, pri kupovini je od suštinske važnosti opredeliti se za dovoljno čvrste i kvalitetne okove koji će omogućiti neometano, sigurno i dugotrajno korišćenje stolarije.

Kako odabrati odgovarajuće okove
Okovi za prozore

* Okovi za stolariju prave se od nerđajućeg čelika, a za elemente formata preko 60x60cm obavezna je ugradnja ugaonih ojačanja takođe od nerđajućeg čelika, koja ne bi smela da budu tanja od 1mm (mada je za veće i teže elemente poželjno da budu debljine 1,5mm). *

Okovi se uopšteno dele u tri kategorije:

  • TIPSKI OKOV omogućava pokretanje krila u odnosu na fiksni deo elementa, što će reći štok. Njegova osnovna funkcija je, dakle, otvaranje i zatvaranje i stoga, da bi mogao da je obavlja, pored mehanizma koji povezuje profile i stakla mora da ima i neke dodatne elemente: makaze, šarke, brave, cilindre, ručice i kvake. Tipski okov se razlikuje kod plastične, aluminijumske i drvene stolarije, a budući da zavisno od njega postoje različiti načini otvaranja i zatvaranja (po vertikalnoj osi, po horizontalnoj osi tj. kipovanje, klizno i dr.), u okviru svake od njih postoje podvrste.
  • UNIVERZALNI OKOV je karakterističan i isti za sve vrste stolarije, a kao pojam odnosi se na “pribor” za rukovanje – kvake, ručice i rukohvate koji se, na primer, postavljaju kod balkonskih vrata da bi se mogla privlačenjem priručno zatvoriti sa spoljne strane. Istovremeno može biti i sigurnosni, odnosno može da sadrži elemente za veću sigurnost i zaštitu objekta kao što su cilindri, brave i metalni prihvatnici sa rezom, te u tom smislu upravo od njega zavisi kojoj sigurnosnoj klasi će pripadati vaša stolarija.
  • POMOĆNI OKOV sadrži elemente koji povezuju štok i krilo, i omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Pod pomoćnim okovom podrazumevaju se razne vrste šarki, spojnica, poklopaca i čepova.
Praktično beskontaktno otvaranje
Praktično beskontaktno otvaranje

Način otvaranja prozora

Prema načinu na koji se vrši otvaranje i zatvaranje među tipskim okovima uočava se ukupno sedam podvrsta:

– Ne računajući fiksne elemente kod kojih okov postoji samo kao nepokretna poveznica profila i stakla, okretni okov koristi se za standardne prozore i balkonska vrata koji se po vertikalnoj osi linearno otvaraju prema spolja, ili ređe prema unutra.

Nagibni okov omogućava otvaranje prozora na kip. Njegova glavna funkcija je provetravanje i zato je vrlo koristan za prozore koji zbog skučenosti prostora ne mogu klasično da se otvaraju, a sem toga često se primenjuje za prozore u kuhinji, kupatilu, ostavi ili podrumu, gde je vlasnik objekta smatrao da mu funkcija otvaranja širom neće biti potrebna.

– Kombinacija prethodna dva tipa okova je okretno-nagibni koji omogućava standardno otvaranje i kipovanje. Upravo ovaj okov zbog dvostruke funkcije i praktičnosti slovi za najpopularniji kada je reč o stolariji za kuće i stanove, o čemu svedoči podatak da se na prostoru Srednje i Istočne Evrope i dalje najčešće ugrađuje. Modernija verzija je roto okretno-nagibni okov, koji omogućava istovremeno otvaranje i naginjanje jednim lakim potezom.

Paralelno-klizni okovi ugrađuju se u sva balkonska vrata bez obzira na materijal od kog su napravljena. Nezaobilazni su kod vrata velikih dimenzija (širine preko 2m) i težine preko 200kg, jer omogućavaju lako pomeranje jednog tako masivnog i glomaznog elementa. Iako su gotovo podjednako zastupljeni kod stambenih objekata u gradovima i u letovalištima, klizna balkonska vrata nekako su jedna od prvih asocijacija za kuću na moru.

