Stambene vile novog doba

Nekada smo znali da građevinska sezona počinje u proleće i traje do kasnih jesenjih dana. Nije li tako? Međutim, poslednjih godina ista je zastupljena tokom čitave godine. Pa tako, imamo situaciju da do proleća niknu gotovo čitavi kvartovi. Naime, šetajući jača polovina i moja malenkost odmah smo primetili novinu. Naime, tik uz staru zgradu, „osvanula je“ mala zgrada, za koju zapravo nismo bili sigurni da li je privatna kuća ili manja stambena vila.

Ono u šta smo bili sigurni, jeste nesvakidašnji i veoma privlačan izgled. Iako je visokom kapijom odvojena od ulice, velikim staklenim površinama ostavljala je utisak otvorenog, lepršavog objekta.

Prvi utisak je bio očaravajući, a svaka sledeća šetnja podrazumevala je prolazak ovuda. Nakon izvesnog vremena, listajući jedan stručni časopis došla sam do saznanja da je „naša mala zgrada“ zapravo stambena vila.

Stambene vile novog doba
Stambene vile novog doba / foto: ALUMINCO SRB d.o.o.

Stambene vile

Oduvek je vila bila pojam luksuznog života. Života gde su sloboda, komfor, priroda, mir, ugodnost elementi pravog „vilinskog“ života. Jedina razlika jeste u tome što se današnje vile, pored prirode nalaze i u gradski, urbanim celinama.

Danas, u vremenu kada ljudi zapravo trče stalno za vremenom i nikako da ga stignu, nameće se potpuno jedan drugačiji način života. Naime, nekadašnje porodične kuće, usled nedostatka vremena, ali bojim se i interesovanja, za njihovim održavanjem, zamenjene su urbanim vilama.

Stambene vile PVC stolarija - Elegant A 76X Concrete gray Deceuninck
foto: DECEUNINCK / PVC stolarija – Elegant A 76X Concrete gray

Kako samo ime i kaže, one jesu vile, ali veoma često, površinski znatno manje. Tipičan primer je vila iz komšiluka koja ima dva sprata i prizemlje i kao takva podeljena je na tri stambene celine. Drugim rečima, jednu vilu dele tri porodice. Varijeteti naravno postoje, ali suštinski, urbane vile su male zgrade, slične kućama u kojima živi par porodica.

REHAU - PVC stolarija
foto: REHAU – PVC stolarija

Urbane vile, iako obitavaju u gradskim centrima ili na prostoru koji je svega par kilometara udaljen od užeg gradskog jezgra, i dalje imaju osnovne osobine vila. A, to su:

• Ekskluzivnost – objekti za čiji je postanak korišćen najkvalitetniji materijal, od građevinskog materijala, preko zvučne i toplotne izolacije, stolarije, podova, do tehničkih uređaja. Sve to dovelo je do stvaranja kvalitetnog, modernog i neodoljivog urbanog objekta za život;

• Funkcionalnost – koja je neophodna, budući da su u pitanju objekti za porodično stanovanje više različitih porodica. Svaka stambena jedinica poseduje svoj zaseban ulaz, parking, prostor u dvorištu. Ono što je bitno, sve savršeno funcioniše bez remećenja svakodnevnog života svake porodice ponaosob;

• Ugodnost – kojim urbane vile čine onaj kutak mira, intime i kvalitetnog života, koji nam je u ovom vremenu transparentnosti, medijske ogoljenosti i javnog života, više nego potreban.

PVC stolarija, stambeni objekat
PVC stolarija, stambene vile novog doba / foto: GEALAN

Neko je davno rekao da su oči ogledalo duše. Sa druge strane važi mišljenje da su prozori oči svakog objekta. Konkluzija je jasna. Kada su urbane vile u pitanju, duša je prostrana, duboka, prirodna i vesela i kao takva teško da se može sakriti. Setite se samo vile iz komšiluka sa početka priče. Kvalitet se prepoznaje i kao takav teško ga je sakriti.

Urbane vile danas predstavljaju odraz modernog doba, ali samo tehnički. One su zapravo nastale po ugledu na neka prošla vremena u kojima je čovek u vilama i zamkovima živeo opušteno, otvoreno, okrenut suncu, svetlosti i prirodi. One su spoj prošlih i sadašnjih vremena.

Spoj lepote prirode koju smo gotovo izgubili, ali koju ćemo uz održive tehnološke inovacije, odgovorno ponašanje i razvijenu svest i urbane vile, obnoviti i vratiti tamo gde joj je i mesto. U naš život. A prvi utisak, nije presudan, ali je najčešće pravi.

Prethodni tekstSigurnosna vrata – nekad i sad
Sledeći tekstAutomatski pogoni za krilno otvaranje jednokrilnih i dvokrilnih vrata