Klizna fasada poboljšava energetsku efikasnost zgrade

U naselju Ballard, u blizini centra Sijetla, lokalna arhitektonska firma Graham Baba Architects dovršila je Klotski, energetski efikasnu zgradu. Nazvana po slagalici kliznog bloka koja je inspirisala njenu južnu fasadu, zgrada koristi kombinaciju visokih i niskotehnoloških strategija da minimizira potrošnju energije, uključujući solarne panele na krovu, zračenje, operativne prozore i klizne metalne „zavese“. Klotski je takođe opremljen cisternama za kišnicu koja skupljaju i recikliraju kišnicu.

fasada
Energetski efikasna zgrada

Izgrađena od betonskih zidnih jedinica i čeličnog okvira, zgrada površine 10.041 kvadratnih metara ima otvoreni tlocrt, izložene konstrukcijske grede i visoke plafone za industrijski osećaj sličan potkrovlju. Zgrada od tri sprata, mešovite namene ima i natkriveni parking kojem se pristupiti sa uličice.

Optimizovana za prirodnu ventilaciju i dnevnu svetlost, zgrada ima operativne prozore sa severne i južne strane. Klizna fasada poboljšava energetsku efikasnost zgrade. Perforirane metalne „zavese“ po fasadi klize gore-dole kako bi odgovorile na potrebe privatnosti i zaštite koji se menjaju tokom godišnjih doba.

energetski efikasna zgrada
Zaštita od sunca