Novosti Milan Majkić, vlasnik kompanije Betaplast o subvencijama za zamenu stolarije

Milan Majkić, vlasnik kompanije Betaplast o subvencijama za zamenu stolarije

Milan Majkić

U junu bi trebalo da bude formirana Uprava za finansiranje i podstcanje energetske efikasnosti koja će biti ključna institucija za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost. Obzirom da stolarija predstavlja jedan od ključnih faktora, naročito kada je u pitanju energetska efikasnost, treba gledati u budućnost i uvideti da će uložena sredstva u zamenu stolarije početi da se vraćaju na računima za struju.

Građanima Srbije koji se prijave za subvenciju za zamenu stolarije, Uprava za energetsku efikasnost pokrila bi četvrtinu ukupne sume, isto toliko bi obezbedila lokalna samouprava, a preostala polovina troškova bila bi na teret domaćinstva. Prema planu, do kraja godine, novu stolariju imalo bi oko 10 odsto domaćinstava.

O ovoj važnoj temi za one koji imaju u planu zamenu stolarije, razgovarali smo i sa Milanom Majkićem, vlasnikom kompanije Betaplast.

zgrada
Foto: Betaplast / Zgrada u Radničkoj ulici u Novom Sadu

Kako komentarišete najavu iz Uprave za energetsku efikasnost koja se odnosi na zamenu stolarije i podršku građanima za povećanje energetske efikasnosti od 50% ukupnog iznosa?

Mislim da je sjajna stvar što država počinje da razmišlja o uštedi energije koja se kod nas „prosipa mnogo više nego u razvijenijim zemljama. Postoje dobra iskustva u zapadnoj Evropi sa subvencijama za zamenu stare stolarije koje su čak i veće od najavljenih 50% kod nas. Kod nas će to biti veliki podstrek za ljude koji već razmišljaju o zameni ali isto tako i za one kojima je to bilo finansijski nepristupačno do sada. Nismo još videli kakvi će biti uslovi da se dobije subvencija, ali se nadamo da će ona propisati visoke standarde prilikom naručivanja novih prozora kako ne bismo došli u situaciju da se ugrađuju loši prozori i vrata koji će za nekoliko godina ponovo morati da se menjaju zbog lošeg stanja.

Foto: Betaplast / Ulazna vrata Prestige

Navodi se primer od 1500 eura za zamenu stolarije u stanu od 60 kvadratnih metara. Koliko je realan ovaj iznos?

Ako uzmemo recimo da u stanu od 60 m2 imamo tri prozora sa roletnama i balkonska vrata, cifra od 1500 eura figurira kao optimalna i realna. To se naravno odnosi na PVC stolariju u beloj boji. Ukoliko naručioci budu želeli da biraju premijum segment kvaliteta profila, stakla, roletni i slično, plašim se da se ukupan iznos nove stolarije ne bi uklopio u iznos od 1500 eura.

Foto: Betaplast

Šta je vaša preporuka građanima i čitaocima našeg časopisa i portala www.prozorivrata.com?

Naša preporuka je da budu strpljivi, da se dobro informišu prilikom odabira nove stolarije, pogotovo ako već dobijaju subvencionisano 50% da to iskoriste i uzmu sebi što kvalitetniju stolariju koja će ih dugo služiti. Postoji mnogo izvora informacija o svakom potencijalnom dobavljaču (jedan od njih i veoma respektabilan je Vaš časopis) tako da mogu odabrati za sebe najkvalitetniju ponudu.

www.betaplast.rs

BETAPLAST
Radnička 6, 21244 Šajkaš
M +381 64 237 88 47
info@betaplast.rs
www.betaplast.rs
FB: Betaplast PVC stolarija

Prethodni teksteRukohvat HandsFree – beskontaktno i praktično (VIDEO)
Sledeći tekstVideo nadzor koji snima svaki trenutak (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here