Paralelni klizno-nagibni okov koristi se za klizne prozore i vrata, a kao što naziv kaže, sem što omogućava da se stolarija klizno otvara, pruža opciju kipovanja radi provetravanja.

Klizno-prekopni okovi predstavljaju savremeni tip okova koji se primenjuje kod ostakljivanja velikih površina u rezidencijalnoj i poslovnoj sferi. Budući da se krila pri otvaranju međusobno preklapaju element se postavlja tako da gornji kraj nije fiksni, nego se preklapanje vrši preko donjeg okova. Klizno-preklopni okov je inovacija koja doprinosi konstruisanju prozora i vrata nove generacije, koji predstavljaju značajan estetski element u arhitekturi 21. veka.

Podizno-klizni okov odnosno klizna stena je najčešće rešenje za teška balkonska vrata. Može biti ručni ili sa ugrađenim motorom, i u obe opcije maksimalno olakšava otvaranje i zatvaranje. Ujedno ima i izraženu sigurnosnu funkciju jer je na njega moguće dodati elemente poput sigurnosnih rešetki.

Mimo tehničke tipologije koja se, kao što je konstatovano, odnosi na varijacije u načinu pokretanja i samim tim ugradnje elemenata, okovi za stolariju 21. veka za razliku od svojih prethodnika moraju da zadovolje više kriterijuma. Tu se najpre misli na kvalitet čitavog mehanizma, kvalitet ugradnje i marku okova za koju ste se opredelili u smislu dostupnosti rezervnih delova u slučaju kvara, ali i na univerzalnost dizajna kako bi se okov mogao uklopiti u sve vrste stolarije.

Sigurnosna vrata
„Smart“ sistemi zaključavanja

Zatim, imajući u vidu negativnu statistiku što se tiče broja provala u kuće i stanove u poslednje vreme, vrlo je značajna već pomenuta zaštitna funkcija – koliko je sistem zaključavanja efikasan i da li su u određene prozore i vrata ugrađeni okovi dovoljno visoke sigurnosne klase. I na kraju, savremeni okov u skladu sa zahtevima za energetsku efikasnost stolarije koji su apsolutno glavno obeležje ovog segmenta gradnje 21. veka, mora i sam da doprinese uštedi energije. Iako je njegova uloga, činjenica, posredna budući da su glavne “štediše” kod prozora i vrata profili i stakla, okov putem pravilnog i dobrog zatvaranja u određenom procentu može sprečiti ulazak hladnog vazduha u prostoriju i izlaženje toplog.

* Okov je jedan od vitalnih delova stolarije od čijeg rada i veka trajanja direktno zavisi životni vek cele prozorske jedinice, a konkretno od kvaliteta makaza čijim širenjem i skupljanjem se ustvari i vrši otvaranje i zatvaranje, zavisi da li će biti ispunjena garancija o 100 hiljada ciklusa bez potrebe za popravkom. *

Ako makaze prilikom pokretanja ručke negde zapinju i proizvode neuobičajen zvuk, to znači da ciklus otvaranja ili zatvaranja nije moguće potpuno obaviti, i da automatski na tom elementu imate vazdušni put koji povećava emisiju energije kroz okvir. Tačka energetskog gubitka isto tako može biti spoj profila i stakla, a to je problem koji po pravilu iskrsava u slučaju nepravilne ugradnje okova.

Zato nije zgoreg da stalno imate na umu sledeće: kao što bez ispravne i kvalitetne brave nema dobrog zaključavanja vrata, tako bez kvalitetnog i 100% funkcionalnog okova nema neometane upotrebe stolarije, a bez dobrog bravljenja nema uštede.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstELVIAL dodelio nagradu ELVALHALCOR u okviru “Growth Awards” 2019!
Sledeći tekstVIŠE OD 550 ARHITEKATA RASPRAVLJA O JAVNOM PROSTORU U HRVATSKOJ