Koja je to najviša zgrada na svetu

Najviša sagrađena stambena zgrada ikada je Kula „Central park“ na Menhetnu čija visina iznosi 472,4m, a projektovala ju je arhitektonska firma Adrian Smith + Gordon Gill po nalogu kompanije Extell Development. Plan je sledeći: kondominijum će zauzeti najviše spratove, a ispod će se nalaziti hotel i na sedam prvih spratova vodeća robna kuća Nordstrom.

Ova kula prepoznatljiva je po reflektujućoj spoljašnjosti i fasadi od stakla i „satenskog“ nerđajućeg čelika i po tome se izdvaja od okolnih objekata sa fasadnom opekom. Sa istočne strane nalazi se konzolni deo koji je na visini od 91m i odakle se pruža pogled na park. Osnivač Extella Gary Barnett istakao je da je ova kula vrhunac razvoja i da su u projekat bili uključeni najtalentovanije svetske arhitekte, inženjeri i projektanti.

Plan je da se u okviru kule nalazi 179 stanova koji će biti raspoređeni od 32. sprata zgrade, a u ponudi će biti stambene jedinice koje će imati od dve do osam soba i to na površini od 133 m² pa sve do 1.626m².

Kula "Central Park", foto: Extell
Kula „Central Park“, foto: Extel

Kompanija Rottet Studio uradila je dizajn enterijera koji je opremljen drvenim parketom, mermernim pločama i kožnim nameštajem. Plafoni će biti izuzetno visoki, a stanari će imati pristup nizu luksuznih pogodnosti: bazenu, ležaljkama za sunčanje, vrtovima i prostorima za obedovanje. Unutar kule nalaziće se i bazen, cigar bar, privatna sala za ručavanje i velika dvorana, konferencijski apartmani, dečije igralište i sala za projekcije. Zbog svega navedenog, Kula “Central Park” se pridružila nizu luksuznih stambenih zgrada koje se nalaze duž West 57th Street, poznate pod nazivom “Billionaire’s Row“.

Ovo je samo jedna od uspešnih građevina firme Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, koja stoji iza brojnih projekata koji obaraju rekorde, a jedna od njih je svakako i “Kingdom Tower” u Džedi u Saudijskoj Arabiji, koja bi trebalo da bude preko 1000m visoka i time pretekne najvišu zgradu u svetu.

Zanimljivo je da će i u Kini biti jedan neboder, a kada bude završen “Shenzhen-Hong Kong International Center“ biće najviša kula u ovoj zemlji.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs