Magija dekorativnog stakla

Dok većina gleda bez razmišljnja kroz obična, čista stakla svojih prozora, drugi vide jedinstvenu priliku za dizajn koja usput ima i mnogo praktičnih aplikacija.

Staklo je tako uobičajen element u enterijeru da ga često previđamo. Ipak, gde god se staklo koristi, bilo za prozore ili vrata, postoji prilika da se doda nota dekoracije. Dekorativno staklo za prozore je način da se stavi jedinstven pečat na enterijer stambenog prostora, koji kombinuje umetnost i praktičnost. Dekorativna stakla mogu dati privatnost bez da se izgubi na osvetljenu. To ih čini idealnom solucijom za prostore kao što su kupatila ili radni prostori.

Dekorativnog stakla ima više vrsta. Svako od njih će doprineti različitom izgledu prostora i pomoći da stavite lični pečat na neki deo vašeg stana, kuće, poslovnog prostora…

Kada se pomene dekorativno staklo, prvo pomislimo na vitraž

 

Kada stavite vitraž na vaše prozore, činiće vam se kao da živite u drugom svetu. Atmosfera vaseg prostora biće kaledioskopski obojena, neće biti više sivog neba i tužnog raspoloženja. Čak i naši preci su znali da vitraž i od najskromnijeg prostora može da napravi fascinantan enterijer. Videćete da se ovo “šareno staklo”, rezervisano za gotske katedrale, crkve i umetničke izložbe, sasvim dobro uklapa i u enterijer naših stanova i kuca.

Vitraž stakla se sastoje od bojenog stakla izrezanog po određenom motivu i kombinovanog sa mesinganim ili bakarnim okvirom koji sklapa staklo u celinu. U današnjim vitražima za stambene prostore, tema je na drugom mestu, bitno je staklo. Ono se bira po tome kako bi želeli da se svetlost boji i u koji efekat da daje enterijeru. Sunčeva svetlost koja je uhvaćena u vitraž, prelama se i čini prostor življim, toplijim i neponovljivim. Vitraž može dobro izgledati kako na malim tako i na velikim površinama.

Pored igre boja i svetla imaćete i privatnost pa vam zavese neće biti potrebne tako će i prostor dobiti na svežini. Vitraž će savršeno izgledati u dnevnom boravku na velikim prozorima. Pazite da ne preterate sa šarenilom boja u ovom slucaju. Nešto jednostavno i suptilno, možda samo par pruga uz ram prozora i biće doboljno da vaš dnevni boravak izgleda drugačije. Povedite računa da su boje približno iste kao boje enterijera gde se vitraž nalazi. Dobar je i za male prozorske povrsine, a možda najbolji utsak ostavlja na krovnim prozorima koji su potpuno vodoravni i nalaze se iznad dnevnog boravka, hodnika ili tako neke velike prostorije.

Ovakvi prozori trajaće vam godinama i ako izaberete dobar dizajn uživaćete u priči koju pravi u prostoru u kom je postavljen.

Peskirano ili mat staklo odavno se koristi za prozore, pregrade, vrata…Čini se da je najednostavnije sredstvo kojim se postiže privatnost u kupatilu ili kancelarijama a da prostor izlgeda jednostavno i elegantno. Vi uvek možete dodati lični pečat ovakvom tretiranju prozorskog stakla tako što ćete možda umesto peskiranja cele površine stakla odabrati neki motiv i šaru.

Osim što peskirana stakla mogu biti izuzetno dekorativna, peskiranje se ne radi samo iz tog razloga. To može biti i iz praktičnih razloga kako bi se smanjili otisci od prstiju na staklu i njihova vidljivost, što je jako poželjno u javnim prstorima.

Ornament staklo tradicionalno se koristilo u poslovnim i javnim prostorima ali sada se sve češće viđa i u rezidencijalnim. Kao što i samo ime govori ono sadrži ornament, teksturu. Ovakvo staklo nije potpuno mat kao peskirano, ono filtrira svetlost ali vi ne možete jasno da gledate kroz njega. Ono vam omogućava privatnost bez da izgubite dragoceno osvetljenje.

Tekstura ovakvog stakla može biti razna. Moze biti brušeno, sa vertikalnim ili kosim kanalima, teksturom kapljica ili vode… Ornament staklo može biti postavljeno u bilo koju prostoriju bez da mnogo utiče na dizajn enterijera, kao i peskirano staklo. Dubina, veličina i oblik teksture odredjuje prelamanje svetla i količinu privatnosti.Najčesće smo ga sretali na kuhinjskim vratima starih kuća i stanova u najrazličitijim teksturama koji su na neki način davali poseban pečat enterijeru.

Kada razmišljate o ugradnji dekorativnog stakla prvo definišite gde želite da ga postavite i koje beneficije želite od njega. Najčešći razlog upotrebe dekorativnog stakla na prozorima, sa ili u boji, je da se unapredi izgled prostora i doprinese većoj privatnosti.

Odredite veličinu projekta. Pazite da se ne zanesete raznim vrstama dekorativnog stakla i da ne preterate sa bojama, jer kao i u svakom dekorisanju tanka je linija izmedju ukusa i kiča.
Definišite vaše ciljeve. Opredelite se za peskirano ili ornament staklo ako želite da stvorite miran i opušten prostor. Sa druge strane bojeno staklo ili vitraž odaberite ako želite prostor koji će oživeti pod vibrirajućim bojama. Ovakvi prozori ne moraju biti potpuno obojeni, horizontalne i veritkalne linije u boji duž ivice stakla, može takođe stoviriti dinamičan izgled prozora i dodati sasvim dovoljno boje prostoru.

Na kraju, kupite kvalitetno dekorativno staklo. Obratite pažnju na izgled i intezitet boje, kako je nanešena na staklo….Pazite da nema naprslina, pukotina ili mehurića vazduha u samom staklu. Kod vitraža obratite pažnju na spojeve okvira i stakla i koliko je staklo učvršćeno. Nemojte se zadovoljavati osrednjim kvalitetom ni po cenu da skuplje platite, jer to će pokvariti celu magiju dekorativnog stakla a probleme izolacije od vetra i zvuka da i ne pominjemo.

Kad prozori konačno budu gotovi, sedite i uživajte u igri svetla i boja koju do sad niste videli.

Autor teksta: Tijana Vučak, dizajner enterijera