SWISSPACER Air je mnogo više od komponente za izjednačavanje pritiska

VEKA i SWISSPACER proširile su moguću upotrebu inovativne komponente za prozorske konstrukcije

Potražnja za prozorima i staklenim konstrukcijama konstantno raste, kako zbog zakonskih, tako i zbog energetskih zahteva – a to rezultira sve kraćim ciklusima inovacija u industriji. Kompanije SWISSPACER i VEKA zajedno su razvile novi set aplikacija za Swisspacer Air.

SWISSPACER Air minimalizuje rizik od oštećenja
SWISSPACER Air minimalizuje rizik od oštećenja

Razlike u pritisku u izolacionom staklu na prozorima mogu da se jave ukoliko se stakla postavljaju na različitoj visini od proizvedene ili usled temperaturnih razlika. Kao posledica toga, dolazi do oštećenja stakla. SWISSPACER Air omogućava izjednačavanje pritiska između spoljašnjih vremenskih uslova i prostora između okna i na taj način minimalizuje rizik od oštećenja.

Takođe, VEKA i SWISSPACER su proširili mogućnost upotrebe ove inovativne komponente: SWISSPACER Air poboljšava zvučnu i toplotnu izolaciju, kao i zaštitu od sunca. Upotreba SWISSPACER Air – a može dovesti do veoma velikih prostora između staklenih ploča, bez rizika od oštećenja uzrokovanih klimatskim naponima. Ovo dovodi do novih mogućnosti za konfiguracije sistema.

PVC sistem profila
VEKA PVC sistem profila ARTLINE 82 je posebno pogodno za upotrebu SWISSPACER Air komponente

VEKA PVC sistem profila ARTLINE 82 može da drži izolaciono staklo debljine do 60 mm i upravo zato je posebno pogodno za upotrebu SWISSPACER Air komponente bez ugrožavanja performanse prozora. Tako su u kompaniji VEKA uspešno testirali velika prozorska vrata sa ugrađenim venecijanerima sa četvorostrukim zastakljenjem i izjednačenim pritiskom na otpornost na kišu, opterećenje vetra i različitu klimu. Na Rosenheim Institutu za ispitivanje i sertifikaciju prozora i vrata pokazali su se i procenjivali indeksi smanjenja zvuka različitih trostrukih i četvorostrukih zastakljenih jedinica sa izjednačenim pritiskom.

Poboljšana zvučna izolacija u proizvodnji prozora

Novi SWISSPACER Air poboljšava zvučnu izolaciju koja je jedan od najvažnijih zahteva za prozor. Tu, ogromnu, dodatnu vrednost koju dobijaju korišćenjem ove komponente uočila je i kompanija VEKA: zahvaljujući povećanom prostoru između ploča, buka koja se opaža u zgradi može se smanjiti za otprilike 20% – sa inače ekvivalentnom staklenom konstrukcijom. Indeks smanjenja zvuka izolacionog stakla je poboljšan do 3 dB.

Zvučna izolacija prozora
Zvučna izolacija je jedan od najvažnijih zahteva za prozore

Veći prostor između ploča sa SWISSPACER AIR-om ima dodatne prednosti za proizvođače prozora. Uz stalnu zvučnu i toplotnu izolaciju, moguća je upotreba tanjih stakala, što dovodi do manje težine prozora, pa tako i lakšu instalaciju i upotrebu. U drugim slučajevima, može se odustati od skupog zvučno izolojućeg sloja u laminiranom sigurnosnom staklu. Tako, proizvođači imaju više opcija za optimalno sporvođenje zahteva kupaca.

Idealno za ugradne sisteme za zaštitu od svetlosti

Koristi od SWISSPACER Air-a mogu imati i druge konstrukcije koje zahtevaju veliko rastojanje između staklenih panela. „Sistemi za spoljnu zaštitu od svetlosti su postavljene do svojih limita zbog sve češćih ekstremnih vremenskih uslova, te su troškovi njihovog čišćenja znatni“, objašnjava Michael Koch iz kompanije VEKA. „Sa SWISSPACER Air sistemima, sistemi za zaštitu od sunca se lakše i bezbednije mogu ugraditi u prostor između staklenih jedinica. SWISSPACER AIR omogućava da ne dođe do ispupčenja stakla ili njegovog savijanja, čak i u velikim klimatskim promenama.

zaštita od sunca na prozorima
Sa SWISSPACER Air sistemi za zaštitu od sunca se lakše i bezbednije mogu ugraditi u prostor između staklenih jedinica

Velika prednost: može da se koristi kod trostrukih i četvorostrukih modela sa unutrašnjom zaštitom od sunca i ujedno ispunjava najviše zahteve za zvučnom i toplotnom izolacijom – sistemsko rešenje sa sličnim karakteristikama kao složeni prozor.“

Svi ovi primeri pokazuju da je SWISSPACER Air mnogo više od komponente za izjednačavanje pritiska. Inovativna komponenta proširuje moguće strategije za proizvođače da efikasno ispune individualne potrebe svojih kupaca.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com