Ostalo Kuća koja koristi raznovrsne prozore sa hijerarhijskog stanovišta

Kuća koja koristi raznovrsne prozore sa hijerarhijskog stanovišta

Zbirka raznih dimenzija izdignutih kockatih delova daje volumen porodičnoj kući u mestu Shiga, u Japanu. Arhitekta ove kuće je Kouichi Kimura koji je spojio „svestranost prostora” sa „svetlom i pejzažom”.

Kouichi Kimura

Kouichi Kimura, osnivač japanskog studia FORM, razvio je novi način boravka u brdima sa pogledom na jezero, čime je unutrašnjost uokvirio pogledom / kadrom na scenu, odnosno, okolinu.

Pogled iz unutrašnjosti kuće
Slika 2 – Pogled iz unutrašnjosti kuće

„Kupac je tražio da pogled bude u potpunosti iskorišćen i otvoren ka prostoru, a da pri tome ne narušava privatnost”, rekao je arhitekta čiji projekti uključuju i kuću koja je široka samo 2,7 metara. Umesto da dodaje previše zastakljivanja, Kimura je želeo da upotrebi male i velike prozore kako bi stvorio hijerarhiju stavova, proizvodeći prostore pod različitim svetlosnim uslovima.

Prikaz unutrašnjosti kuće
Slika 3 – Prikaz unutrašnjosti kuće

Kvalitet slike i utiska posmatranog pejzaža gledajući sa prozora zavisi od veličine ili položaja prozora, objasnio je. Zbog toga je neophodno da se razmotri šta treba a šta ne da se vidi u uokvirenom pogledu na „scenografiju” pejzaža.

Prozori na oba sprata kuće, poznate kao Scape House S, uokvirene različitim ugrađenim elementima nameštaja stvaraju područja za sedenje, police i stolovi.

Ne stvaraju svi prozori atraktivne poglede između unutra i spolja – jedan nudi letimičan pogled iz prizemnog hodnika ka kućnoj kancelariji, dok prozor nižeg nivoa pruža pogled ka dečijoj spavaćoj sobi.

Scape kuća arhitekte Kimura
Slika 4 – Scape kuća arhitekte Kimura

Stepenište kuće

Stepenište se prostire u centru rezidencije i vodi do prvog sprata gde se nalazi većina životnog prostora u kojem se najčešće boravi. Ono deluje poput particije, odvajajući stambene površine, trpezarijski prostor i kompaktnost kuhinje.

Balkon

Balkon obavijen oko trpezarije, stvara krivolinijski  prostor iz kojeg stanovnici mogu da nadgledaju svoje okruženje. Veliki ormari se mogu naći na oba nivoa, dok velika spavaća soba zauzima kvadratni prostor u prizemlju.

Spolja, zgrada je presvučena limom i podignuta na betonskoj podlozi. Dugačak uski prozor je postavljen po sredini fasade. „Dinamična konfiguracija zapremine kutije i ritmički raspored prozora, proizvodi prelepe životne scene u kojima glavnu ulogu vode svetlo i pejzaž “,  dodao je Kimura.