Osvežavajuća dekoracija za prozore

Prozori su veoma zahvalan elemenat u prostoru kad je u pitanju dekoracija. Ovakav tretman prozora se odnedavno premestio iz izloga radnji u privatne prostore ali i kancelarije i druge javne prostore. Sa druge strane, izlozi i javni prostori su od dekoracije staklenih površina napravili svojevrsnu umetnost koja im pomaže da budu konkurentni, da privuku mušterije i na primamljiv način izlože robu i privuku pažnju na sebe.

Sa prozorima uvek može nešto da se učini i da izgleda efektno i zanimljivo, a prostor uz mala ulaganja postaje osvežen. U zavisnosti od toga šta želite da postignete, prozore ćete tretirati na različite načine.

Dekoracija za prozor
Ukrasi na prozorskoj dasci

Da li želite samo da unesete praznični duh u prostor? Dekoracija prozora može biti tematska, povodom nekog praznika kao što je Nova godina, Božić, Uskrs. Poslednjih godina sve su popularniji datumi poput Noći veštica ili Dana zaljubljenih. Ukoliko želite da unesete kratkotrajnu svežinu u prostor, možete pribeći dekorisanju prozora povodom ovih datuma. Odavno su nam poznate pahulje i oblici koje se pomoću spreja nalik na sneg i kalupa iscrtavaju po prozorima. Ukoliko se prozor dekoriše za Novu godinu ili Božić, kao pogodan elemenat mogu poslužiti svetla koja ćete okačiti na prozor i tako doprineti uvećavanju praznične atmosfere. Mali ukrasni paketići koje možete sami napraviti ali i nabaviti u prodavnicama, mogu poslužiti kao ukras takođe, bilo da ih stavite na prozorsku dasku ili okačite da vise na prozoru.

Novogodišnji ukrasi
Sveće i lampe za dekoraciju prozora

Sličan tretman prozori mogu imati za Uskrs. Laka ukrasna jaja okačena na prozor, gnezda i figurice koje ste kupili ili sami napravili stavljeni na prozorsku dasku, sve ovo može uneti veselu i prazničnu atmosferu u prostor, zahteva malo finansijskog ulaganja a pruža vam priliku da budete kreativni i to svima pokažete.

Sveće i različite lampe se mogu takođe koristiti pri dekoraciji prozora. Od sveća različitih boja, veličina i oblika možete napraviti vlastite aranžmane na prozorskoj dasci. prilikom ovakve dekoracije prozora uvek se mora voditi računa o sigurnosti. Pazite da stavljate sveće u prozor na kome nema zavesa, ili gde su zavese dovoljno kratke ili udaljene od sveće, kako biste izbegli eventualne nezgode i požar. Ono što će posebno privući pažnju su lampe u prozoru. Danas se u prodaji mogu naći najrazličitije lampe. Varijacije mogu biti u obliku, veličini, boji. Izbor je veliki a dizajn može biti zadivljujuć. Ovi mali detalji mogu biti veoma efektni i stvarati veoma udobnu i toplu atmosferu, tako da je ovakva igra sa svetlošću pogotovo zanimljiva tokom hladnijih i mračnijih meseci, kada nam je u prostoru potrebna dodatna toplina i osećaj ušuškanosti.

 

Stikeri su poslednjih godina postali veoma popularna dekoracija za zidove. Ali, zašto bi se samo zidovi zabavljali? Prozorske površine su takođe odlično platno za ovakvu vrstu dekoracije! Bez obzira da li se koriste da bi sakrili prostor od pogleda, ili služe za dekoraciju, stikeri mogu biti veoma funkcionalni i efektni.

Providne samolepljive tapete za skrivanje unutrašnjeg prostora od pogleda su već izvesno vreme na tržištu. Mogu se naći u obliku transparentne tapete koja oponaša matirano staklo, zatim sa različitim optičkim varkama, sa motivom vitraža ili različitim veselim motivima poput cveća. Tapetama možete oblepiti jedan deo prozorske površine ili celu površinu. Kod matiranih, translucentnih efekata dobra stvar je to što dobar deo prirodne svetlosti uspe da dopre do prostorije, tako da prostor, iako sakriven od pogleda, nije sakriven od svetlosti.

Stikeri za staklu su nešto novijeg datuma bar što se tiče upotrebe u privatnim prostorima. Najčešće se sreću u dečijim sobama, ali mogu biti zanimljiv detalj u svakoj drugoj prostoriji. Ukoliko želite da na vrlo jednostavan i prilično nenapadan način osvežite prostor možete se odlučiti za diskretan stiker na prozoru koji se lako postavlja i lako skida. Ukoliko ste više raspoloženi za drastične promene, stikeri mogu biti u drečavim bojama ili sa upadljivim motivima. Izbor motiva može zavisiti od trenutne ponude, ali mnogi proizvođači stikera dopuštaju da sami pustite mašti na volju i osmislite i dizajnirate sopstvene stiketre.

Takođe se možete opredeliti za potpuno prekrivanje prozorske površine štampanim poluprovidnim motivom, ali treba imati u vidu da će ovaj način smanjiti pogled na spoljašnju sredinu i upad prirodne svetlosti u prostor. Ove svojevrsne foto-tapete za prozore su veoma efektan detalj i mogu biti pogodnije za javne prostore nego za privatne, posebno zbog svog privremenog karaktera.

Još jedan veoma važan detalj koji može promeniti pogled na vaše prozore je cveće. Cveće uglavnom traži veliku količini svetlosti i stoga je idealno mesto držati ga na prozorskoj dasci. U ovom slučaju ne samo cveće nego i saksije i posude u kojima se cveće drži ima dekorativnu ulogu. Cveće se tokom letnjih meseci može držati i sa spoljne strane prozora, u dobro osiguranim žardinjerama kako ne biste povredili prolaznike. Na ovaj nači, ne samo da pružate sebi šaren i veseo pogled na cveće i priliku da se relaksirate negujući ga, već i doprinosite izgledu svoga kraja i grada. Cveće na prozoru ulepšava i oplemenjuje prostor, kako privatni tako i javni.

Dekoracija prozora
Vitraž kao dekoracija prozora

Dekoracija prozora je veoma efektan način da unesete svežinu i dašak zanimljivosti u prostor. Na ovaj način ne samo da možete uneti promenu i osveženje u prostor, već i promeniti pogled na svet spolja. Ne sviđa vam se tmurni jesenji ili zimski pogled? Ne dozvolite da vas hladnoća i sivilo obeshrabre, upustite se u dekorisanje prozora u svom domu! Uz malo mašte i dovitljivosti, pogled na svet kroz prozor može postati mnogo zabavniji i lepši.