Staklene površine su glavni “krivac” – Energetskom efikasnošću protiv energetskog siromaštva!

Unapredite svoj život!

Šta je energetsko siromaštvo?

2016 Healthy Homes Barometer istraživanje  obuhvatilo je 14.000 Evropljana istražujući njihovo zdravlje i kvalitet stanovanja. Prema ovim procenama čak 54 milona Evropljana energetski je siromašno. U Istočnoj Evropi zabrinjavajućih 37 odsto stanovnika održava nižu temperaturu zimi kako bi uštedeli novac, a leti se libe da uključuju sisteme za hlađenje iz istog razloga. Dakle, energetsko siromaštvo u ovim situacijama može da se definiše kao situacija u kojima domaćinstva nisu u mogućnosti da održavaju adekvatnu toplotu zimi ili da dovoljno rashlađuju svoje domove leti zbog toga što ne mogu da plaćaju često visoke račune za za ove troškove. Prema analizama Evropske komisije (European Commission) osnovi razlozi za ovu pojavu su drastičan skok cena električne energije, niski prihodi po domaćinstvu i energetski neefikasne stambene jedinice, koje dovode ljude do poražavajuće dileme: da li jesti ili se grejati?

Velux Srbija - Šta je energetsko siromaštvo?
Foto: Velux Srbija

Možemo reći da energetsko siromaštvo u velikoj meri kompromituje ljudsko zdravlje i opšte blagostanje, a kako stanovnici Evrope više od 90 odsto vremena provode unutra, ovo u velikoj meri utiče na njihov celokupan život.

Rešenje je renoviranje

Jedan od glavnih pravaca smanjenja uticaja energetskog siromaštva jeste renoviranje domova u cilju povećanja energetske efikasnosti. Kvalitetno renoviranje podiže energetsku efikasnost, što smanjuje izdatke za energiju, a s druge strane poboljšava unutrašnju klimu prostorija. Oba utiču na život i opšte blagostanje rezidenata.

Stakla kao preporod

Staklo je element koji ističe važnost kvalitetnog renoviranja tj. uključivanja u izvođenje renoviranja kvalitetnih materijala i proizvoda koji će dugoročno obezbediti ovaj napredak, pre svega dobre izolacije, ali i “kritičnih” tačaka kao što su prozori, a naročito staklenih površina na njima. Dakle, staklene površine su “glavni krivac” za emitovanje toplote leti i propuštanje hladnoće zimi dok se njihovim kvalitetom anuliraju ove krucijalne mane.


www.velux.rs
VELUX Srbija d.o.o.
dr Ive Popovića Đanija 3, 11040 Beograd
T. +381 11 20 57 500
F. +381 11 20 57 509
office-srbija@velux.com
www.velux.rs