Počela isplata minimalca za zaposlene

Država je danas počela sa uplatom prve minimalne zarade na namenske račune preduzeća za njihove zaposlene. Na račune čak 232.000 firmi biće uplaćeno oko 32 milijarde dinara za 1.055.000 zaposlenih. Na račune radnika poslodavci mogu da prebace novac, odmah po uplati.

Podsećamo, pravo na pomoć države imaju preduzetnici, preduzetnici paušalci, njihove kolege u istom statusu – poljoprivrednici, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Zaposleni u ovim kompanijama će za april, maj i jun od države dobiti nešto manje od 91.000 dinara ili oko 750 evra.

Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50% osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata na njihove račune takođe je počela danas.

Kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i mogućnost da poslodavci novac ne daju radnicima, država će minimalac uplatiti na novootvorene namenske račune poslodavaca sa kojih novac mora da bude isplaćen radnicima. Podsećamo, novac sa ovog računa nemoguće je prebaciti na redovne račune firme.

Izvor: blic.rs