Svečano otvaranje Izložbe “Glassification.hu – Majstori stakla iz Mađarske”

15.decembar u 19h Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Ovog decembarskog petka, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu imaće čast da svečano otvori izložbu „Glassification.hu – Majstori stakla iz Mađarske”

Izložba je organizovana u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Mađarskog instituta u Beogradu – Kolegijum Hungarikum i Muzeja primenjene umetnosti.

Na otvaranju publici će se obratiti:

  • Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti,
  • Robert Kasab, direktor Mađarskog instituta u Beogradu,
  • NJ.E. Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Srbiji, koji će otvoriti izložbu.

Kustos izložbe Rita Marija Halaši, vodiće publiku kroz izložbu uz prisustvo umetnika i umetnica Endra Gala, Lasla Lukača, Marte Edeč, Anite Daraboš, Petera Borkoviča, Kira Lasla, Krištof Biharia, Balaž Šipoša, Ester Bose, Amala Đonđver Varga, koji tim povodom dolaze u Beograd.

Reč više o putujućoj izložbi

Poslednja putujuća izložba koja prikazuje mađarsku savremenu umetnost stakla u Evropi organizovana je pre skoro dve decenije. Od tada nijedna grupna izložba nije predstavila ovo polje umetnosti, iako su mađarska umetnička dela od stakla široko priznata i osvajaju prestižne nagrade. Radovi mađarskih umetnika stakla mogu se naći u brojnim javnim i privatnim muzejima i zbirkama.

Postoji samo nekoliko desetina aktivnih umetnika, i njihovi radovi su na vrhuncu. Staklena umetnost još nije postala deo kulturnog identiteta Mađarske.

Putujuća izložba Glassification.hu promeniće inicijative Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, kroz turneju tokom dve godine i biće izložena na skoro petnaest prestižnih mesta između 2023. i 2025. godine.

Glassification.hu će u septembru biti predstavljen na Venecijanskoj nedelji stakla, a u oktobru na međunarodnom bijenalu stakla u Sofiji, kao deo zvaničnog programa događaja. Izloženi radovi uključuju vrhunske staklene skulpture koje nude neverovatno iskustvo i običnim i profesionalnim posetiocima.

Dvadeset umetničkih dela stvorenih radi nove izložbe dela su svetske klase kako u pogledu njihove estetske vrednosti, tako i primenjene tehnologije. Predstavljaju stare i nove zanatske tehnike, koje često praktikuju samo mađarski majstori. Izlagači predstavljaju tehnološku raznolikost tipičnu za savremeno mađarsko staklo. Visok umetnički kvalitet ogleda se u činjenici da su ovi umetnici, uprkos tome što su mladi, dobili više od trideset velikih nacionalnih i međunarodnih nagrada i više od četrdeset njihovih dela deo je najprestižnijih mađarskih, evropskih i prekomorskih javnih zbirki.

Naslov putujuće izložbe zasnovan je na retko korišćenoj engleskoj imenici, glassification, što znači preobražaj u staklo. Termin dobro predstavlja pozadinsku ideju: transformaciju kreativne misli u staklo. Istovremeno, unosi i popularnu englesku reč gamification, koja se odnosi na neiscrpni potencijal stakla i igre sa materijalom. Takođe, .hu se odnosi na današnje digitalno doba i povezuje naslov sa Mađarskom.

Izložba je otvorena do 10. januara 2024. i Muzej primenjene umetnosti vas srdačno poziva da dođete i posetite ovu jedinstvenu, internacionalnu izložbu.

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI BEOGRAD:  15. decembar 2023. – 10. januar 2024.
LOKACIJA: Beograd / Srbija
Vuka Karadžića 18, 11000 Beograd
http://www.mpu.rs/

Otvoren od utorka do nedelje 11:00 — 19:00
Informacije o ulaznicama