Moć svetlarnika – žeteoca sunčeve svetlosti

Arhitektama je dobro poznata moć svetlarnika, ona koja stiže odozgo – koja žanje sunčevu svetlost i prostorije obasipa zracima. Ovi fascinantni arhitektonski elementi unose svu spoljašnju lepotu života u vaš enterijer.

Bašte ispunjene prelepim puzavicama u različitim bojama i nijansama, oživele su zahvaljujući pratećem zastakljivanju. Stvaranje savremenih domova, sa staklenim zidovima koji se protežu duž čitavog boravka i svetlarnicima koji premošćuju širinu prostorije, unosi se komfor i pozitivnost koja deluje umirijuće i opustajuće. Ukoliko se belim mermerom prekriju sve površine sobe, omogućava se prelamanje zraka i njihovo reflektujuće osvetljenje čak i najudaljenijih uglova.

Džordž Nijland je svojim autorskim rešenjem pokazao kako se svetlarnik može primeniti u slučaju kada je dugim prostorijama potrebno prirodno osvetljenje, a na raspolaganju je mala površina fasadnog zida za prozore.

Jedan od popularnih primera dnevnog boravka sa svetlarnikom u dnevnom boravku je dizajnirao Artenid. On je pokušao da stvori savremenu dnevnu sobu sa mermernim podovima i dovoljno prirodnog svetla. U popodnevnim satima, podovi od belog mermera će dati spektakularni efekat sobi. Tokom noći, ovaj dnevni boravak i dalje postaje najtoplija soba u domu. Imajući dnevni boravak sa svetlarnikom, obezbedićete veći efekat prostora u sobi. To je dobro za sve one koji imaju malu dnevnu sobu.

Dnevni boravak osetljen prirodnom svetlošćuu
Slika 2 – Dnevni boravak osetljen prirodnom svetlošćuu

Sunčeva prirodna svetlost

Sunčeva svetlost uvek ima obilje potencijala. Uostalom, šta je bolji izvor od slobodnog, ne zagađujećeg osvetljenja od prirodnog dnevnog svetla?! Plus, tu su tangencijalne prednosti dokazane raznim ispitivanjima i analizama studija koje su pokazale da studenti obavljaju svoje obaveze efektivnije, kupci ostaju duže i kupuju više, a radnici postaju produktivniji.

Prirodna svetlost poboljšava osećaj kod ljudi u smislu dobrobiti i zadovoljstva, a takođe ima i pozitivan efekat na nivou produktivnosti. Ona je zdrava, smanjuje rizik od nesreća, ekološka je i ne košta ništa.

Kupole svetlarnika takođe sprovode intenzivnu svetlost unutar zgrada direktno odozgo, za razliku od prozora na fasadi. Činjenica je da svetlost koja ulazi odozgo omogućava optimalne uslove osvetljenja. Čak i relativno mali laki otvori na krovu obezbeđuju adekvatno i jedinstveno osvetljenja unutar zgrade.

Tradicionaln svetlarnici
Slika 3 – Tradicionaln svetlarnici

Ipak, protok sunčeve svetlosti u zgradi može dovesti do mnogih zagonetki. Solarni dobitak toplote je primaran, iz razloga što većina staklenih zidova poslovnih zgrada trebaju klimu, pa čak i zimi.

Svetlost koja dolazi kroz svetlarnik je super. Jedna od prednosti koju imate je da ne dodajete toplotno opterećenje unutar zgrade.